Izola in Piran v sklopu projekta Mala barka 2 gostila študijsko skupino novinarjev

Včeraj in danes se je na območju slovenske Istre s pomorsko dediščino spoznavala skupina slovenskih ter hrvaških novinarjev in bloger-jev. Ti so testirali tudi novo nastale itinerarije projekta Mala barka 2. Gostje pot nadaljujejo na hrvaški strani, kjer se bodo mudili vse do nedelje zvečer.

V okviru projekta Mala barka 2 – Ohranitev pomorske dediščine Severnega Jadrana / Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014 – 2020, smo skupaj s hrvaškimi partnerji pripravili itinerarije, ki med seboj povezujejo destinacije Severnega Jadrana, bogate s pomorsko dediščino. V sklopu projekta so nastali tudi novi interpretacijski centri, centri promocije, obnovljene so bile stare barke, nadgrajeni kulturni dogodki, dodane vsebine v muzejih itd.

Pred kratkim so bile na vseh sodelujočih destinacijah postavljene tudi posebne markacije, ki označujejo pomembno snovno in nesnovno dediščino povezano z morjem. Skupaj je bilo postavljenih kar 70 markacij: 20 jih stoji v Izoli in Piranu. Vsi ti pomembni »spomeniki« so tudi del virtualnega muzeja, ki ga pripravljajo hrvaški partnerji in bo zaživel do konca tega meseca. V sklopu projekta so namreč strokovnjaki iz različnih področij, tako iz Slovenije kot iz Hrvaške, zbrali in popisali ogromno bazo pomorske dediščine Severnega Jadrana. Vse točke oz. markacije so tudi del itinerarijev, prav tako pa so opisane v novih promocijskih materialih, ki so dostopni na izolskem turistično-informacijskem centru in pa novem info centru, ki je nastal v sklopu projekta, v prostorih nekdanjih skladišč soli Monfort. Prav v času študijskega obiska se na radiu, televiziji in na spletu odvija tudi promocijska kampanja, ki spodbuja k obisku omenjenih destinacij in spoznavanju skrivnosti morja.

Vse ključne dosežke projekta in del itinerarijev smo tako udeležencem študijske ture predstavili včeraj v Piranu in danes v Izoli, potovanje pa naši gostje nadaljujejo še na hrvaški strani, kjer se bodo mudili do nedelje zvečer in obiskali Reko, Krk, Mali Lošinj in Mošćeničko Drago. Zbranim promotorjem turizma smo tako včeraj najprej predstavili projekt Mala barka 2, čemur je sledil ogled novega info centra v Monfortu. Udeleženci so si ogledali še ribogojnico Fonda in Sečoveljske soline, se spoznali z bogato zgodovino Pirana in obiskali Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran. Danes so si v Izoli ogledali prenovljen turistično-informacijski center, obiskali Izolano – hišo morja, ki je skozi projekt Mala barka 2 bogatejša za nove interaktivne vsebine. Na sprehodu skozi mestne ulice pa so se pobližje spoznali tudi z izolsko zgodovino, predvsem pridihom ribištva in ribje-predelovalne industrije. Potovanje se je na slovenski strani zaključilo s pogostitvijo na Manziolijevem trgu. Kot se za Istro in Kvarner spodobi, gostom predstavljamo skrivnosti morja tudi na naših krožnikih. Študijsko turo smo na slovenski strani izvedli v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož.

Projekt Mala barka 2, skupaj vreden dobra 2 milijona evrov, je močno doprinesel k ohranjanju pomorske dediščine in nadgradnji turistične blagovne znamke, ki je bila vzpostavljena že skozi prvi projekt (Mala barka). Še posebej nas veseli, da smo tako s projektnimi partnerji kot z ljubitelji kulturne dediščine spletli posebne vezi in začrtali določene smernice za sodelovanje tudi v prihodnje. Prav tako smo skozi projekt uspeli našim obiskovalcem ponuditi usmeritve oz. nasvete, kako se pobližje spoznati z zgodbami, ki jih na območju Severnega Jadrana piše naše morje. Projekt se bo uradno zaključil konec marca 2019.

Več informacij o projektu na spletni strani: http://www.malabarka.eu/

 

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.