Tradicionalne prireditve

Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in zaledja. Gostoljubni domačini namreč
obiskovalcem radi pokažejo, kakšne so šege in navade njihovih istrskih prednikov in kakšen je okus svežih
morskih jedi.

Ostanki izolske kulturne dediščine vas tako spremljajo na vsakem koraku, s kulturo pa mesto še tesneje
diha, ko ga med mednarodnim filmskim festivalom obiščejo navdušenci nad sedmo umetnostjo. Sicer vam
v poletnem času nikoli ne bo dolgčas: manjši parki in trgi so namreč prizorišča različnega dogajanja skozi
tople mesece.

Izolani so znani tudi kot odlični športniki, saj je v Izolo romala marsikatera olimpijska medalja. Zaradi
ugodne mediteranske klime pa so izolske prireditve, tako na morju kot na kopnem, pogosto povezane tudi
s športom.

 

Ribiški praznik

Ribiški praznik je izolska tradicionalna prireditev s 50-letno tradicijo, ki se odvije vsak tretji vikend v mesecu avgustu. Takrat Izola zadiši v vonju rib, njene ulice in trge pa napolnijo zvoki glasbe. Na pravi mediteranski fešti ne manjka nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd. Obiskovalce na vsakem koraku čaka nekaj novega: krst veslačev, regata starih bark, predstavitev ribiških del in opreme. Obilo zabave, začinjene s tipičnim istrskim humorjem, in seveda poln krožnik rib je recept, ki v Izolo že desetletja privablja turiste z vseh koncev sveta.

 

23. in 24. 8. 2019

Orange wine festival – Mednarodni festival oranžnih vin

Oranžna vina? Da, oranžna vina. Gre za predelavo belih vin po postopku za rdeča, pravzaprav pa za tradicionalni pristop, saj so tudi bela vina nekoč dalj časa puščali v stiku z jagodnimi kožicami, zaradi česar so vina globljih barv, barv starega zlata ali jantarja.

Orange Wine Festival (OWF) predstavlja prikaz pridelave belih vin s postopkom podaljšane maceracije. Festival se v Izoli odvije vsako leto na zadnji petek v aprilu in v mesto privabi ljubitelje vin. Izola je s festivalom postala eno najpomembnejših izložbenih oken za sonaravno pridelavo vin iz regije in zlasti za predstavitev vse širše družine vinarjev, ki pridelujejo oranžna vina. Festival se v novembru odvije tudi na sosednjem Dunaju.

Spletno mesto festivala.

 

26. 4. 2019

Mednarodni filmski festival »KINO OTOK – ISOLA CINEMA«

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. Skrbno izbran filmski in spremljevalni program je Kino Otok postavil na zemljevid ključnih filmskih festivalov v širšem evropskem prostoru, o čemer priča tudi stalna podpora občinstva, ki ga je vsako leto več. Kino Otok se v Izolo vrača vsako leto, predvidoma v začetku junija.

Spletno mesto festivala.

5. – 9. 6. 2019

Praznik oljk, vina in rib

V poletno turistično sezono v Izoli vstopamo s prireditvijo, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se sredi junija predstavijo lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poizkusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda pa ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja. Dvodnevno prireditev spremljajo tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra. Praznik oljk, vina in rib se v Izoli predvidoma odvije v začetku junija.

31.5. in 1. 6. 2019

Izolski okusi

Izolske in istrske kulinarične specialitete lahko okušate skozi celo poletno sezono. Vsako leto jo začnemo z akcijo Dnevi domačih pedočev, ki povezuje lokalne gostince in se predvidoma odvije konec maja oz. v začetku junija. Čez poletje nam zorijo domači paradižniki, ki jih lahko kupite na tržnici Ruba sz moje njive, kjer lokalni kmetje prodajajo viške svojih pridelkov. Ko paradižniki dozorijo, se v Ljubljanski ulici odvije Šalšijada – tekmovanje v kuhanju prave domače istrske »šalše«. Izolsko mestno jedro zadiši po »šalši« vsako prvo soboto v avgustu. K paradižnikom se poda tudi bazilika, a ta je rdeča nit drugega kulinaričnega dogodka – Bazilikijade, ki z vonji drugih istrskih zelišč v mestno jedro vabi na prvo septembrsko soboto. Na zadnjo septembrsko soboto pa Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

Istrski maraton

Ena največjih slovenskih tekaških prireditev – Istrski maraton povezuje ​štiri istrska mesta​: Koper, Izolo, Piran​ in Ankaran​. Je predvsem športni dogodek, a hkrati tudi turistično in trajnostno obarvan, saj promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je. Tekači se lahko udeležijo maratona (42 km), polmaratona (21 km) ali rekreativnega teka (10 km).​ Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. Dogodek se predvidoma odvije drugi vikend v aprilu.

Spletno mesto maratona.

 13. in 14. 4. 2019, gosti ga Portorož

Istrski kolesarski maraton

Istrski kolesarski maraton je največji rekreativni kolesarski dogodek v Istri. Navdušuje z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami za vse okuse in stopnje pripravljenosti, lepimi panoramami in pestrim spremljevalnim programom. Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. Dogodek se predvidoma odvije na prvi oktobrski vikend.

Spletno mesto maratona.

5. in 6. 10. 2019, gosti ga Koper

PRIHAJAJOČI DOGODKI

Sep
14
Gastro

DNEVI BAKALAJA

Izola

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujemo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije; v ta namen bomo pripravili več različnih promocijskih akcij in kulinaričnih dogodkov.

Preberi več
Sep
21
Dogodek

Čiliada

Ljubljanska ulica
Okt
20
Dogodek

Praznovanje izolske legende

Izola

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Preberi več
Nov
11
Dogodek

Martinovanje v Izoli

Manziolijev trg

November je slovensko Istro odel v jesenske barve, ki napovedujejo pestro dogajanje pred letošnjim zadnjim prazničnim mesecem. Prihaja Martinovo, praznik vina, ki s seboj prinese obilico zabave.

Preberi več
Dec
20
Koncert

Tradicionalni božično-novoletni koncert Pihalnega orkestra Izola

Pihalni orkester Izola bo – tako kot vsako leto – tudi letos 20. decembra priredil svoj tradicionalni božično-novoletni koncert. Vljudno vabljeni!

Preberi več

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.