Na spomladanski detoks v Izolo

Kategorija

V Izoli bodo aprila na krožnikih prevladovali šparglji. Ti znanilci pomladi so bogati z vitamini, minerali in folno kislino. Z uživanjem špargljev bomo tako poskrbeli za pomladno razstrupljanje telesa. Po kosilu v eni od izbranih restavracij, vam svetujemo, da se odpravite še na sprehod ob morju, po izolskih parkih ali po podeželju.

Privoščite si spomladanski krožnik s šparglji

Šparglji oziroma beluši so ena izmed najbolj zdravih surovin in predstavljajo pravo zeleno popestritev na spomladanskih krožnikih. Šparglji so bogati z vitamini, minerali in folno kislino. Jedi iz te vrste zelenjave poskrbijo za naše zdravje in pomladno razstrupljanje telesa. Špargljev se drži tudi sloves naravnega afrodiziaka. 

V Izoli vas vabimo, da svoje brbončice razvajate ob različnih istrskih jedeh, ki bodo prihodnji mesec začinjene s šparglji. Šparglji bodo v različnih restavracijah ter gostilnah na voljo od 30. marca pa vse do 28. aprila. Za vas so izolski gostinci pripravili posebne raznolike špargljeve menije, zato verjamemo, da bo vsak našel svojo najljubšo špargljevo jed.

Dnevi špargljev – uvod v izolske kulinarične akcije

Izola zaradi bližine zaledja ponuja odličen preplet istrske in morske kulinarike. Tradicionalne jedi zaledja so pripravljene predvsem iz pridelkov domače zemlje, ki rasejo ob vinogradih in oljčnih nasadih, ob morju pa na jedilnikih prednjačijo ribe in sadeži morja.

Lokalni gostinci so v Izoli vključeni v pobudo Kilometer nič, kar pomeni, da na krožniku vedno dobite pristne jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, pripravljenih po tradicionalnih lokalnih receptih. V poletnem času lahko dobrote zaledja kupite tudi na domači tržnici Ruba sz moje njive (https://www.visitizola.com/domace-dobrote-na-trznici-ruba-sz-moje-njive-2/).

Letos vas bomo popeljali na sprehod po izolskih okusih kar štirikrat. Preverite, kdaj bodo potekale izolske kulinarične akcije:

Dnevi špargljev: 30. marec do 28. april 2019

• Dnevi domačih pedočev: 1. junij do 16. junij 2019

• Dnevi bakalaja: 14. september do 29. september 2019

• Dnevi kraljestva ribe: 12. oktober do 9. november 2019

Po zdravem kosilu še na sprehod v naravo

K čisto pravemu detoksu spada tudi veliko gibanja na svežem zraku, s čimer boste svojemu telesu privoščili še zadostno količino vitamina D. Svetujemo vam, da se po kosilu odpravite na sprehod po izolskih parkih (https://www.visitizola.com/dozivi/). Zanimivo zgodbo skriva osrednji izolski park poimenovan po znamenitem kartografu Pietru Coppu. Vse o njem boste izvedeli v Izolani – hiši morja, kjer se med drugim lahko pobližje spoznate z bogato izolsko zgodovino povezano z morjem. Med mestnimi uličicami, kjer se nahaja hiša morja, boste uživali tudi v pogledu na stare palače. Pravi biser je palača Besenghi, ki je bila pred kratkim obnovljena in kjer se ob sobotah navadno odvijajo poročni obredi.

V sklopu dni posvečenih špargljem, vabljeni, da sodelujete tudi v nagradni igri.

Če si zaželite malce daljšega sprehoda, z vonjem po morju, se iz Izole odpravite po nekdanji obalni cesti do sosednjega Kopra. Za ta mini izlet boste potrebovali približno eno uro. Nekoliko krajša lepa sprehajalna pot ob morju vas bo lahko peljala vse od Simonovega zaliva pa do nekdanje ladjedelnice ob vhodu v mesto. Podite pozorni na oznake – te skrivajo zgodbo o morski dediščini (https://www.visitizola.com/odrinimo-na-pot-spoznavanja-morskih-skrivnosti/).

Dobrih 5 minut iz mesta pa lahko v objemu pristne istrske narave uživate v Krajinskem parku Strunjan ali kateri od okoliških vasi. Razgledi vas bodo še posebej očarali.

Šparglje si lahko pripravite tudi doma

Z detoksom pa lahko nadaljujete tudi doma. Različne okusne jedi iz špargljev si namreč lahko na hiter in enostaven način pripravite kar v domači kuhinji. Za zajtrk vam svetujemo šparglje z jajci, okusna predjed, primerna predvsem za ljubitelje juh, pa je špargljeva kremna juha. Nekaj okusnih receptov smo za vas pripravili tudi na spletni strani www.visitizola.com/okusi. Preverite predvsem recept za njoke s šparglji.

Da na trenutke, preživete v Izoli, ne boste prehitro pozabili, spremljate naše foto utrinke na Instagram-u in Facebook-u. #VisitIzola

CASA DELLA PIZZA 
MENI

FAST FOOD VENI
MENI

GOSTILNA BUJOL
MENI

GOSTILNA DORO
MENI

GOSTILNA ISTRA 
MENI

GOSTILNA MANJADA 
MENI

GOSTILNA RIBIČ 
MENI

GOSTILNA SIDRO 
MENI

GOSTILNA SONJA 
MENI

GOSTILNICA GUŠT
MENI

OKREPČEVALNICA GRIL PRI PEROTU 
MENI

KUŽINA STARA ŠOLA KORTE 
MENI

PIZZERIA VILA RAINERI
MENI

RESTAVRACIJA HOTELA MARINA
MENI

RESTAVRACIJA KAMIN 
MENI

RESTAVRACIJA KORAL 
MENI

RESTAVRACIJA PARANGAL
MENI


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. - Pravno obvestilo
strinjam se