Jesenske počitnice na morju: doživite Izolo – kraljestvo ribe


Izolske jesenske barve vabijo k obisku za krompirjeve počitnice.

V tem nekdanjem ribiškem mestecu boste lahko peš ali s kolesom odkrivali zgodbe o morski in pomorski dediščini, okušali dobrote istrske zemlje ter morja ali pa se samo sproščali ob vonju po soli in pogledu na jesenske barve istrskega gričevja.

 

Iz Izole k odkrivanju slovenske Istre s kolesom

Toplo jesensko vreme je idealno za kolesarjenje. Z družino se lahko odpravite na izlet po istrskih kolesarskih poteh. Označene in neoznačene kolesarske poti vam bodo zagotovo ostale v spominu po čudovitih razgledih, prelepih jesenskih barvah narave in kulturnih zanimivostih okoliških krajev. Najbolj znana in urejena kolesarska steza je precej razgibana in dokaj nezahtevna Pot zdravja in prijateljstva – Parenzana, ki povezuje Italijo, Slovenijo in Hrvaško. Izlet po tej poti je primeren za vse ljubitelje rekreacije, še posebej pa za družine z otroci. Iz Izole se lahko po poti odpravite vse do Sečoveljskih solin, če ste v formi za daljši izlet, pa pot lahko nadaljujete še na hrvaški strani. Na poti so postavljene tudi telovadne postaje, sicer pa je ta prav tako privlačna za sprehajalce.

Območje nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom postaja vedno bolj priljubljena rekreativna točka, ki ponuja tudi nezahteven kolesarski izlet iz Izole do Kopra s čudovitim pogledom na odprto morje. Ravno na tej poti je med drugo svetovno vojno potonil Rex – takrat največja italijanska čezoceanska potniška ladja. Poiščite rdečo skalo in se zazrite v morje – prav tam je bila namreč potopljena ta veličastna barka.

Ljubitelji zahtevnejših kolesarskih tur se lahko podate na kolesarski izlet po izolskem podeželju, ki vas bo očaralo z neokrnjeno naravo, okusno kulinariko in res zanimivimi, pa tudi nekoliko bolj zahtevnimi, vzponi. Priporočamo, da se ustavite v Kortah, prelepi istrski vasici, kjer se med drugim nahaja kolesarjem prijazna nastanitev – gostišče Stara šola Korte.

 

Z otroci na sprehod po mestu

Če so vaši otroci za kolo še premajhni ali pa se skupaj raje sprehajate, vam priporočamo sprehajalno pot ob morju, ki vas bo peljala vse od Simonovega zaliva pa do nekdanje ladjedelnice ob vhodu v mesto. Sicer se v Izoli lahko pohvalimo s kar desetimi urejenimi otroškimi igrišči, kjer lahko otroci plezajo, se gugajo ali pa se igrajo na raznolikih igralih.

 

Izolska zgodovina v Izolani – hiši morja

Z morjem povezana dediščina je Izolo močno zaznamovala skozi preteklost. Ribiški pridih v Izoli čutimo še danes, morska dediščina pa je na ogled skoraj na vsakem koraku: od arheološkega parka in nekdanjega rimskega pristanišča pod morsko gladino v Simonovem zalivu, do barke Biser – zadnje ribiške barke v floti nekdanjega Delamarisa, pa vse do mandrača – nekdanjega ribiškega pristanišča ter svetilnika, kjer se odpre čudovit pogled na Alpe in tržaški zaliv.

V strnjenih ulicah mestnega jedra, kjer lahko pokramljate tudi s prijaznimi domačini, se skriva izolski muzej, Izolana – hiša morja, kjer lahko odkrivate zgodovino obmorskega mesta, povezano predvsem z ribištvom, ladjedelništvom in ribje-predelovalno industrijo. Prav tako lahko s 3D VR očali »poletite« nad Izolo ter prisluhnete zgodbam mesta in podeželja. Z najmlajšimi pa se lahko preizkusite v ribarjenju – v muzeju je namreč postavljena tudi interaktivna video igrica Lovimo z Bepijem. Zabava za celo družino je torej zagotovljena.

 

Dišalo bo po domačih školjkah

Sončno vreme in aktivnosti na prostem vas bodo gotovo utrudile, zato vam priporočamo obisk ene od izolskih gostiln in restavracij. V času krompirjevih počitnic bomo namreč v Izoli okušali domače školjke. Pestrost in bogastvo mediteransko-istrske kuhinje smo v Izoli obogatili z idejo in ponudbo Kilometer nič. S projektom v izbranih izolskih lokalih zagotavljamo avtohtono in avtentično ponudbo okolja. Od 22. oktobra pa do 4. novembra bodo tako na izolskih krožnikih kraljevale različne vrste domačih školjk.

V oktobrski akciji Dnevi domačih školjk sodelujeta lokalna ponudnika školjk Prosub in Mytilus. Specialitete, pripravljene iz štirih vrst školjk: mušol, pedočev, dondol in ostrig, bo pripravljalo 17 izolskih gostincev iz mesta in podeželja. Vsaka od sodelujočih restavracij oz. gostilen bo za akcijo pripravila prav poseben meni.

 

Le korak vas še loči do uživanja v toplih jesenskih trenutkih na morju. Čim prej  rezervirajte svoj jesenski oddih v kraljestvu ribe.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.