Spoznaj

Izola, nekdanje ribiško mestece je bogato s kulturno dediščino, ki izvira iz izjemno dolge in burne
zgodovine, saj je bilo njeno ozemlje zaradi ugodnih življenjskih pogojev naseljeno že v bronasti in železni
dobi. Izola je podobo otoka izgubila v začetku prejšnjega stoletja. Na nekdanjih solinah so nastala močvirja,
zato so začeli postopno zasipavanje in tako zabrisali značilnosti otoka. Uspela pa je ohraniti srednjeveško
zasnovo s cerkvijo na vzpetini, prepleteno mrežo ozkih ulic, visokih hiš in z notranjim pristaniščem,
zavarovanim pred valovi. V starem mestnem jedru se danes nahajajo številne kulturno-zgodovinske
znamenitosti.

 


Legenda o beli golobici

Leta 1380 so Genovežani pluli proti Izoli v prepričanju, da bodo prevladali nad pomorsko trgovino v Sredozemlju. Zaščitnik mesta sv. Maver je s cerkve poslal belo golobico, ki je poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sv. Maver pokril Izolo. Genovežani so sledili golobici, vedoč, da golobi ne letijo daleč od obale. Toda golobica jih je odpeljala na odprto morje in se vrnila na cerkev. Iz kljuna je izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti.

Golobica je danes predstavljena v simbolu izolskega grba. Vsako leto konec oktobra se spomnimo na legendo o njej. Dogodek popestrita tako kulturni kot športni program.

Rimski ostanki v arheološkem parku Simonov zaliv

Po ustanovitvi rimske kolonije Akvileje leta 181 pr. n. š. je velik del Istre prešel pod rimsko oblast. Proces romanizacije se kaže predvsem v intenzivnem poseljevanju priobalnega pasu in tudi zaledja. Med take naselbinske sklope spada tudi rimska obmorska vila s pristaniščem v Simonovem zalivu. Arheološke najdbe so bile najdene na površini štirih hektarjev, kjer so odkrili ostanke obmorske rezidencialne rimske vile (villae maritimae) z gospodarskim poslopjem in največje pristanišče iz istega časa, ki skupaj predstavljata eno največjih posestev v tem delu Istre.

Arheološki park Simonov zaliv predstavlja kulturni spomenik državnega pomena, v njem pa si lahko ogledate obnovljene zidove stanovanjskega dela, ki so bili odkriti med izkopavanji v 20. stoletju. Na severnem delu je položen del rekonstruiranega talnega mozaika iz stanovanjskega dela, na jugu pa hodnik, ki povezuje vilo in pristanišče. V zaledju vile so bili odkriti tudi ostanki vodovoda, ki je kompleks vile oskrboval z vodo.

Po najdišču vas bo popeljala vodička v slovenskem, angleškem, nemškem ali italijanskem jeziku. Več informacij.

Zgodovina ribištva, modelarstva in ribje predelovalne industrije v Izoli

Hiša morja – Izolana prikazuje preteklost Izole in preko dokumentarnih fotografij poudarja njen morski in obmorski značaj, zlasti ribištvo kot glavno gospodarsko dejavnost. Vse do sredine 20. stoletja je ribolov potekal na lesenih ladjah, ki so jih gradili in popravljali v lokalnih ladjedelnicah in škverih. Zato je predstavljeno ladjedelstvo in, ker pravih starodobnih plovil skorajda ni več, prek ladijskih modelov tudi jadrnice in tradicionalna plovila, ki so bila značilna za vsa tri obalna mesta: Izolo, Koper in Piran. Ladijske modele so izdelali različni modelarji. Med njimi je bil Izolan Marcel Blažina, ki je izdelal vrsto vrhunskih mojstrovin.

Izolana je v zimskem času odprta med vikendi, v poletnem pa vsak dan.

Pred Izolo potonil legendarni Rex

Na območju nekdanje obalne ceste med Izolo in Koprom je med 2. svetovno vojno potonila takrat največja in najhitrejša italijanska čezoceanska potniška ladja – legendarni Rex. Visoka je bila 40 metrov, imela je 12 nadstropij, sprejela pa je lahko 2032 potnikov.

Med 2. svetovno vojno je Rex prevažal vojake s severnoafriških bojišč v Italijo. 8. septembra 1944 so zavezniška letala opazila Rex med Izolo in Koprom, kjer se je ladja skrivala pred morebitnim bombardiranjem Trsta. Zaradi svoje velikosti je nasedla približno 200 m od obale, kjer je bila lahka tarča zavezniškim letalom, ki so jo pričela obstreljevati. Rex je nato gorel kar štiri dni.

Po vojni so domačini iz ladje pobrali vse, kar je bilo še kaj vrednega, državne oblasti pa so se odločile, da ladjo razrežejo in železo pretopijo.

Palača Besenghi Degli Ughi

Palača Besenghi degli Ughi sodi med najbolj ohranjene poznobaročne arhitekturne spomenike na Slovenskem in med najlepše stavbe v Istri. Trinadstropno palačo so za takratne razmere zgradili v razmeroma kratkem času, v letih od 1775 do 1781. Ugledna in premožna istrska družina Besenghi je izgradnjo svoje palače zaupala milanskemu arhitektu Filippu Dongettiju, enemu najpomembnejših arhitektov tistih časov. Kamniti lev v kotu stavbe je iz 13. stoletja, najden pod ruševinami stavbe, ki je pred tem stala na mestu palače. Družina je imela tudi bogato knjižnico, ohranjenih pa je še okoli 3.000 knjig in rokopisov iz 16. in 17. stoletja.

Danes ima v palači Besenghi degli Ughi sedež Glasbena šola Izola, služi pa tudi za poročne obrede.

Kamniti kip leva iz l. 1212 in nekdanja občinska palača

Nekdanja občinska palača je bila leta 1325 sezidana v gotskem slogu. Današnje baročno oblikovano pročelje je iz 17. stoletja. Stavba je predvsem v notranjosti doživela veliko posegov v različnih kasnejših slogih. Na pročelju jo krasi kamniti kip leva, ki gleda na mandrač – staro izolsko pristanišče.

Palača Manzioli in Lovisato

Ena najstarejših zgradb v Izoli je Manziolijeva hiša, ki stoji na istoimenskem Manziolijevem trgu. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneško-gotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega mandrača. Na Manziolijevo palačo se naslanja historična palača Lovisato, ki je znana predvsem kot rojstna hiša izolskega patriota in znanstvenika Domenica Lovisata.

Manziolijeva palača je bila skupaj s Palačo Lovisato leta 2003 obnovljena v moderni tehniki, so pa še danes vidni ostanki prvotne rimske vile, ki je nekoč stala na tem mestu. V obnovljenih prostorih je sedež Italijanske samoupravne narodne skupnosti Izola, prostori služijo tudi kot razstavni prostor za umetniške razstave. V pritličnem delu se nahaja Wine bar Manzioli.

Cerkev sv. Marije Alietske

Cerkev Marije božje Alietske na Manziolijevem trgu je najstarejša izolska cerkev in je posvečena Marijinemu vnebovzetju. Zaradi značilne romanske zasnove njeno izgradnjo uvrščajo v drugo polovico 11. stoletja. V notranjosti najdemo tri oltarje, leseni kor in orgle mojstra Nakiča, enega najpomembnejših beneških orglarjev. Posebnost cerkve je v njeni oktogramsko zasnovani kompoziciji s križno obokanim stropom, ki je edina te vrste daleč naokoli.

Cerkev sv. Mavra in razgledni stolp

Cerkev svetega Mavra je najbolj vidna izolska cerkev, saj stoji na najvišji točki nekdanjega srednjeveškega otoka in daje mestu prepoznavno silhueto. Prvotno je bila na tem mestu leta 1356 zgrajena manjša cerkev, sedanjo pa so postavili leta 1547, vendar je bila skozi stoletja večkrat močno predelana. Cerkev so zadnjič prenovili v začetku 20. stoletja, ohranila je baročno preoblikovano renesančno kompozicijo ter historične elemente. Celotna restavratorska dela so opravili v letih 1980-1982. Baročna notranjost cerkve se ponaša z desetimi oltarji, krasijo jo tudi Callidove orgle iz leta 1796 in čudovite slikarije, najstarejše segajo v 15. stoletje.

Zraven cerkve stoji več kot 30 metrov visok zvonik iz leta 1585, grajen iz navadnega istrskega kamna na gotski osnovi. Na vrh zvonika pelje 99 stopnic, dostop do izolske razgledne točke pa vam bodo omogočili v cerkvi. V poletnem času so organizirani vodeni ogledi cerkve in fresk tudi v tujih jezikih.

Galerije in ateljeji

Pristnost malega mediteranskega mesteca začutite tudi skozi njegovo umetniško podobo. Staro mestno jedro je namreč polno galerij in ateljejev, ki s svojimi izdelki ponujajo drugačno vrsto spominkov na naš kraj. Ustvarjanje umetnikov v ali pred ateljejem lahko opazujete kar z ulice, kar je posebno doživetje in kupljenemu izdelku vdahne še dodatno vrednost. Sprehodite se po Ljubljanski in Koprski ulici in si oglejte umetniške izdelke lokalnih ustvarjalcev.

Koper

Pročelja zgradb in njihova notranjost odkrivajo tisočletno zgodovino Kopra, Iustinopolisa, Caprisa, Beneške republike, razcveta gotike in renesanse. Prepletajoče se ozke uličice se vijejo proti osrednjemu trgu, ki ga krasi največja stolnica na Slovenskem. Vrsta kulturnih doživetij bogati mestne ulice in trge, še posebej v poletnih mesecih.

Na osrednjem koprskem trgu si oglejte najimenitnejšo koprsko palačo – Pretorsko palača, v kateri je mestna hiša. Mestni stolp je danes zvonik in služi kot razgledna točka. Iz 15. in 16. stoletja sta Foresterio in Armerio, kjer je danes sedež Univerze na Primorskem. Loggia je bila zgrajena v 15. stoletju, danes je tu kavarna, kjer lahko uživate ob pogledu na celoten trg. Stolna cerkev Marijinega vnebovzetja pa hrani številne dragocenosti.

Spletno mesto.

Piran

Prelepo mesto slovenske obale je zraslo na soli. Piranske soline, kjer še danes po starih postopkih nastaja vrhunski solni cvet, so bile vir razcveta slikovitega mediteranskega mesta z obzidjem, razgledno cerkvijo in kulturnimi znamenitostmi.

Staro pristaniško mesto z ostanki srednjeveškega obzidja je v celoti zavarovano kot kulturno-zgodovinski spomenik. Ozke ulice s tesno strnjenimi hišami, ki se od cerkvene vzpetine spuščajo proti osrednjemu trgu ob obali, poudarjajo njegov mediteranski značaj. Svetovljansko obmorsko mesto, ki se je razvijalo pod vplivom bližnjih Benetk, velja za eno najpristnejših in najbolj fotogeničnih mest na obali Jadranskega morja. Poleg arhitekture, pomorskega muzeja, akvarija in drugih znamenitosti v mesto vabijo prireditve, kulinarična ponudba in bližnje naravne posebnosti.

Piranske, Sečoveljske in Strunjanske soline

Piranske soline, nastale že v letu 804, so obsegale soline na območju današnje marine (Lucija, Portorož), manjše Strunjanske soline in večje Sečoveljske soline. Območji obeh ohranjenih solin sta danes krajinska parka. V krajinskem parku Strunjan vas čaka izjemen klif nad morjem, v Sečoveljskih solinah pa lahko z vodenimi ogledi in obiskom Muzeja solinarstva spoznate tradicionalno pridelavo soli.

Spletno mesto.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.