Aktivno po zelenih poteh izolskega podeželja

Kategorija

Izolsko zaledje poleg istrskega gričevja in romantičnih vasic vabi k aktivnemu preživljanju prostih dni. Kot kolesarji, pohodniki ali jezdeci se odpravite na pot spoznavanja naravne dediščine, vodnih virov ali zgodovine stare železniške proge Parenzane ter uživajte v jesenskih barvah gozdičkov, ki objemajo stare istrske vasi.

Čudovite in poučne krožne pohodne poti

Pohodne poti skozi vse letne čase vabijo k raziskovanju izolskega podeželja. Dvignite se na gričevje, ki obdaja Izolo ter občudujte čudovite razglede. Poti obljubljajo izredno razgiban in slikovit teren mestnega zaledja, ob lepem vremenu pa pogled na notranjost Istre, obalni pas, Tržaški zaliv, Julijske in Karnijske Alpe ter Dolomite.

Dolga pot na hrib vas bo vodila po cestah in kolovozih vse do Baredov ali celo Šareda. Ob poti čakata tudi cerkvica Sv. Jakoba in pa Lokomotiva Parenzane, vsaka s svojo pestro zgodovino. Po petih urah hoje in izgubljenih kalorijah ste vabljeni na zasluženo kosilo v restavracijo hotela Kamin na Belvederju, kjer vas bodo navdušili s kvalitetno, okusnostjo, prijaznostjo pa tudi s čudovito lokacijo.

Krajša, triurna pot na hrib ponuja opcijo za tiste, ki bi pohod raje zaključili malo hitreje, vendar bi še vedno radi spoznali zanimivosti izolskega podeželja. Pot boste zaključili mimo Livad in Jagodja, ki sta bili nekoč samostojni naselji, danes pa sta del Izole. Ob vrnitvi vas v bližini hotelskega kompleksa San Simon pričakuje gostilna Sonja s svojo izvrstno ponudbo v prijetnem ambientu.

Prekrasna je tudi pot Strunjanska dolina, na kateri boste odkrili zgodbo Parenzane in pa naravni park Strunjan ter se povzpeli nad veličasten strunjanski klif. Ob poti se ustavite na #MesečevaVišta – čudoviti razgledni točki, ki obljublja nepozabno fotografijo.

Pot po Soncu se začne v izolskem zaledju ter vas tako popelje še globlje in dlje, vse do Gažona, Srgašev in Grbcev. Prav tako tudi pohodna pot okoli prikupne vasice Korte - Po poteh vodnih virov izolskega podeželja, ki je namenjena vsem, ki bi radi spoznali edinstvenost vodnih virov v neokrnjeni naravi izolskega podeželja.

Vabljeni na vsakoletni pohod po poteh vodnih virov izolskega podeželja, in sicer Štart in cilj pohoda sta v Kortah, pred zadružnim domom. Pohod organizira Turistično društvo Šparžin iz Kort.

Jahanje po gozdnih poteh izolskega zaledja

V turistični kmetiji na Medljanu se lahko preizkusite tudi v jahanju. Bolj izkušeni odjahajte po konjeniški poti ter odkrijte skrivnostne poti istrskega podeželja na povsem samosvoj način.

Kolesarske odprave

V Izoli in njeni okolici je več kolesarskih poti, ki se med seboj razlikujejo po dolžini, zahtevnosti, višinskih razlikah in seveda okolici. Stara šola Korte je kolesarjem prijazna nastanitev, ki svojim gostom omogoča tudi izposojo koles. Korte so odlična izhodišča točka za kolesarske odprave.

Kolesarske poti so označene na spletni strani kolesarskega društva Raketa, zemljevid v fizični obliki pa lahko prejmete na sedežu TIC Izola.

Iz Izole se lahko podate po naslednjih kolesarskih poteh: po zgodovinski D8: "Parenzana", po sproščujoči K12: "Iz Izole na kavo v Portorož", po podeželski K8: "Čez izolsko zaledje" ali po zahtevni K13: "Čez Istro za zahtevne". Na voljo pa so še mnoge druge, ki čakajo, da jih raziščejo zagnani avanturisti.

Obstaja tudi brezplačna aplikacija za pametne telefone, s katero je možno slediti posamezni kolesarski poti »offline« - Slovenia Trails Hiking & Biking.

Po poti nekdanje železniške proge Parenzane

Prekolesarite pot nekdanje železniške proge Parenzane, ki je danes poznana tudi kot Pot zdravja in prijateljstva. Skozi neokrnjeno naravo odkrivajte istrske bisere po 130 km dolgi urejeni kolesarski poti, ki se vije vse od Trsta pa do Poreča ter vmes seveda prečka tudi Izolo.

Z e-kolesi na piknik med oljčnike

V hotelih Belvedere vas pričakuje prav posebno kolesarsko doživetje. Z električnimi kolesi in s košarico dobrot se odpeljite vse do krajinskega parka Strunjan ali vse do izolskega podeželja, kjer lahko na prostem in ob dobri hrani, preživite prelepe trenutke.

Sprehod po mestnih parkih

Če ne želite zapustiti prikupnega mesteca, vam Izola ponuja veliko zelenih površin, od parkov, do zelenic in drevoredov. Poskrbljeno je tudi za vaše štirinožne prijatelje. V Izoli imamo namreč čisto nov, urejen pasji park, ki predstavlja dopolnitev k že obstoječi pasji plaži, pasjemu parku nad Parencano ter pasji pekarni, zaradi katerih velja Izola za eno od psom najbolj prijaznih mest.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov