Jeseni vas bodo greli bobiči

Kategorija

Med jesenskimi počitnicami, natančneje od 24. okrobra do 8. novembra, vas bodo greli bobiči. Bobiči so nedvomno najbogatejša tradicionalna istrska jed »na žlico«, ki vas bo prijetno pogrela in okrepčala. Glavna sestavina te okusne enolončnice je mlada, mlečna koruza, v družbi suhega mesa, običajno pancete. Vse skupaj povežejo »zabronjen« fižol, to je fižol nabran v fazi, ko prehaja iz mladega v suh fižol, mlad krompir in druge okusne sestavine. Po lanskoletni uspešni Bobičijadi v Kortah, smo se letos odločili bobičem nameniti več časa, zato smo tej priljubljeni istrski jedi posvetili Dneve istrskih bobičev.

Seznam izolskih gostilnic in restavracij, kjer se boste lahko okrepčali s to priljubljeno istrsko enolončnico.

Najbolj priljubljena istrska jed na žlico vas bo grela med 24. oktobrom in 8. novembrom.

Bobiči so samostojna, krepka jed na žlico, ki se posebno prileže v hladnejših mesecih. Običajno vsebuje suhe mesnine, lahko pa se pripravi tudi brezmesna različica.

Dnevi istrskih bobičev so del pobude Kilometer nič, ki vključuje odlične domače produkte lokalnih pridelovalcev v ponudbo izolskih gostincev. Kilometer nič namreč pomeni, da so vse sestavine jedi avtohtonega in avtentičnega izvora. Domača tržnica - Ruba sz moje njive in posebne kulinarične akcije so priložnosti, da obiskovalci izkusite resnično lokalno pridelano in pripravljeno hrano.

Izolanki, doma iz izolskega zaledja, in članici Kulturnega društva Malija, Jasna Cokan in Nevija Šalkovič, sta nam razkrili vse skrivnosti priprave pravih tradicionalnih istrskih bobičev. 

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov