Poletje – čas za izolske prireditve na prostem

Toplo vreme nam je pričaralo težko pričakovano poletje. V Izoli, kjer že celo leto diši po morskih specialitetah in dobrotah istrske zemlje, tudi to poletje ne bo manjkalo kulinarično obarvanih dogodkov. Seveda bodo večeri obarvani tudi z glasbo, vinskimi degustacijami, športom in nekaterimi drugimi tradicionalnimi prireditvami. Najbolj se tudi letos veselimo Ribiškega praznika.

Po poti izolskih okusov

Ljubitelji dobre hrane boste lahko v poletnih dneh obiskali Ljubljansko ulico, kjer bodo potekala prava kulinarična doživetja. Prvo soboto v avgustu bo potekala Šalšijada – tekmovanje amaterskih kuharjev v kuhanju domače istrske šalše oz. paradižnikove omake, na star istrski način. Tekmovalci bodo ob koncu ocenjevanja pripravili tudi špagete, ki jih bodo s svojimi šalšami ponudili obiskovalcem. Sestavina, ki se odlično povezuje s paradižniki, bazilika, bo rdeča nit drugega kulinaričnega dogodka Bazilikijade, ki vabi vse ljubitelje istrskih zelišč v Izolo na zadnjo avgustovsko soboto. Zadnjo septembrsko soboto pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

Septembra letos bodo v Izoli prvič potekli Dnevi bakalaja, ki jih organiziramo na Turističnem združenju Izola, v sklopu katerih bo 14. septembra na Manziolijevem trgu organiziran tudi večji dogodek. Na stojnicah bodo istrski ponudniki predstavili svoje izdelke iz te vrste ribe, potekalo bo tudi tekmovanje v pripravi najboljšega bakalaja. Prireditev se bo zaključila s koncertom.

V poletnih dneh lahko vsako sredo in soboto obiščete tudi domačo tržnico Ruba sz moje njive, kjer lahko od lokalnih kmetov kupite sadje, zelenjavo in druge domače izdelke.

Glasbena doživetja za vse generacije

Ljubitelji glasbe boste lahko uživali v glasbenih večerih na Ljubljanski ulic – Četrtkovi večeri pri špini vas bodo razveseljevali vse do 12. septembra. V petek, 21. in 28. junija, bo potekal festival IzolaFolk, ki bo pričaral tradicionalno folklorno vzdušje z nastopi skupin z različnih koncev sveta.

11. julija se bo v Izoli odvil občinski praznik, ki ga Občina Izola praznuje vsako leto v spomin na množičen odhod Izolanov v partizane leta 1944. Proslava ob občinskem prazniku bo potekala na Manziolijevem trgu v petek, 12. julija, kjer nam bodo večer z glasbo popestrili 3BigBand, MEF in Lea Sirk.

Med 22. julijem in 28. julijem se bo na Manziolijevem trgu odvijal že osmi Isola Music Festival, ki bo tokrat postregel s koncerti skupin I musici di Guccini, Dennis Jannah in Renato Chicco, ter 40 fingers.

Izolske ulice bodo ponovno napolnili zvoki glasbe.

Sredi poletja bo Izolo obiskala legendarna skupina Laibach, ki bo nastopila 1.avgusta v Letnem kinu Arrigoni. 4. avgusta bo v parku Pietro Coppo koncert Žige Rustije, 6. septembra pa nam bo v Letnem kinu Arrigoni Drago Mislej Mef predstavil svoj novi album.

Tradicionalni dogodki in festivali

Ob dnevu državnosti in praznovanju solsticija bo v Kortah organizirana prireditev Kresna noč, ki bo popestrila dogajanje 22. junija. Temu, zdaj že tradicionalnemu dogodku, se bo letos pridružil še nov dogodek z naslovom Festival od Histrov do Rimljanov, v sklopu katerega bodo na Kaštelirju potekale interpretacijske in izobraževalne aktivnosti.

Za vikend  med 17. in 18. avgustom se na Lonko, na Sončno nabrežje in pred Srednjo šolo Izola, vrača Mednarodni sejem stripov in družabnih iger Anime’, v sklopu katerega boste tudi letos lahko spremljali različna tekmovanja, se udeležili delavnic in predavanj ali pa se prepustili zvokom japonske glasbe.

Tudi vsi ljubitelji filma boste lahko to poletje uživali v kino prestavah na prostem: filmske projekcije pod zvezdami se bodo odvijale v Letnem kinu Arrigoni od 1.julija dalje.

V pričakovanju Ribiškega praznika

V Izoli pa se že sedaj najbolj veselimo največje poletne fešte – Ribiškega praznika, ki se bo tokrat odvil med 22. in 25. avgustom. Izola bo ponovno zadišala v vonju rib, njene ulice pa bodo napolnili zvoki glasbe znanih glasbenikov. Ponovno bomo skupaj obujali stare običaje, se udeležili športnih dogodkov, tradicionalno spremljali krst veslačev in pa regato starih bark.

Doživetja za popestritev poletnih dni

Za vmesno popestritev, med plažo in večernim dogajanjem, vam priporočamo obisk izolskega muzeja Izolane – hiše morja, kjer si boste lahko sami ali pa skupaj z otroci spoznavali morsko dediščino. Letos smo za otroke pripravili prav posebno doživetje – lov na skriti zaklad, ki poteka vsako sredo in soboto. Če si želite preživeti večer na morju, vas vabimo, da se morskim valovom prepustite z našim kapetanom Milošem in odpeljete s čolnom na morje, kjer se lahko preizkusite v vlogi ribiča ali pa preprosto uživate v sončnih žarkih in objemu prečudovite narave krajinskega parka Strunjan.

 

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.