Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in podeželja. Gostoljubni domačini namreč obiskovalcem radi pokažejo, kakšne so šege in navade njihovih istrskih prednikov in kakšen je okus svežih morskih jedi. Ostanki izolske kulturne dediščine vas tako spremljajo na vsakem koraku, s kulturo pa mesto še tesneje diha, ko ga med mednarodnim filmskim festivalom obiščejo navdušenci nad sedmo umetnostjo. Sicer vam v poletnem času nikoli ne bo dolgčas: manjši parki in trgi so namreč prizorišča različnega dogajanja skozi tople mesece.

Prihajajoči dogodki

23/09
Koncert: 3 BIG BAND orchestra & Tulio Furlanič
25/09
Poletje smeha - Lady night: Miranda Lončar & Marina Orsag & Martina Ipša
27/09
Podelitev priznanj šprtnikom Občine Izola v letu 2022
29/09
Koncert: Let 3 + Implosia
29/09
Dan odprtih vrat v Wellness & Spa Mirta
30/09
Regata starih bark
01/10 - 06/10
Svetovno prvenstvo v jadranju 2023 – razred L30
05/10
Otvoritev razstave: Amplituda okusa 2
07/10
Gledališka predstava za otroke: Picko in Packo
13/10
Glasbena monokomedija: Recept za srečo
13/10 - 15/10
Intenzivna vikend delavnica pripovedovanja in kuhe "Skozi želodec"
14/10 - 15/10
Istrski kolesarski maraton
14/10
Pomol okusov V
03/11 - 05/11
Obala Ultra Trail
24/11
Komedija: Resno moteni
01/12 - 21/01
Ledeni otok
23/08 - 24/08
Ribiški praznik

Turistično združenje Izola nastopa zgolj kot posrednik informacij in ne prevzema odgovornosti za točnost navedenih podatkov ter njihovo izvedbo s strani organizatorjev.

Vsako leto v Izoli

04. - 10. 2023

Pomol okusov

Lokacija s slikovitim pogledom na izolski svetilnik in Bele skale je večkrat letno prizorišče dogodka Pomol okusov, kjer lahko na enem mestu preizkusite mnoge okuse Slovenske Istre.

Ponudba lokalnih dobrot, ki segajo vse od morja pa do istrskega podeželja, tudi njegovih oljčnikov in vinogradov, navdušuje mnoge foodie in ljubitelje sproščenega druženja v čudovitem morskem ambientu.

Oglejte si, kako smo se imeli na enem izmed dogodkov TUKAJ.

Letošnji datumi:

18. in 19. avgust - Ribiški praznik

16. september

14. oktober

 

11. 2. 2023

Refuscus Mundi

V Izoli se na Manziolijevem trgu ter v Manziolijevi palači vsako leto odvije mednarodni festival vin Refuscus Mundi – Svet refoška, ki je posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Festival predstavlja pomembno stičišče vinarjev, da lahko svoji publiki pokažejo vse potenciale refoška.  

Svoja vina predstavljajo predvsem vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev slovenska Istra in Kras, poleg njih pa tudi kolegi iz Italije in Hrvaške. 

Več informacij: 

https://www.visitizola.com/dogodki/refuscus-mundi 

19. 3. 2023

Velika nagrada slovenske Istre

Začetki dirke segajo v leto 2014. Do leta 2016 se je imenovala Velika nagrada Izole. Cilj je bilo povezati vse štiri obalne občine Izolo, Koper, Piran in Ankaran. Z rastjo blagovne znamke slovenska Istra, je dirka je dobila novo ime, Velika nagrada slovenske Istre.

Dirka vsako leto napove začetek kolesarske sezone in še dodatno popestri zimsko počitniško vzdušje v Slovenski Istri.

Več informacij: https://www.visitizola.com/dogodki/velika-nagrada-slovenske-istre 

04. - 11. 2023

Kulinarični dnevi

Izolski gostinci se združujejo v kulinaričnih dnevih, kjer pod skupnim kulinaričnim imenovalcem v svojih gostilnah in restavracijah promovirajo tipične lokalne sestavine, ki jih predstavljajo v inovativnih ali tradicionalnih jedeh.

Kulinarično leto pričnemo z akcijo posvečeno zdravim divjim poganjkom in sicer z Dnevi divjih špargljev. Poletje na Dnevih domačih pedočev pozdravimo z okusnimi školjkami, v jesen vstopimo z kulinarično akcijo, ki je posvečena plavi ribi po kateri je znana Izola in sicer z Dnevi kraljice sardele.

Jesen pa je zaznamovana z 

Dnevi kalamarov in Dnevi bakalaja.

6. - 9. 4. 2023

Izola Spring Cup

Regata Izola Spring Cup je najmočnejša regata za olimpijske in druge jadralne razrede v vzhodnem Sredozemlju, in ena močnejših spomladanskih regat v Evropi.

Zahvala za priljubljenost naše spomladanske regate gre ugodnim pogojem za jadranje, dostopnosti slovenske obale ter odprtosti naših meja z Evropo. Največ zaslug, da se je Izola Spring Cup dobro uveljavila, pa gre pripisati članom jadralnega kluba Burja, ki že trideset let vztrajajo ter vlagajo čas, izkušnje in delo v ta dogodek.

Povezava na dogodek: https://www.visitizola.com/dogodki/jadralska-regata-izola-spring-cup 

15. - 16. 4. 2023

Istrski maraton

Ena največjih slovenskih tekaških prireditev – Istrski maraton povezuje ​štiri istrska mesta​: Koper, Izolo, Piran​ in Ankaran​. Je predvsem športni dogodek, a hkrati tudi turistično in trajnostno obarvan, saj promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je.

Tekači se lahko udeležijo maratona (42 km), polmaratona (21 km) ali rekreativnega teka (10 km).​ Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. 

Več informacij: https://www.visitizola.com/dogodki/istrski-maraton 

28. 4. 2023

Mednarodni Festival oranžnih vin

Oranžna vina? Da, oranžna vina. Gre za predelavo belih vin po postopku za rdeča, pravzaprav pa za tradicionalni pristop, saj so tudi bela vina nekoč dalj časa puščali v stiku z jagodnimi kožicami, zaradi česar so vina globljih barv, barv starega zlata ali jantarja.

Orange Wine Festival (OWF) predstavlja prikaz pridelave belih vin s postopkom podaljšane maceracije. Festival se v Izoli odvije vsako leto na zadnji petek v aprilu in v mesto privabi ljubitelje vin. Izola je s festivalom postala eno najpomembnejših izložbenih oken za sonaravno pridelavo vin iz regije in zlasti za predstavitev vse širše družine vinarjev, ki pridelujejo oranžna vina. Festival se v novembru odvije tudi na sosednjem Dunaju.

Več: https://www.visitizola.com/dogodki/orange-wine-festival 

2. - 3. 06. 2023

Praznik oljk, vina in rib

V poletno turistično sezono v Izoli vstopamo s prireditvijo, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se sredi junija predstavijo lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poizkusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti Slovenske Istre, seveda pa ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja.

Dvodnevno prireditev spremljajo tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra. Praznik oljk, vina in rib se v Izoli predvidoma odvije proti koncu maja.

Povezava na dogodek: https://www.visitizola.com/dogodki/praznik-oljkvina-in-rib 

7. - 11. 6. 2023

Mednarodni Filmski Festival “Kino Otok – Isola Cinema”

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. 

PROGRAM: 

https://kinootok.org/urnik-dogodkov/ 

11. 7. 2023

Občinski praznik

V Izoli 11. julija slavimo občinski praznik, ki ga spremlja slavnostna podelitev občinskih priznanj in nagrad ter pester glasbeni in kulturni program.

23. - 24. 08. 2024

Ribiški praznik

Izola bo v poletnih mesecih zadišala po vonju rib, njene ulice in trgi pa bodo polni glasbe. Tako ne bo manjkalo nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd. Obiskovalce na vsakem koraku čaka nekaj novega: krst veslačev, regata starih bark, predstavitev ribiških del in opreme. Obilo zabave, začinjene s tipičnim istrskim humorjem, in seveda poln krožnik rib je recept, ki v Izolo že desetletja privablja turiste z vseh koncev sveta.

Oglejte si video

14., 15.10. 2023

Istrski kolesarski maraton

Istrski kolesarski maraton je največji rekreativni kolesarski dogodek v Istri. Navdušuje z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami za vse okuse in stopnje pripravljenosti, lepimi panoramami in pestrim spremljevalnim programom. Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. Dogodek se predvidoma odvije na prvi oktobrski vikend. 

10. 2023

Praznovanje izolske legende

Spomin na daljni 23. oktober leta 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje,  v Izoli vsako leto obudimo s praznovanjem izolske legende.

Kot pravi legenda, so se na ta dan nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev, bela golobica pa je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje. Sv. Maver je Izolo prekril s čudežnim meglenim oblakom, da bi jo zaščitil, Genovežani pa so v prepričanju, da se bližajo kopnemu, sledili golobici, ki pa jih je v resnici vodila daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Od takrat predstavlja golobica z oljčno vejico v kljunu izolski občinski grb.

Med mesti, ki so spadala pod Serenissimo oz. Beneško republiko, so organizirane razne igre s poudarkom na veslaških regatah, in sicer z namenom vzdrževanja prijateljstva med mesti severnega Jadrana.

Zima na Ledenem otoku

Izola se v zimskih mesecih odene v luči in v mesto prinese praznično vzdušje. Postane namreč Ledeni otok, ki nudi doživetja za čisto vsakega. Doživite radosti na drsališču, obiščite enega izmed mnogih koncertov ali pa zgolj poklepetajte ob kuhančku.

preberi več
Zemljevid
Artboard 1

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov