Domače dobrote na tržnici Ruba sz moje njive


V okviru projekta Kilometer nič se v Izoli od konca maja dvakrat tedensko odvija Ruba sz moje njive. Domača tržnica je v Drevoredu 1. maja odprta vsako sredo in soboto med 8. in 12. uro. 

Dobrote lokalnih kmetov bo torej vse do konca septembra mogoče kupovati na lokalni tržnici, kjer se predstavljajo lokalni kmetje, ki prodajajo svoje pridelke. Zaradi velikega povpraševanja je tržnica tudi letos odprta dva dni: vsako sredo in soboto dopoldne, na že znani lokaciji v bližini trgovine Agraria. Letošnja novost je tudi stojnica na kateri se bodo predstavili tudi drugi ponudniki lokalnih proizvodov, ki so tako ali drugače povezani z istrsko zemljo.

Osnovni namen tržnice je dati možnost lokalnim kmetom, da prodajo viške pridelkov. Odzivi programa Ruba sz moje njiveso iz leta v leto boljši.

Projekt Kilometer nič

Tržnica je le eden izmed programov že več let delujočega projekta Kilometer nič s katerim v Izoli bogatimo kulinarično ponudbo. Glede na to, da je bistvo projekta avtohtona in avtentična ponudba iz lokalnega okolja, lahko na tržnici lokalne pridelke kupujejo tudi vsi gostinci, ki so vključeni v projekt. Ti morajo  v svoji ponudbi zagotoviti vsaj 80 odstotkov vhodnih surovin iz neposrednega okolja.

Posebnost tržnice je, da imajo pravico svoje izdelke ponujati izključno lokalni pridelovalci, s čimer se spodbuja tradicija izolskih zelenjavnih vrtov. 

Celo poletje bodo z nami štirje lokalni ponudniki

»Gojim res veliko veselje do kmetovanja, saj s tem na nek način med ljudi vračamo stare običaje, pravi okus in zdravo hrano,« pravi Aldo Ček s Kmetije Istriana. Ponudniki na izolski tržnici so praktično zrasli na njivi, kmetovanje pa jim predstavlja način življenja. Svoje stranke radi povabijo tudi k njim domov, da se na lastne oči prepričajo, da je »solata dejansko zrasla na njihovem vrtu«. Ugodna istrska klima je ta, ki zagotovo pripomore k odličnosti lokalnih pridelkov. »Ko sam seješ doma, točno veš, kaj ješ,« pravi Brigita Barbo s Kmetije Barbo. Ponudniki se strinjajo, da je lepo ponuditi zdravo hrano, hrano, ki jo pridelana na naraven način in je zato res kakovostna. »Veseli me, da je iz leta v leto več povpraševanja po doma pridelani hrani,« pove Norma Zudich s Kmetije Zudich, ki na tržnici prodaja vsa leta in poudari, da je tudi obisk turistov iz leta v leto večji. Podeželje ni mesto, tam ni trgovin, zato je tudi to eden od razlogov, da so se nekateri odločili za domačo pridelavo. Ponudniki poleg sadja in zelenjave ponujajo še oljčno olje in druge doma pridelane izdelke.

»Tržnica je dobra zgodba, saj nam kmetom omogoča, da viškov pridelkov ne mečemo stran, sočasno pa našo hrano iz vrta, hrano pridelano s srcem, ponudimo tudi drugim,« pravi Gigliola Vojvoda s Kmetije Vojvoda.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.