Izolski dogodki, ki jih v 2019 ne smete zamuditi

Tudi v letošnjem letu se bomo razveselili tradicionalnih izolskih dogodkov, kulturnih in športnih prireditev ter posebnih kulinaričnih doživetij, ki k nam iz leta v leto privabljajo vse večje število obiskovalcev.

Športen in eno-gastronomski začetek leta

Po živahnem začetku leta bomo februarja priklicali pomlad na Istrskem karnevalu in ji nazdravili na dogodku Svet refoška – Refuscus Mundi. Konec februarja si bodo kolesarski navdušenci in ljubitelji športa lahko ogledali kolesarsko dirko Velika nagrada slovenske Istre.

V začetku meseca aprila se bomo podali po poteh vodnih virov izolskega podeželja in si konec meseca ogledali še mednarodno jadralsko regato 33. Spring Cup.

April bo minil v znamenju športa in gurmanstva, saj bo po slovenski Istri potekal 6. Luka Koper Istrski maraton, ki ga letos gosti sosednja piranska občina, zaključil pa se bo z mednarodnim festivalom Orange wine festival.

Izola je s festivalom postala eno najpomembnejših izložbenih oken za sonaravno pridelavo vin iz regije in zlasti za predstavitev vse širše družine vinarjev, ki pridelujejo oranžna vina.

 

Z okusi in filmskimi projekcijami poletju naproti

Maj bomo začeli s tradicionalno prvomajsko budnico in ga zaključili z degustacijo vin in olja na dogodku Od vinarja do oljkarja. V poletno turistično sezono bomo v Izoli vstopili s prireditvijo, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V mestnem jedru se bodo v začetku junija predstavili lokalni pridelovalci. Na posameznih stojnicah boste tako lahko poizkusili ali kupili domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda pa ne boste smeli izpustiti niti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja. Dvodnevno prireditev Praznik oljk, vina in rib bodo spremljali tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra.

Junij boste lahko sicer prijetno preživeli na Primorskem poletnem festivalu in na Poletni muzejski noči dogodkoma, ki se bosta odvijala po celotni slovenski Istri. Sredi meseca pa se k nam ponovno vrača tudi mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki  bo na ogled ponudil različne filmske projekcije in pestro festivalsko dogajanje. Ob dnevu državnosti in solsticiju, pa lepo vabljeni na podeželje, na kulturni dogodek Solsticij – kresna noč v Kortah.

Poletni festivali in Ribiški praznik

Ob vrhuncu poletne sezone se boste lahko z nami družili tudi na Občinskem prazniku občine Izola, mesec julij pa v Izoli zaključili na glasbenem festivalu Isola Music Festival.

Na Šalšijadi se boste na prvi avgustovski vikend lahko pomerili v kuhanju domače šalše (paradižnikove omake) ali pa jo samo poskušali. Na mednarodnem sejmu stripov in družabnih iger Anime’ boste lahko spremljali različna tekmovanja, se udeležili delavnic in  različnih predavanj. Tretji vikend v mesecu avgustu pa nas čaka največja izolska feštaRibiški praznik. Tradicionalna prireditev z več kot 50-letno tradicijo, na kateri ne manjka nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd., bo ponovno v naše mesto privabila več tisoč obiskovalcev.

Vsi ljubitelji piva, bluesa in rocka boste prišli na svoj račun konec meseca avgusta, ko se bo odvijal Blues’n rock & Beer festival.

Pozdrav jeseni z raznolikim dogajanjem

Prvo septembrsko soboto bo v Izoli dišalo po baziliki. Na Bazilikijadi boste lahko poizkusili različne jedi in pijače z dodatkom te istrske začimbe. Nato pa bomo že nestrpno pričakali svetovno priznani športni dogodek,  ki ga bo letos ponovno gostila slovenska Istra: I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria. Mesec september bomo zaključili s še enim okušanjem, in sicer s čilijemi. Festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada bo prepričala vse ljubitelje pikantnih okusov.

Oktobra v slovensko Istro prihaja Istrski kolesarski maraton – največja rekreativna kolesarska prireditev v Istri. Konec meseca pa boste lahko obiskali tradicionalni izolski dogodek Praznovanje izolske legende z zanimivim spremljevalnim programom.

Pa bo leto že skoraj naokoli in v Istri bomo ponovno prižigali praznične luči ter uživali v čarobnem decembru. Če imate radi klasično glasbo, boste konec decembra gotovo uživali na koncertu Pihalnega orkestra Izola. Za zaključek leta pa se seveda udeležili tradicionalnega silvestrovanja na prostem.

Posebna kulinarična doživetja skozi vse leto

V letošnjem letu za vas pripravljamo tudi posebna kulinarična doživetja. Tradicionalni akciji Dnevi domačih pedočev se namreč pridružujejo še nekateri drugi tipični okusi morja in podeželja. Izolske gostilne bodo tako poleg različnih vrst školjk ponujale npr. tudi šparglje in bakala. Vsaka akcija se bo pričela s posebnim otvoritvenim dogodkom. Spomladi bo ponovno zaživela tudi domača tržnica Ruba sz moje njive. Več o okušanju v letu 2019 sledi kmalu.

Več o vseh dogodkih v slovenski Istri v koledarju.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.