Zgodbe z morja

Kategorija

Ste pripravljeni na potovanje po zgodovini Izole? Sledite markacijam vse do ulice Alme Vivoda, kjer vas bo sprejela modra Izolana - hiša morja. Preberite si o pestri zgodovini Izole ter dovolite fotografijam izolskega mandrača, da vas popeljejo nazaj v povojno obdobje. Odkrijte pomen ladjedelstva in škverov, v katerih je gradnja lesenih plovil vse do sredine 20. st. omogočala pester ribolov na morju in pomembno prispevala h gospodarskemu razvoju mesta.

Preko dokumentarnih fotografij do ladjedelstva in ladijskega modelarstva

Dandanes pravih starodobnih plovil ni več, pomembno ohranjanje te tradicije pa predstavlja ladijsko modelarstvo – spretnost, ki terja raziskovalni duh, potrpežljivost, natančnost in vztrajnost. V hiši morja vas čaka preko petintrideset razstavljenih ladijskih modelov lesenih jadrnic in drugih plovil, ki so plula ob obalah jadranskega morja, predvsem Izole, Pirana in Kopra. Med vrhunskimi deli modelarjev, med njimi tudi Izolana Marcel Blažina in Mihael Huszer, pa boste našli tudi ladje svetovnega kova, kot je na primer Kolumbova Santa Maria.

O pomorskih dejavnostih Istrijanov pričajo že zapisi o predrimskih prebivalcih Istre, Histrih in Liburnih - spretnih plenilcev ladji, ki so zašle v najsevernejši del Sredozemskega morja.

Preden se povzpnete v prvo nadstropje, se na dvorišču spomnite, da so še pred par desetletji ljudje iz vasi v mesta potovali na oslih ter občudujte Izolane, ki so nekoč v izolskem mandraču šivali ribiške mreže.

Znameniti zemljevid Istre Pietra Coppa

Takoj ob vhodu ste vabljeni v spominsko sobo posvečeno kartografu in morjeplovcu Pietru Coppu, enemu najpomembnejših kartografov svojega časa, čigar večina svetovno znanih del je nastala prav v Izoli. Njegovo pomembnost dokazuje eden najlepših izolskih parkov, ki nosi njegovo ime.

Po poti Parenzane

Spoznajte še nekdanjo železniško progo Parenzano, ki je na začetku 20. st. povezala prebivalce iz
notranjosti Istre s centrom v Trstu in drugimi obmorskimi mesti. Omogočila je razvoj kmetijstva,
solinarstva in industrije, ljudem pa je približala nova delovna mesta ter jim ponudila možnost
turističnih potovanj. Interaktivna mapa vam bo Parenzano vtisnila v spomin ter vas morda
spodbudila na kolesarsko odpravo po Poti zdravja in prijateljstva, kakor danes imenujemo
obnovljeno traso te znamenite železniške proge. 

Ribje predelovalna industrija in ribištvo na svojem vrhuncu

Izolo je najbolj od vsega zaznamovalo prav ribištvo in pa ribje predelovalna industrija. V preteklosti morje Izolanom ni predstavljalo le vira bogastva, ampak predvsem vir preživetja. Tudi vi se lahko v muzeju preizkusite kot ribiči, ki krmilite po morju v pravi ribiški kabini ter nato preko interaktivne igre »Lovimo z Bepijem« ulovite kakšno »sardelco«. 

V drugi polovici 19. stoletja sta tovarni Ampelea in Arrigoni s predelavo male plave ribe in vsaka s svojo ribiško floto ter ladjedelnico, ribištvo ponesli na povsem drugo raven. Pazite, da ne postanete preveč nostalgični ob ogledu zastarelih konzerv in dokumentarnih fotografij pridnih delavk.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov