Dnevi ribe: sadovi jadranskega morja

Kategorija

November in december sta zaznamovana s kulinarično akcijo – »Dnevi kraljestva ribe«. Tako kot že s šparglji, pedoči in bakalajem, bodo izbrani izolski gostinci vaše brbončice od 28. novembra do 13. decembra razvajali še z odličnimi ribjimi poslasticami, ki bodo na vaš krožnik pripotovale iz svojega jadranskega kraljestva. Pobuda kilometer nič - tako kot pri vseh ostalih kulinaričnih akcijah - zagotavlja svežino in lokalen izvor vseh pripravljenih jedi tekom ribjih dni.

Strokovnjaki priporočajo, da ribe uživamo najmanj dvakrat na teden!

Ribištvo je spisalo zgodbo o našem mestu

Prav ribištvo je naše majhno obmorsko vasico spremenilo v mesto in poneslo njeno ime daleč v svet. Na začetku 20. stoletja je bilo naše morje preplavljeno z ribami, kar je omogočilo razvoj industrijskega ribolova. Z gradnjo lesenih plovil so ga podpirale manjše ladjedelnice - škveri, kasneje pa tudi znamenita ladjedelnica 2. oktobra. Z ribje predelovalno industrijo, ki je ponudila veliko število delovnih mest, se je naglo povečalo tudi število izolskih prebivalcev ter priložnost za napredek.

Danes se z ribištvom ukvarjajo le še manjše skupine ribičev z barkami, ki so samo spomin na nekoč mogočno ribiško floto. Ribištvo je Izoli pustilo močan pečat, ki ga je v mestu še danes mogoče začutiti na vsakem koraku.

Ribe za zdravje

Ribje meso se lahko pohvali z več zdravimi sestavinami kot katerakoli druga hrana. Prehrana, bogata z ribami, skrbi za popoln razvoj človeškega organizma že pred rojstvom, znana je kot hrana za možgane, saj tudi v odraslosti viša naše psihofizične sposobnosti ter zavira procese staranja. Za velik del teh koristnih vplivov so zaslužene omega-3 nenasičenim maščobne kisline. Prednost ribjega mesa pred rdečim je predvsem lahka prebavljivost, zaradi česar ribe lahko jedo tudi ljudje z zdravstvenimi težavami ter so sestavni del diet.

Ribe naše telo obogatijo z beljakovinami, esencialni maščobnimi kislinami - omega-3, vitamini in rudninskimi snovmi.

Z ribami si okrepimo imunski sistem ter premagajmo depresijo, obolenja srca in ožilja, sladkorno bolezen, astmo in druge nevšečnosti.

Kraljestvo ribe na dlani

Čas med ulovom in pripravo v kuhinji je kritičnega pomena za kvaliteto ribjih jedi ter ohranitev zdravju koristnih sestavin. Dnevi kraljestva ribe so zrasli prav na spoštovanju tega spoznanja, zato vas vabimo, da se nam pridružite, da skupaj pokažemo, da nam je mar za to, kar jemo ter, da si želimo na krožniku le svežih in sezonskih morskih dobrot.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov