Štiri barve vina: refošk – v slovenski Istri najbolj razširjena sorta

Vino se odlično poda k različnim jedem, dviga razpoloženje in naj bi v zmernih količinah tudi pripomoglo k zdravju srca in ožilja. Cenjeno je že od pradavnine, večkrat pa slišimo tudi rek, da sta zgodovina človeka in vinske trte prepletena in neločljiva. 

V Sloveniji poznamo in pridelujemo kar štiri različne barve vina: rdeče, belo, rosé in oranžno. Tokrat bo beseda tekla o rdeči sorti vinske trte, iz katere pridobivamo vino temne rubinaste barve – refošk. Refošk je stara sorta, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran. Iz refoška pridelujejo tudi vina drugih slogov: rose in rdeče penine, mirno vino rose ter desertna vina z ostankom sladkorja.

Refošk se s svojo posebno aromo odlično prilega istrskim jedem. Vrhunski degustatorji pravijo, da je v njem mogoče zaznati okus morja ter laporne zemlje.

Povpraševanje po rdečih vinih se je sicer povečalo prav na račun številnih zdravilnih lastnosti. Zdravilne sestavine, ki se nahajajo v trdih delih grozdja in v peškah refoška, naj bi pomagale pri preprečevanju ateroskleroze in vsebovale salicilno kislino, ki je tudi sestavina aspirina. Refošk vsebuje tudi manjši odstotek alkohola in nežnejšo mlečno kislino, ki ima odločilno vlogo pri prebavi.

V Izoli se vsako leto v začetku februarja, letos 9. februarja, odvije festival Refuscus Mundi – Svet refoška, kjer se s svojimi vini predstavijo pridelovalci vin sorte refoška, ki uspeva v več vinorodnih okoliših v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Tudi letos se bo festival, ki ga bodo spremljale vodene degustacije, odvil v Manziolijevi palači med 14. in 21. uro. Med 9.30 in 13. uro  pa bo v  Kopru mednarodna konferenca Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu), na kateri bodo poznavalci osvetlili prodajne priložnosti vin iz sorte refošk.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.