V prvi polovici leta 15 % porast turističnih obiskovalcev

V prvi polovici leta, beležimo povečano število obiskovalcev in turistov na naši destinaciji. Trend povečanega obiska naše destinacije se tako nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Zadnji podatki o turističnem obisku v mesecu juniju so izredno dobri in napovedujejo odlično poletno sezono. Junija nas je obiskalo 19.645 gostov, ki so skupaj opravili 68.052 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 20% povečanje števila gostov in 14% povečanje opravljenih prenočitev. V obdobju januar – junij 2019 je bilo v vseh nastanitvenih enotah v Izoli zabeleženih 174. 922 opravljenih nočitev. Glede na zbrane podatke s statističnega urada za prvo polovico leta 2019, to predstavlja 7% porast opravljenih nočitev. Ravno tako, je bil v prvih šestih mesecih zabeležen 15% porast na področju prihodov, katerih je bilo v prvi polovici leta 52.918. Največje število nočitev je bilo opravljenih v hotelih sledijo apartmajska naselja in kampi. V prvih šestih mesecih smo našteli 52 % slovenskih gostov; sledijo jim Avstrijci (12 %), Italijani (8,6 %) in Nemci (8,4 %). Gostje so v Izoli preživeli v povprečju 3,3 dni.

Nadaljuje se pester poletni program

Ljubitelji filma lahko od 1. julija dalje uživajo v kino predstavah na prostem: filmske projekcije pod zvezdami se v Letnem kinu Arrigoni predvajajo vsak ponedeljek in sredo. Prav tako se nadaljuje večerno dogajanje v Ljubljanski ulici: cikel koncertov Pri špini bo z glasbo popestril četrtkove poletne večere v ulici. Za vikend med 17. in 18. avgustom se na Lonko, na Sončno nabrežje in pred Srednjo šolo Izola vrača Mednarodni sejem stripov in družabnih iger Anime’, v sklopu katerega boste tudi letos lahko spremljali različna tekmovanja, se udeležili delavnic in predavanj ali pa se prepustili zvokom japonske glasbe. Prvo soboto v avgustu bo potekala, zdaj že tradicionalna Šalšijada, na kateri se bodo amaterski kuharji pomerili v kuhanju šalše oz. paradižnikove omake na star istrski način. Odvila se bosta še dva kulinarična dogodka: Bazilikijada, 31. avgusta in Čiliada, 28. septembra.

Letos bomo v Izoli prvič organizirali kulinarično akcijo Dnevi bakalaja, ki bo potekala od 14. do 29. septembra 2019. Ob začetku akcije bo Turistično združenje Izola v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola organiziralo dogodek Praznik bakalaja, ki bo povezoval kulinariko, izobraževanje pa tudi glasbo – rdeča nit dogodka pa bo seveda bakala. Pridelke lokalnih kmetov lahko še vedno vsako sredo in soboto kupite na tržnici Ruba sz moje njive. Ob sobotah se nam kdaj pridružijo še drugi pridelovalci oz. izdelovalci izolskih produktov povezanih z morjem in istrsko zemljo.

Sicer pa se v Izoli najbolj veselimo velike poletne fešte – Ribiškega praznika, ki nas čaka za vikend 22. in 25. avgusta. Poleg morskih jedi nas bo na Lonki in Velikem trgu spremljala glasba različnih zasedb. Ponovno bomo skupaj obujali stare običaje, se udeležili športnih dogodkov, tradicionalno spremljali krst veslačev in pa regato starih bark. Poleg vsega omenjena, za vmesno popestritev, priporočamo obisk izolskega muzeja Izolana-hiša morja, kjer si lahko ogledate izolsko morsko dediščino. Letos smo za otroke pripravili prav posebno doživetje – lov na skriti zaklad, ki poteka vsako sredo in soboto. Ali pa se odpeljete s pasaro na morje in se preizkusite v vlogi ribiča, medtem ko uživate v objemu morja.

Izolska žlahtna kapljica v prestižnem vodniku

S ponosom sporočamo, da bodo vina Zaro vpisana v potovalni vodnik Lonely Planet. V knjigi Vinske poti v Evropi, katera bo izšla leta 2020, bo vinogradništvo Zaro predstavljeno, kot ena izmed vinskih poti v Evropi in bo s tem prvo izolsko vinogradništvo vpisano na seznam Lonely Planet-a.

Privacy Preference Center

Strictly Necessary

Cookies that are necessary for the site to function properly.

gdpr,pll_language

Google Analytics

These are used to track user interaction and detect potential problems. These help us improve our services by providing analytical data on how users use this site.

_ga,_gid,_gat_gtag_UA_118969828_1

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Are you sure?

By disagreeing you will no longer have access to our site and will be logged out.