Obalna cesta - rekreacija z razgledom

Kategorija

Ustvarjalne energije se rojevajo in si želijo dih svežine pomladi

Dnevi so se s premikom ure na poletni čas občutno podaljšali in svetloba nas kliče, da se sprehodimo po svežem zraku in zadihamo novo energijo, ki jo prinaša pomlad. Mogoče kdo od vas ob pomladi najprej pomisli na spomladansko utrujenost, ki jo mnogi tako zelo radi izpostavijo. Ker pa močno verjamemo, da je to zgolj izgovor, vas želimo vzpodbuditi k aktivnosti in zdravemu preživljanju prostega časa na svežem zraku.

Možnosti je ogromno, a danes se bomo osredotočili na našo obalno cesto, za katero se je pomladi 2017 končno uresničila pobuda o zaprtju za promet. Tako je leta 1837 grajena »Riva Lunga« postala povezava med Izolo in Koprom za vse aktivnosti željne. V času od graditve je cesta doživela veliko preobrazb, najbolj dobrodošla pa je vsekakor zadnja, ki je območje spremenila v nekakšno zeleno oazo med obema obalnima mestoma. Poleg rekreacije z odprtim pogledom na naše morje, pa je vredno omeniti tudi dejstvo, da na obalni cesti doživite tudi utrinek zgodovine. Ravno v bližini te poti je namreč med drugo svetovno vojno potonil Rex, takrat največja in najhitrejša italijanska čezoceanska potniška ladja.

Korak za korakom ustvarjajte spomine

Fraza »Lahkih nog naokrog« vsekakor velja, če se odločimo, da bomo obalno cesto prehodili. Le-ta je namreč nezahtevna, če se boste podali na sprehod iz centra Izole do centra Kopra, pa boste prehodili približno 6,5 km. Za eno smer potrebujemo dobro uro.

 

Pot je zaradi nezahtevnosti in urejenih površin primerna tudi za družine, ki še vedno »vozičkate«, prav tako pa se lahko po njej lahko zapodijo tudi vaši najmlajši s poganjalčki. Poudariti pa moramo tudi, da je obalna cesta primerno urejena tudi za gibalno ovirane.

Zapeljite se z vetrom v laseh

Na obalni cesti je urejena tudi steza, primerna za kolesa, električna kolesa in skiroje. V kolikor si zaželite, da bi v miru zadihali morski zrak in spočili oči na modrini morja, so ob klopcah vzdolž obale urejena tudi stojala za parkiranje koles. Če svojega kolesa nimate, vam bosta na pomoč priskočili izposojevalnici Rent a bike Izola in trgovina Ritoša. Če vam bo obalna cesta zgolj za uverturo v daljše kolesarske podvige, lahko kakšno idejo za turo najdete tudi tukaj.

Če vam ni do poganjanja pedal ali pa tega ne zmorete, lahko obalno cesto doživite tudi z okolju prijaznimi električnimi skiroji, ki si jih lahko izposodite v TIC Izola na Sončnem nabrežju 4 ali v prostorih agencije Mareal.

V primeru, da vam pred prihodom na zastavljen cilj pade nivo energije, se na obalni cesti nahaja tudi avtomat s prigrizki in pipe, kjer si dotočite svežo vodo.

Kopanje

Ker je iz obalne ceste prost dostop tudi do morja, se lahko na tem območju predajate tudi sončnim žarkom, čeprav verjamemo, da boste, razen najbolj pogumni, oblačila zaenkrat še obdržali na sebi. Poleti pa si lahko del obalne ceste izberete tudi za poletne radosti.

Se srečamo na obalni cesti!

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov