Z morsko travo do večne mladosti

Morje nas sprošča v vseh letnih časih, še posebej pa poleti, ko lahko v njem tudi plavamo … Če ste se kdaj kopali na območju obalne ceste ste se zagotovo spoznali s Pozejdonko. Gre za morsko rastlino, ki spominja na travo, zato ji nekateri pravijo kar morska trava. A ta morska trava je zelo posebna: živi samo na območju sredozemskega morja, poleg tega pa Pozejdonka sprejema ogljikov dioksid (bolj uspešno kot gozdovi!) in sprošča kisik, zato ji pravimo kar pljuča Sredozemlja. Pozejdonka namreč ščiti ogromno morski mikroorganizmov. Podmorski travnik Pozejdonke na območju nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom je tudi del evropskega omrežja Natura 2000. Gre za ekološko pomembno območje in naravno vrednoto državnega pomena.

Dr. Ana Rotter, raziskovalka iz Morske biološke postaje Piran - Nacionalni inštitut za biologijo, se pri svojem delu vsak dan srečuje z različnimi skrivnostmi morja in morskega življenja. Predvsem jo zanimajo mikroorganizmi, saj gre za še dokaj nepoznano področje, zlasti z vidika pozitivnih učinkov na življenje ljudi. Verjame, da bo korenito proučevanje mikroorganizmov pripeljalo tudi do novih zdravil, do boljših učinkovin v kozmetični industriji in celo do prehranskih dopolnil.

Ana nam je zaupala tudi posebno skrivnost Pozejdonke: ne le da je ta morska trava prava tovarna kisika, pač pa postaja zelo priljubljena tudi v lepotni industriji … Pozejdonko, ki jo je morje naplavilo na obalo, so namreč pred časom raziskovalci iz Sicilije nabirali, jo poslali v laboratorije in začeli iz nje ustvarjati kozmetične produkte. »Prav v tem trenutku uporabljam kremo iz Pozejdonke!« nam je nasmejano zaupala Ana.

 

Oglejte si video.

Dr. Ana RotterStarim žicam izolskih vinogradov je vlila novo življenje

Sprehod po starem mestnem jedru Izole nas na vsakem koraku navdušuje s prav posebnim čarom ozkih mestnih ulic, kamnitih tlakovcev in zanimivosti, ki jih tam ne manjka. Ena takih ulice je nedvomno Ljubljanska, ki velja kot ulica, kjer začutimo umetniški pridih Izole. Vrata galerije Drat nam je odprla Sandra Kocjančič, oblikovalka nakita, ki je prav v tej ulici ustvarila stičišče tradicije in sodobne umetnosti.

»Drat v našem  narečju pomeni žica. Drate uporabljajo v vinogradih, a ti drati, ki sem jih jaz uporabila za inštalacijo v mojem prostoru so bili seveda stari in neuporabni, in so v moji galeriji dobili novo podobo.«

Nakit v galeriji je tesno povezani z okoljem, v katerem Sandra živi, in tako pripoveduje o ljudeh, morju, naravi. Po njenih besedah je Izola mesto navdiha, kjer vsakdo najde košček zase. Kot tako so ga prepoznala tudi mnoga zveneča imena iz sveta umetnosti oblikovanja nakita, ki so Izolo obiskala v okviru projekta Filo Rosso. Med njimi je bila tudi modna ikona Agatha Ruiz de la Prada, ki je vajena vrveža Pariza in New Yorka, a je bila nad Izolo popolnoma očarana.

Oglejte si video in začutite umetniški duh Izole.

Sandra Kocjančič, oblikovalka nakitaZa dober pridelek je potrebna ljubezen

Izolo zaznamujeta predvsem morje in okusna morska hrana. A njena obvezna spremljava je tudi vedno sveža lokalna zelenjava, ki jo kmetje pridelujejo na istrski zemlji. V Izoli tako že nekaj let deluje tržnica Ruba sz moje njive, ki je del pobude Kilometer nič. Pobuda lokalne gostince nagovarja k uporabi lokalnih, sezonskih pridelkov. In tako ni izključeno, da na tržnici Ruba sz moje njive med nakupovanjem srečate tudi chefa vaše najljubše gostilnice oziroma restavracije.

Boste pa na tržnici zagotovo vsak teden srečali Brigito iz kmetije Barbo, ki nam je zaupala skrivnost, kako do dobrega pridelka. S kmetijstvom se namreč družina Barbo ukvarja že leta. Veseli so, da se nahajajo na lokaciji z dobro lego, ugodno klimo, le malce več dežja v poletnem času jim ne bi škodilo. Izredno ju veseli, da pridelajo dovolj zase in še za prodajo; saj je doma pridelana sveža zelenjava pomemben del kakovostnega prehranjevanja. Oba z možem upata, da bodo ljubezen do zemlje gojile tudi nove generacije.

Podprite pobudo gesla Kilometer nič: »Iz njive na krožnik« tudi vi in obiščite lokalno tržnico Ruba sz moje njive še do konca tega meseca.

Želite izvedeti Brigitino skrivnost? Oglejte si video.

Brigita Barbo, kmetija BarboIzolski ribiči imajo največ sreče

Ribji butik, Ribarnica Levante v Izoli nudi dnevno sveže ribe iz lastnega ulova, ulov lokalnih ribičev ter gojene ribe in školjke. So družinsko podjetje, ki ga poganja strast do izjemne hrane. Njihova zgodba se je začela leta 2009, ko je Tina Steffè Božnik prevzela vajeti Ribarnice Levante, oče Fabio Steffè pa poveljništvo nad ribiško barko Levante, po kateri je tudi ribarnica dobila svoje ime. Družina Steffè je edina stara koprska družina z ribiško tradicijo, nono Vittorio Steffè (Ciacio) je bil ribič vse od leta 1925, njegova žena, nona Giuseppina Steffè (Pina) pa je ribe prodajala na koprski tržnici.

»Skrivnost dobrega ulova je odvisna od različnih faktorjev: od vremena, do morskih tokov in same toplote morja. Pa mislim, da največji faktor je sreča in misli, da jo imajo Izolski ribiči največ.«

Več o ribiški tradiciji tukaj.

Tina Steffè Božnik, ribarnica LevanteZadovoljstvo gostov je to, kar šteje

Hotel Delfin odlikuje izjemna lega ob morju, neposredno nad izolsko Marino, kjer si lahko napolnite pljuča s svežim morskim zrakom in ob sončnih zahodih občudujete prekrasne barve morja. Z gosti se družijo več kot 35 let, naslednje leto bo hotel praznoval častitljivih 40 let. Ugodna klima in bazeni omogočajo hotelu, da zaživi čez celo leto. V Kneippovem vrtu zdravilnih rastlin in zelišč boste našli mir, ki ga v današnjem tempu življenja vsi potrebujemo. Daša Ždrnja iz Hotela Delfin nam je zaupala njihovo skrivnost in ta je, da imajo dobre goste, ki se z veseljem vračajo že od samega začetka.

Želite izvedeti več? Oglejte si video.

Daša Ždrnja, Hotel DelfinAli veste, kaj je skrivnost dobre hrane?

Gostilnica Gušt je dobro poznana v Sloveniji, in kot nam je zaupal vodja gostilnice Gušt, Dimitrij Korpnik, so prepoznavni po odlični kulinariki, ena zmed najbolj prodajnih specialitet pa so pice. Pohvalijo se lahko tudi z dejstvom, da so edini, ki poskrbijo za lačne domačine in obiskovalce na morju in po besedah strank je hitrost njihova glavna vrlina. V zadnjih letih se navtični turizem zelo širi in njihova vizija je razširitev dostave na morju na celotno slovensko obalo.

»Skrivnost naše dobre hrane je, da se jo lahko poje v dobri družbi in lepi okolici.«

Klikni tukaj za ogled skrivnosti. 

Dimitrij Korpnik, Gušt