Izola – kraljestvo ribe vabi med valove

Kategorija

Majhno obmorsko mestece z bogato zgodovino, ki so jo spisali ribištvo in valovi, vabi v poletni objem. Uživajte v modrini morja, zelenem gričevju, istrski kulinariki in poletnih večerih.

Ujemi val poletja

V Izoli se na 5 km razprostira kar osem raznolikih plaž, ki jih lahko odkrivate s sup-om, ki ga najamete na novem izolskem turistično-informacijskem centru. S supom se lahko odpeljete od divje plaže v Mesečevem zalivu, do plaže za mlade pod Belvederjem, plaže v San Simonu, ki je primerna predvsem za družine, do plaže pred hotelom Delfin, pa vse do Svetilnika – ikonične izolske plaže s pogledom na Alpe. V Izoli je na voljo tudi edina pasja plaža, na območju med Izolo in Koprom pa danes nastaja tudi največja plaža v slovenski Istri, kjer lahko med drugim obujamo spomine na davno leto 1944. Tu je namreč potonila takrat največja čezoceanska potniška ladja, ki je plula pod italijansko zastavo – legendarni Rex.

Skoči skupaj z mano

Območje nekdanje obalne ceste s pogledom na širno morje je idealno za kolesarjenje, rolkanje, kotalkanje in sprehajanje. Še bolj aktivnim obiskovalcem priporočamo kolesarski izlet po trasi nekdanje železnice Parenzane, od koder lahko občudujete istrsko gričevje in uživate ob pogledu na romantične vasice. Posebno vrsto aktivnega doživetja ponuja možnost potapljanja v Arheološkem parku Simonov zaliv. Na območju parka se namreč pod morsko gladino nahaja nekdanje pristanišče, ki ga je mogoče obiskati v družbi potapljačev.

Prisluhni zgodbi tradicije

Če bi se radi pobližje spoznali z izolsko kulturno dediščino povezano z morjem, svetujemo obisk Izolane – hiše morja. V izolskem muzeju se sicer lahko preizkusite v lovljenju rib in se spoznate s favno Jadranskega morja. Na voljo so tudi posebna očala, ki vas bodo popeljala v virtualno resničnost ter vam preko 360o video posnetkov prikazala Izolo nekoč in danes. 

Na sprehodu po mestu lahko v izolskem mandraču občudujete obnovljene stare barke, posebna znamenitost pa je barka Biser v Simonovem zalivu – edina ohranjena lesenjača iz ribiške flote nekdanjega Delamarisa.

Ohrani trenutek

Poletje je čas, ko lahko popolnoma sprostimo telo ter duha in uživamo v objemu narave. Izola deloma sega v naravni biser Krajinski park Strunjan, kjer vam na izjemnih razglednih točkah ob lepem vremenu pogled seže vse od Tržaškega zaliva do Triglava. Pod parkom se nahaja ena najlepših istrskih plaž – Mesečev zaliv, ki predstavlja priljubljeno točko za ljubitelje bolj divjih plaž. Sproščate se lahko tudi v kakšnem od zimzelenih izolskih parkov, kjer si poiščete svoj košček sence v vročih poletnih dneh. Eden bolj zanimivih je Kneippov vrt ob hotelu Delfin, ki je poln zdravilnih rastlin.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov