Počitnice ob morju

Kategorija

V tem nekdanjem ribiškem mestecu boste lahko peš ali s kolesom odkrivali zgodbe o morski in pomorski dediščini, okušali dobrote istrske zemlje ter morja ali pa se samo sproščali ob vonju po soli in pogledu na slikovito istrsko gričevje.

Odkrivanje slovenske Istre s kolesom

Toplo vreme je idealno za kolesarjenje. Z družino se lahko odpravite na izlet po istrskih kolesarskih poteh. Označene in neoznačene kolesarske poti vam bodo zagotovo ostale v spominu po čudovitih razgledih, prelepih barvah narave in kulturnih zanimivostih okoliških krajev. Najbolj znana in urejena kolesarska steza je precej razgibana in dokaj nezahtevna Pot zdravja in prijateljstva – Parenzana, ki povezuje Italijo, Slovenijo in Hrvaško. Izlet po tej poti je primeren za vse ljubitelje rekreacije, še posebej pa za družine z otroki. Iz Izole se lahko po poti odpravite vse do Sečoveljskih solin, če ste v formi za daljši izlet, pa pot lahko nadaljujete še na hrvaški strani. Na poti so postavljene tudi telovadne postaje, sicer pa je ta prav tako privlačna za sprehajalce.

Območje nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom postaja vedno bolj priljubljena rekreativna točka, ki ponuja tudi nezahteven kolesarski izlet iz Izole do Kopra s čudovitim pogledom na odprto morje. Ravno na tej poti je med drugo svetovno vojno potonil Rex – takrat največja italijanska čezoceanska potniška ladja. Poiščite rdečo skalo in se zazrite v morje – prav tam je bila namreč potopljena ta veličastna barka. 

Ljubitelji zahtevnejših kolesarskih tur se lahko podate na kolesarski izlet po izolskem podeželju, ki vas bo očaralo z neokrnjeno naravo, okusno kulinariko in res zanimivimi, pa tudi nekoliko bolj zahtevnimi, vzponi. Priporočamo, da se ustavite v Kortah, prelepi istrski vasici, kjer se med drugim nahaja kolesarjem prijazna nastanitev – gostišče Stara šola Korte.

Z otroki na sprehod 

Če so vaši otroci za kolo še premajhni ali pa se skupaj raje sprehajate, vam priporočamo sprehajalno pot ob morju, ki vas bo peljala vse od Simonovega zaliva pa do nekdanje ladjedelnice ob vhodu v mesto. Sicer se v Izoli lahko pohvalimo s kar desetimi urejenimi otroškimi igrišči, kjer lahko otroci plezajo, se gugajo ali pa se igrajo na raznolikih igralih. 

V okolici Izole pa lahko med drugimi najdete naslednje označene poti: Dolga pot na hrib, Krajša pot na hrib, Pot po soncu, Strunjanska dolina. Odpravite se na pohod in spoznajte lepote slovenske Istre!

Izolska zgodovina v Izolani – hiši morja

Z morjem povezana dediščina je Izolo močno zaznamovala skozi preteklost. Ribiški pridih v Izoli čutimo še danes, morska dediščina pa je na ogled skoraj na vsakem koraku: od arheološkega parka in nekdanjega rimskega pristanišča pod morsko gladino v Simonovem zalivu, do barke Biser – zadnje ribiške barke v floti nekdanjega Delamarisa, pa vse do mandrača – nekdanjega ribiškega pristanišča ter svetilnika, kjer se odpre čudovit pogled na Alpe in tržaški zaliv.

V strnjenih ulicah mestnega jedra, kjer lahko pokramljate tudi s prijaznimi domačini, se skriva izolski muzej, Izolana – hiša morja, kjer lahko odkrivate zgodovino obmorskega mesta, povezano predvsem z ribištvom, ladjedelništvom in ribje-predelovalno industrijo. Prav tako lahko s 3D VR očali »poletite« nad Izolo ter prisluhnete zgodbam mesta in podeželja. Z najmlajšimi pa se lahko preizkusite v ribarjenju – v muzeju je namreč postavljena tudi interaktivna video igrica Lovimo z Bepijem. Zabava za celo družino je torej zagotovljena.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov