Prvomajske počitnice ob morju: po sonce v Izolo

Velikonočni in prvomajski prazniki se bliskovito približujejo. Vabimo vas, da daljše sončne dni preživite ob morju, v objemu narave in odlične kulinarike. V Izoli nas čakajo tudi Velikonočni Beerfest, 33. Spring Cup regata in Orange wine festival.

Odkrijte pešpoti ob morju in v zaledju

Spomladansko, ravno prav toplo vreme, je kot nalašč za ljubitelje športnih aktivnosti, kot so kolesarjenje, rolkanje in pohodništvo. S prijatelji ali družino se lahko peš ali s kolesom odpravite na izlet po istrskih poteh, ki vam bodo zagotovo ostale v spominu po čudovitih razgledih, ki jih pri nas poimenujemo kar po domače – vište.

Najbolj znana in urejena kolesarska steza Pot zdravja in prijateljstva – Parenzana je precej razgibana in dokaj nezahtevna. Izlet po tej poti je primeren za vse športne duše pa tudi ljubiteljske rekreativce, ki se ne bojijo izziva. Iz Izole se lahko po poti odpravite vse do Sečoveljskih solin, če ste v formi za daljši izlet, pa pot lahko nadaljujete še na hrvaški strani. Na poti so postavljene tudi telovadne postaje, sicer pa je ta prav tako privlačna za sprehajalce.

Izredno priljubljena rekreativna točka je tudi območje nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom. Tu se lahko naužijete morskega zraka, ki blagodejno vpliva na dihala. Pot pa skriva tudi nekatere zanimive morske zgodbe.

 

Po poti morske dediščine in postanek v Izolani – hiši morja

Že na obalni cesti lahko sledite markacijam oz. posebnim označbam, ki označujejo morsko snovno in nesnovno dediščino. S klikom na QR kodo se odpeljite v virtualni muzej in prisluhnite zgodbam, ki jih piše morje. Markacije se sicer nahajajo tudi po mestu, najdete pa jih še v sosednji piranski občini. Sprehodite se od arheološkega parka in nekdanjega rimskega pristanišča pod morsko gladino v Simonovem zalivu, do barke Biser – zadnje ribiške barke v floti nekdanjega Delamarisa, pa vse do mandrača – nekdanjega ribiškega pristanišča ter svetilnika, kjer se odpre čudovit pogled na Alpe in tržaški zaliv. Nikakor pa ne izpustite največje zakladnice morske zgodovine, Izolane – hiše morja, ki se nahaja v Ulici Alme Vivoda 3. Ta bo med prazniki odprta vsak dan med 14. in 18. uro. Obiščite jo ter spoznajte vse skrivnosti morja in zgodbe naših ribičev.

Prepustite se istrskim kulinaričnim specialitetam

Izola zaradi bližine morja pa tudi zaledja nudi izredno bogato kulinarično ponudbo jedi iz lokalnih sestavin. Večina izolskih gostincev je prav tako vključenih v pobudo Kilometer nič, kar pomeni, da na krožniku vedno dobite pristne jedi iz lokalnih, svežih in zdravih sestavin, pripravljenih po tradicionalnih lokalnih receptih. Do konca meseca lahko svoje brbončice razvajate tudi na kulinaričnem dogodku Dnevi špargljev, ki združuje kar 18 izolskih gostiln in restavracij.

Gastronomija – rdeča nit tudi prihajajočih dogodkov

Okusi pa bodo rdeča nit tudi nekaterih drugih dogodkov. V soboto, 20. aprila, bo potekal Velikonočni Beerfest, kjer se bodo predstavili različni pivovarji. Čez dan bo organizirana veslaška regata in turnir v namiznem nogometu s srečelovom. Zvečer pa se bo odvil odličen glasbeni program s tremi glasbenimi skupinami. V času velikonočnih praznikov bo potekala tudi 33. Spring Cup – mednarodna jadralna regata. Vsi pa se že veselimo ponovne izvedbe festivala oranžnih vin – Orange Wine Festival, ki se v Izoli odvije vsako leto na zadnji petek v aprilu in navdušuje ljubitelje žlahtne kapljice. V prvomajsko jutro nas bodo z budnico tudi letos popeljali člani Pihalnega orkestra.

Da na trenutke, preživete v Izoli, ne boste prehitro pozabili, spremljate naše foto utrinke na Instagram-u in Facebook-u. Najbolj pa bomo veseli, če jih boste z nami tudi delili. #VisitIzola

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.