Pričetek jeseni v znamenju bakalaja

Kategorija

V juniju smo sezono kulinaričnih akcij otvorili z Dnevi domačih pedočev, po vročem poletju pa si bomo že v začetku septembra privoščili bakala.

Dnevi bakalaja so v letošnjem letu druga kulinarična akcija, v kateri se pod skupno kulinarično tematiko združijo izolski gostinci. Mesec september bo tako obarvan z  bakalajem oziroma polenovko na belo, ki predstavlja nepogrešljivi del hladnih istrskih predjedi.

Bakala je lahko veliko več kot ribji namaz 

Brez bakalaja si obiska istrskih restavracij skoraj ne znamo predstavljati. Bakala namreč velja kot nepogrešljiva predjed, na Dnevih bakalaja pa boste spoznali, da je lahko veliko več kot to. Izberite eno izmed 14 izolskih gostilnic ali restavracij in se prepustite prepletu okusov in kombinacij, ki jih niste vajeni. Če pa ste pristaš tradicionalnega, pa pograbite košček dišečega kruha in si bakala privoščite na običajen način. 

Izbira gostiln in restavracij, kjer lahko okusite bakala, se nahaja TUKAJ.

Na Dneve bakalaja ste v Izolo vabljeni med 10. in 26. septembrom.

Na Dnevih bakalaja bo kulinarična domišljija izolskih gostincev ponovno dokazala, da je Izola med drugim tudi izjemna kulinarična destinacija.

 

Raznolikost poimenovanja

Postopek priprave bakalaja je dolg in običajno se prične že nekje v morjih severnega Atlantika, kjer se lovi riba po imenu trska. Ribo nato posušijo in nasolijo. Sušena trska se imenuje polenovka in je glavna sestavina bakalaja.  Za dober bakala je potrebno le nekaj kvalitetnih sestavin, katere izolski gostinci  pridobijo iz neposrednega okolja.

V preteklosti je bakala razveseljeval predvsem v postnem času pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki, danes pa je ob obisku Istre nepogrešljiv predvsem kot hladna predjed.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov