Vaš žepni koledarček bo ponovno poln

Kategorija

Izolsko dogajanje bo tudi letos zelo barvito. Poskrbeli bomo za paleto kulturnih, športnih in kulinaričnih dogodkov, ki bodo razveseljevali tako domačine kot tudi mnoge obiskovalce našega kraja.

Popolno doživetje za brbončice… tako v kozarcu kot na krožniku

Na slovenski kulturni praznik bo serijo enogastronomskih dogodkov letošnjega leta otvoril dogodek Refuscus Mundi, posvečen vinom iz trte refošk. Pomladi bomo nazdravili 24. aprila na mednarodnem, že tradicionalnem festivalu Orange Wine, ki se bo letos odvijal v Manziolijevi palači. Tudi to leto bo poskrbljeno za kulinarična popotovanja v svet okusov. Tako bomo v prvem sklopu izolskih okusov na Dnevih špargljev na zadnjo marčevsko soboto lahko okusili našo najljubšo divjo hrano na mnogo načinov. Junija bodo sledili Dnevi domačih pedočev, jeseni pa se boste lahko prepustili okušanju morskih jedi na Dnevih bakalaja in Dnevih kraljestva ribe. Slednjemu bo sledilo martinovanje, ko bomo nazdravili z novim vinom. Ob koncu leta pa se v Kortah pripravlja nova kulinarična akcija za vse ljubitelje bobičev – Bobičijada. Vsako sredo in soboto, od maja do septembra, boste lahko poskrbeli za nakup lokalno pridelanega sadja, zelenjave in doma pridelanih izdelkov na Rubi sz moje njive. Za ljubitelje hmeljevih napitkov bo poskrbljeno na Beer Festu, ki se bo udejanjil 11. aprila. Zadnji vikend v maju bo na Prazniku oljk, vina in rib zadišalo po morskih specialitetah, v poletju pa se obeta pomembna novost. Dobro znani Ribiški praznik, ki se ponaša s kar 50 letno tradicijo, bo letos doživel prijetno spremembo, saj se bomo lahko tekom celega poletja veselili na Ribiških večerih. Z avgustom bomo kulinaričnim zgodbam lahko prisluhnili v Ljubljanski ulici, kjer se bo 1. avgusta odvila Šalšijada, 29. avgusta pa bo na Bazilikijadi zadišalo po kraljici mediteranskih začimb. Seriji dogodkov bomo češnjico, no, pravzaprav čili na torto, postavili 19. septembra na Čilijadi.

Aktivno športno dogajanje tudi v letošnjem letu

Na prvi pomladni dan, 21. marca, bo potekala Velika nagrada slovenske Istre s katero bodo mnogi kolesarji otvorili kolesarsko sezono. Prvi vikend v aprilu, natančneje 4. in 5. aprila, bo naša obalna mesta povezal Luka Koper 7. Istrski maraton, 10. aprila pa bomo lahko priča mednarodni jadralski regati Izola Spring Cup. Že naslednji dan, 11. aprila se bomo lahko sproščeno sprehodili Po poteh  vodnih virov izolskega podeželja in tako poskrbeli, da delci naše preteklosti, vezane na naš najdragocenejši vir - vodo, ne zbledijo. 6. septembra bodo meje svojih zmožnosti v kolesarski, tekaški in plavalni preizkušnji na I feel Slovenia Ironman 70.3. slovenska Istra premikali vsi športni navdušenci, poskrbljeno bo tudi za športni program naših najmlajših. Kolesarsko sezono bomo zaključili med 3. in 4. oktobrom na rekreativni kolesarski prireditvi Istrski kolesarski maraton.

Odločali se bomo lahko med pestrim naborom kulturno-glasbenih prireditev in festivalov

S prireditvami iz kulturno-glasbenega repertoarja bomo pričeli že 1. februarja, ko si bomo ogledali gledališko predstavo Krčmarica Mirandolina, 5. februarja bodo nagrajeni izolski športniki, 7. februarja pa bomo s proslavo obeležili prihajajoči kulturni praznik. Na dan le-tega se bodo v parku Pietro Coppo v Kulturni osmici predstavila izolska kulturna društva, zapeli bodo pevski zbori in zaigral PO Izola. Z 19. februarjem se nadaljuje bogato dogajanje Kulturnega doma Izola. Glasbene navdušence bosta z nežnimi melodijami pobožala Ditka & Feri Lainšček. Na pustno soboto, 22. februarja ste vabljeni, da se nam pridružite na pustnem rajanju na Lonki, kjer bosta dobra volja in zabava glavno vodilo, saj bomo le tako lahko pregnali zimo. V sredini marca, 15. marca, si bomo lahko ogledali monokomedijo Profesor Kuzman mlajši, 20. marca bo na odru KD Izola nastopila Mojca Partljič, naslednji dan pa sledi udaren nastop Partizanskega pevskega zbora Ljubljana. Na zadnjo marčevsko nedeljo, 29. marca, bomo lahko prisluhnili ŽePZ Mirta. V aprilu, natančneje 23. aprila, bomo na Lonki na proslavi OF obeležili prihajajoči dan upora proti okupatorju, da pa bomo lepše preživeli prvomajski praznični dan, nas bo v praznik dela tradicionalno pospremil PO Izola. Dogajalo pa se bo tudi v izolskem zaledju, v Kortah, kjer bo 21. junija potekal festival Kaštelir. Z dogajanjem v Kortah nadaljujemo 25. junija, ko bomo praznovali dan državnosti in solsticij – dan sonca oziroma najdaljši dan v letu. Na Poletni muzejski noči, ki bo kot običajno tretjo soboto v juniju, bo na različnih lokacijah v mestu potekala promocija slovenskih muzejev in galerij, drugi četrtek v juliju, 11. julija pa bomo v spomin množičnega odhoda Izolanov v partizane na Manzijolijevem trgu obeležili občinski praznik.

Od maja dalje, ko bodo dnevi daljši in večeri toplejši, se bomo lahko družili tudi v Arrigoniju. 23. maja si bomo lahko ogledali gledališko predstavo Jugoslavija moja dežela.  Prvo julijsko soboto, 4. julija, ste vabljeni  na koncert ob 30. obletnici športno-navijaške skupine Ribari, prav tako pa vas Ribari ponovno vabijo v Arrigoni 18. avgusta, ko bo na ogled njim posvečen dokumentarec. Zadnji junijski vikend, 26. in 27. junija, bo popestril festival Baruffe, zadnja dneva meseca pa si bomo lahko na ogledali predstavo Iztoka Mlakarja, Tutošomato. Poskrbljeno bo tudi za vse ljubitelje alternativnih zvrsti, saj bo 17. in 18. julija na tem najlepšem izolskem koncertnem prizorišču potekal Izola mjuzik fest 9. V sredini avgusta, natančneje 14.8., bo publiko s svojim balkan rockom razgrel Bajaga. Koncertno dogajanje v Arrigoniju se bo zaključilo 12. septembra, ko bo, verjamemo da obsežno publiko, s svojimi pesmimi navduševal Gibboni. Vsak poletni ponedeljkov, torkov in sredin večer med 5. julijem in 17. avgustom, pa si bomo pod milim nebom Arrigonija lahko ogledali raznolike filmske projekcije.

Poleg koncertnega dogajanja v Arrigoniju, boste vabljeni tudi na dogodke, ki bodo potekali na Lonki. Med 1. in 3. julijem bo dogajanje folklorno obarvano. Dobrodošli boste na mednarodnem Izola Folk festivalu, tretjo julijsko soboto, 18. julija pa bo na oder Lonke stopil znan hrvaški glasbenik Massimo Savić. Glasba bo odmevala tudi na osrednjem izolskem trgu, kjer bo 9. julija z naborom ljudskih pesmi nastopila Marjetka Popovski, 10. julija bomo na Manziolijevem trgu prisluhnili melodijam 2. Festivala primorske popevke. Tekom celotnega poletja pa bomo lahko enkrat tedensko večere preživljali v Ljubljanski ulici, kjer bodo na Četrtkovih večerih pri špini donele raznolike melodije.

Junija bomo na Kino otoku lahko zopet uživali v kinu pod zvezdami. Festival, ki vsako leto pusti poseben pečat v poletju, združuje izjemne umetnike in njihove filmske stvaritve, sproščeno ozračje ter druženje ljubiteljev filmske umetnosti pod čarobnimi izolskimi borovci. V centru pa bo poskrbljeno tudi za glasbo, saj bo mesto v juliju gostilo Isola Music festival.

Konec leta nič manj živahno

V oktobru nas čaka prireditev vezana na zgodovino našega mesta s pestrim spremljevalnim programom, Praznovanje izolske legende, ob zaključku leta pa nikar ne zamudite prižiga novoletnih luči in tradicionalnega božično-novoletnega koncerta PO Izola. Za vse željne ledene zabave pa bo poskrbljeno na Ledenem otoku, ki bo tudi v letošnjem letu risal nasmehe na obraz in poskrbel za sprostitev na drsališču in tudi ob njem.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. - Pravno obvestilo
strinjam se