Dnevi domačih pedočev in Pomol okusov za uvod v poletno sezono

Kategorija

Že tradicionalno bomo razvajali svoje brbončice na Dnevih domačih pedočev, ki bodo potekali med med 11. in 27. junijem. Kulinarična akcija se izvaja v okviru pobude Kilometer nič, na njej pa se bo s svojo bogato ponudbo predstavilo 17 izolskih gostincev iz mesta in podeželja.

S projektom Kilometer nič želimo v izolskih gostinskih lokalih zagotoviti avtohtono in avtentično ponudbo iz neposrednega okolja. Eden od primerov dobre prakse projekta je tudi domača tržnica Ruba sz moje njive, kjer dva krat tedensko, ob sreda in sobotah, ponudniki iz lokalnega okolja ponujajo domače pridelke. Poleg domačinov in obiskovalcev, lahko na tržnici kupujejo tudi vsi gostinci, ki so vključeni v omenjen projekt.

Street food po izolsko

Novost letošnjega leta bodo kulinarični dogodki, skozi katere bomo pričeli z razvojem koncepta izolske »street food« ponudbe in oživljanjem carinskega pomola – pomola okusov, ob enem pa bodo ti dogodki predstavljali nekakšno uverturo v že uveljavljene kulinarične akcije. Na dogodkih bodo gostinci imeli priložnost predstaviti del svoje ponudbe in pokazati, da je Izola destinacija z visoko kakovostno in avtentično gastronomsko ponudbo.

Predstavili se bodo: Ribiška osmica Arrigoni z ribjimi dobrotami, Prosub d.o.o. s pedoči, Gourmet Club Izola z morskimi jedmi, Gin Brin z ginom, Vina Božič, Vina Markovič, KD Šparžinke z domačimi sladicami (fritule), Kavarna Zvon s posebnimi sladicami, Fina Isolana z izdelki Fina Isolana.

Prvi dogodek se bo odvil 12. junija, ostali trije pa se bodo zvrstili na prvo soboto v septembru, oktobru in novembru. 

Tudi zdravje gre skozi želodec

Pedoči so ena izmed najbolj priljubljenih morskih sestavin v mediteransko-istrski kuhinji. Morska dobrota ne velja le za okusno, ampak tudi za izredno zdravo. Pedoči so odličen vir beljakovin, ogljikovih hidratov in nenasičenih maščob, selena, vitamina B12, cinka, natrija in folatov. V tem majhnem morskem sadežu pa se skriva tudi visoka količina joda, ki je priporočljiva za osebe, ki imajo težave z delovanjem ščitnice. Uživanje pedočev blagodejno vpliva tudi na srce, prekrvavitev in žilni sistem.

Seznam sodelujočih gostincev si oglejte tukaj. 

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov