Mešane školjke na buzaro

Pot Gostilne Sonja se prične v slikoviti istrski vasici nad Izolo, kjer vam vse darove istrske zemlje leta 1988 prvič ponudijo na krožniku. Po več kot desetletju ustvarjanja domačih istrskih dobrot, se v novem tisočletju preselijo v najbolj znano slovensko ribiško mesto – Izolo. V izolskem mandraču namreč še vedno plavajo lesene ribiške barčice, na katerih ribiči ponujajo svoj dnevni ulov. Na terasi gostilne lahko vonjate morje, se hladite s kozarcem vina iz okoliša, njihove roke pa vas dalje razvajajo z dobrotami, ki jih ponujata istrska zemlja in dolgoletna tradicija.

Skrivnost uspeha naše gostilne je konstantnost in skrb za kakovost surovin.

Gostilna Sonja je družinska gostilna, ki jo danes vodi Dušan Brkić. Ta je že od otroštva dalje vsa poletja preživljal prav v gostilni. Ljubezen do kulinarike ga je v iskanju nečesa novega gnala še k razvoju cateringdejavnosti. Ta je v desetih letih zrasla v pomemben segment in terja vse več pozornosti. V začetku leta so na primer na UEFA Futsal EURO 2018 v Ljubljani skrbeli za staff bistro in pogostili okoli 1.000 ljudi. Dušan inspiracijo išče tudi v potovanjih, ki so skoraj vedno kulinarično obarvana.

Še zmeraj me najbolj navdihuje londonska restavracijska scena.

 


  1. OD ZAČIMB IN DODATKOV NAJRAJE UPORABLJAM OLIVNO OLJE.
  2. ISTRSKA KULINARIKA ME NAVDUŠUJE ZARADI PRISTNOSTI SUROVIN.
  3. PRI PRIPRAVI HRANE NE MOREM BREZ ADRENALINA.
  4. NAJBOLJ ME RAZVESELI, KO SE V KUHINJO VRNE PRAZEN KROŽNIK.
  5. OBIŠČITE NAS IN POIZKUSITE OKUSE TRADICIJE.

Pri pripravi mešanih školjk na buzaro ni potrebno uporabiti soli, saj najboljši okus dajo same školjke.MEŠANE ŠKOLJKENABUZARO

Kaj potrebujemo?

Namaz:
· 4 žlice olivnega olja
· 3-5 stokov česna
· 2-3 žlice drobtin
· 0,5 šopka peteršilja
· 2 dl belega vina
· 1 kg svežih (mešanih) školjk, npr. pedoče, ostrige, vongole, mušule

Priprava:

Školjke najprej očistimo in operemo. Ko so oščetkane jih za nekaj časa namočimo v vodo, da se izloči umazanija.

Olupimo česen in ga na drobno sesekljamo. Vejice peteršilja osmukamo in sesekljamo. V širokem loncu segrejemo olivno olje na katerem med mešanjem prepražimo česen, a le toliko, da zadiši. Dodamo žlico drobtin, polovico sesekljanega peteršilja in belo vino. Dobro premešamo in zavremo. Ko vino zavre, v lonec stresemo očiščene školjke in jih potrosimo s preostalim peteršiljem. Lonec pokrijemo in školjke pri visoki temperaturi kuhamo 10 minut. Lonec med kuhanjem večkrat dobro potresemo. Ko končamo s kuhanjem, školjke, ki se niso odprle, zavržemo, odprte pa poberemo iz lonca in serviramo. V lonec z omako stresemo preostale drobtine. Dobro premešamo in po potrebi začinimo s soljo. Omako kuhamo še 1 do 2 minuti, potem pa jo polijemo po školjkah. Jed postrežemo s svežim, po možnosti domačim kruhom.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.