Iz Izole s kolesom po slovenski Istri

Po slovenski Istri se razprostirajo številne kolesarske poti različnih težavnosti. Sami ali pa s celo družino se lahko podate na izlet po asfaltiranih poteh. Če so vam bližje zahtevnejše in adrenalinske ture, pa priporočamo makadamske poti in gozdne ceste. Označene in neoznačene kolesarske poti vam bodo zagotovo ostale v spominu po čudovitih razgledih, prelepi naravi in kulturnih zanimivostih okoliških krajev.

Najbolj znana in urejena kolesarska steza je zagotovo razgibana in dokaj nezahtevna Pot zdravja in prijateljstva – Parenzana. To je 130 kilometrov dolga urejena kolesarska pot, ki poteka po trasi opuščene železniške proge med Trstom in Porečem. Ta kolesarska tura je primerna za vse ljubitelje kolesarjenja: za rekreativne športnike, mlade družine, starejše in vse vmes. V Izoli se ji lahko pridružite na križišču med Leninovo in Prešernovo ulico, kjer pot nadaljujete proti gričevju po označeni kolesarski stezi. Od tu vas bo cesta vodila vse do Sečovelj in po želji še dlje, na sosednjo Hrvaško. Na poti so postavljene tudi telovadne postaje.

Izolske kolesarske poti lahko preizkusite tudi na dogodku Istrski kolesarski maraton, kjer pripravljajo različne težavnostne preizkušnje. Letos ga gostimo pri nas v Izoli v soboto, 6. in nedeljo, 7. oktobra.

Območje nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom postaja vedno bolj priljubljena rekreativna točka, saj ponuja nezahteven kolesarski izlet s čudovitim pogledom na odprto morje. Ravno na tej poti je med drugo svetovno vojno potonil Rex – takrat največja italijanska čezoceanska potniška ladja. Iz Izole se kolesarski stezi pridružite, če pri priključku Ruda (v bližini Merkurja), zvijete na Pristaniško ulico. Poiščite rdečo skalo in se zazrite v morje – prav tam je bila namreč potopljena ta veličastna barka.

Ljubitelji zahtevnejših tur se lahko podate na kolesarski izlet po izolskem podeželju, ki vas bo očaralo z neokrnjeno naravo, okusno kulinariko in res zanimivimi (pa tudi zahtevnimi) vzponi. Iz Izole se trasi na podeželje lahko pridružite med Južno cesto in Livadami, v smeri proti Šaredu. Priporočamo, da se ustavite tudi v Kortah, prelepi istrski vasici, kjer se nahaja kolesarjem prijazna nastanitev – gostišče Stara šola Korte.

To je le nekaj idej, kam na kolesarski izlet iz Izole. Več jih lahko najdete na povezavi:  http://www.drustvo-raketa.com/slovenska-istra.html

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.