Dobrodošli v kraljestvo ribe

Kategorija

Leto kulinaričnih akcij se bo zaokrožilo z Dnevi kraljestva ribe, ki bodo razvajali med 12. in 28. novembrom. Tudi ta kulinarična akcija sledi pobudi Kilometer nič in tako zagotavlja, da ste priča načelu »Iz morja na krožnik«. Razvajajte svoje brbončice in si privoščite okusen morski obrok. Za svežino poskrbijo lokalni ribiči za čarovnijo okusov pa izolski gostinci!

Ponudnike si lahko ogledate TUKAJ.

Katero izmed izolskih restavracij ali gostilnic boste izbrali?

Ribe za zdravje

Ribje meso se lahko pohvali z več zdravimi sestavinami kot katerakoli druga hrana. Ribe naše telo obogatijo z beljakovinami, esencialni maščobnimi kislinami - omega-3, vitamini in rudninskimi snovmi. Prehrana, bogata z ribami, skrbi za popoln razvoj človeškega organizma že pred rojstvom, znana je kot hrana za možgane, saj tudi v odraslosti viša naše psihofizične sposobnosti ter zavira procese staranja. Za velik del teh koristnih vplivov so zaslužene omega-3 nenasičene maščobne kisline.

Prednost ribjega mesa pred rdečim je predvsem lahka prebavljivost, zaradi česar ribe lahko jedo tudi ljudje z zdravstvenimi težavami in so tako sestavni del diet.

Ribištvo je spisalo zgodbo o našem mestu

Prav ribištvo je naše majhno obmorsko vasico spremenilo v mesto in poneslo njeno ime daleč v svet. Na začetku 20. stoletja je bilo naše morje preplavljeno z ribami, kar je omogočilo razvoj industrijskega ribolova. Z gradnjo lesenih plovil so ga podpirale manjše ladjedelnice - škveri, kasneje pa tudi znamenita ladjedelnica 2. oktobra. Z ribje predelovalno industrijo, ki je ponudila veliko število delovnih mest, se je naglo povečalo tudi število izolskih prebivalcev ter priložnost za napredek.

Danes se z ribištvom ukvarjajo le še manjše skupine ribičev z barkami, ki so samo spomin na nekoč mogočno ribiško floto. Ribištvo je Izoli pustilo močan pečat, ki ga je v mestu še danes mogoče začutiti na vsakem koraku.

Kraljestvo ribe na dlani

Čas med ulovom in pripravo v kuhinji je kritičnega pomena za kvaliteto ribjih jedi ter ohranitev zdravju koristnih sestavin. Dnevi kraljestva ribe so zrasli prav na spoštovanju tega spoznanja, zato vas vabimo, da se nam pridružite, da skupaj pokažemo, da nam je mar za to, kar jemo, da pokažemo, da cenimo in si želimo na krožniku le svežih in sezonskih morskih dobrot.

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov