V mesecu juniju v Izoli kraljujejo jedi z domačimi pedoči

Kategorija

Po uspešno izpeljani aprilski akciji Dnevi špargljev se v Izoli kulinarična zgodba nadaljuje z že tradicionalnimi Dnevi domačih pedočev. Ti bodo tudi letos v okviru projekta Kilometer nič potekali prva dva tedna v juniju, s svojo bogato ponudbo pa se bo predstavilo kar 22 izolskih gostincev iz mesta in podeželja.

S projektom Kilometer nič želimo v Izoli zagotoviti avtohtono in avtentično ponudbo iz okolja v izolskih gostinskih lokalih. Eden od primerov dobre prakse projekta je tudi domača tržnica Ruba sz moje njive, kjer dva krat tedensko, ob sreda in sobotah, ponudniki iz lokalnega okolja ponujajo domače pridelke. Te lahko kupujejo tudi vsi gostinci, ki so vključeni v omenjen projekt.

Sprehod po Izolskih okusih

Od 1. pa vse do 16. junija vabljeni v izolske gostilne in restavracije, kjer vas bodo lokalni gostinci razvajali z domačimi pedoči ter drugimi jedmi pripravljenimi na osnovi školjk in drugih morskih dobrot. Morske okuse boste lahko spoznavali tudi v jeseni, ko vas med 14. in 29. septembrom vabimo na Dneve bakalaja, kulinarično zgodbo pa bomo zaključili z Dnevi kraljestva ribe, ki bodo potekali od 12. oktobra do 9. novembra. 

Tudi zdravje gre skozi želodec

Pedoči so ena izmed najbolj priljubljenih morskih sestavin v mediteransko-istrski kuhinji. Morska dobrota ne velja le za okusno, ampak tudi za izredno zdravo. Pedoči so odličen vir beljakovin, ogljikovih hidratov in nenasičenih maščob, selena, vitamina B12, cinka, natrija in folatov. V tem majhnem morskem sadežu pa se skriva tudi visoka količina joda, ki je priporočljiva za osebe, ki imajo težave z delovanjem ščitnice. Uživanje pedočev blagodejno vpliva tudi na srce, prekrvavitev in žilni sistem.

Seznam sodelujočih restavracij oz. gostiln:

Restavracija Kamin
Restavracija Marina
Gostilnica Gušt
Gostilna Istra
Gostilna Sonja
Gostilna Sidro
Restavracija Parangal
Restavracija Koral
Okrepčevalnica Veni
Pizzeria Raineri
Gostilna Manjada
Gostilna Doro
Gostilna Ribič
Gostilna Jasna
Gril pri Perotu
Casa della Pizza
Kužina Stara šola
Gostilna Bujol
Okrepčevalnica Morski val
Restavracija Svetilnik
Ribiška osmica Arrigoni
Gostilna Korte


S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. - Pravno obvestilo
strinjam se