Izola

Kategorija

Slovenija – prva država, ki je postala zelena destinacija sveta, leži v osrčju Evrope: na stičišču Alp, Mediterana, Krasa in Panonskega sveta. V enem od štirih svetov, v obmorskem Mediteranu, se z bujno vegetacijo ponaša Istra – dežela, ki očara z enkratnim prepletom zanimivosti iz rimskega, srednjeveškega in beneškega obdobja ter z lepotami naravnega okolja: zelenimi gričevnatimi pobočji in modrino Jadranskega morja.

Nekje na sredini te 46 kilometrov slovenske obale leži majhno obmorsko mesto z bogato zgodovino, ki so jo spisali ribištvo in valovi.

V Istri se skriva edinstveni strunjanski klif, ki se dviga kar 80 metrov nad morje in predstavlja najvišjo steno na obali Jadranskega morja. Tu se nahaja Škocjanski zatok – raj za številne živalske in rastlinske vrste, predvsem pa za ptice, saj jih na komaj 122 hektarjev velikem zavarovanem območju živi kar 245 različnih vrst. Skoraj toliko ptic pa je svoj dom našlo tudi v Sečoveljskih solinah, kjer se na solnih parcelah še danes ročno pobira jadranska sol. S svojo srednjeveško podobo in mestnim utripom privabljajo mesta Izola, Piran in Koper.

Nekje na sredini te 46 kilometrov slovenske obale leži majhno obmorsko mesto z bogato zgodovino, ki so jo spisali ribištvo in valovi. Izola je bila nekoč otok na Jadranskem morju, njena edinstvenost pa je še danes povezana z morjem in ribištvom, predvsem pa so zanjo značilne raznolike plaže, oranžno vino, vodne aktivnosti in prireditve povezane s tradicijo in darovi zaledja. Stopite v Izolo in doživite pristni (prvi) stik z Mediteranom.

LEGENDA O BELI GOLOBICI

Leta 1380 so Genovežani pluli proti Izoli v prepričanju, da bodo prevladali nad pomorsko trgovino v
Sredozemlju. Zaščitnik mesta sv. Maver je s cerkve poslal belo golobico, ki je poletela nad genovsko
ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo.
Genovežani so sledili golobici, vedoč, da golobi ne letijo daleč od obale. Toda golobica jih je odpeljala
na odprto morje in se vrnila na cerkev. Iz kljuna je izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti.
Golobica je danes predstavljena v simbolu izolskega grba. Vsako leto konec oktobra se spomnimo na
legendo o njej. Dogodek popestrita tako kulturni kot športni program.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov