Baročni biser: Palača Besenghi degli Ughi

Kategorija

Med raziskovanjem izolskih ulic boste naleteli na eno lepših poznobaročnih palač – palačo Besenghi degli Ughi. Znana je po slikovitem pročelju, bogato poslikani osrednji dvorani in inštalaciji posvečeni pesniku Dante Alighieriju. Vanjo lahko vstopite le ob posebnih priložnostih. Ena izmed njih je tudi doživetje Pozabljena izolska skrivnost.

V starem mestnem jedru se nahaja pravi baročni biser, znan kot palača Besenghi degli Ughi. Palača je bila zgrajena med 1775 in 1781 po načrtih arhitekta Filippa Donghettija za premožno izolsko družino Besenghi degli Ughi in je značilen primer beneške poznobaročne arhitekture. Stavba v treh nadstropjih ima s poslikavami in štukaturami v rokokojskem slogu dekorirano osrednjo dvorano. Kamniti lev na zunanjem vogalu palače je iz 13. stoletja in je domnevno ostanek starejše stavbe ali nekdanje cerkve.

Virtualno vstopite v palačo

Ker je palača Besenghi degli Ughi sedež glasbene šole, kjer dnevno poteka pouk, je zaprta za javnost. Da pa bi si lahko vseeno ogledali čudovito osrednjo dvorano, smo palačo digitalizirali.  Tako je na voljo 3D video, ki vam omogoča tudi vstop v njeno notranjost.

Inštalacija Dante Copiosus

V notranjosti palače se poleg izjemne osrednje dvorane nahaja še ena posebnost, in sicer inštalacija Dante Copiosus. Posvečena je dvema ohranjenima kodeksoma Božanske komedije. Njuna prepisa sta namreč ob koncu 14. stoletja nastala v prav Izoli izpod peresa Pietra Campennija. Sestavljena iz treh delov, in sicer iz hologramskega videa, ki govori o prepisovanju Božanske komedije, zapisov o ključnih poudarkih prepisovanja in dela samega ter svetlobnega doživetja v notranjosti komore.

Ključ do razkritja Pozabljene izolske skrivnosti

Inštalacijo si lahko ogledate, če se podate na doživetje Pozabljena izolska skrivnost. Pustolovska igra na prostem vas s skrivnim digitalnim vodnikom popelje na raziskovanje starega mestnega jedra. Ta vas na razburljivi poti sooči z 11 ugankami in izzivi in eden teh je skrit tudi v palači Besenghi degli Ughi, natančneje v osrednjem delu inštalacije Dante Copiosus.

Vas zanima, kaj je že davno pozabljena izolska skrivnost?

Rezervirajte doživetje in jo odkrijte tudi sami!

 

Poročna lokacija v Izoli

Kot vidite, palačo lahko obiščete le ob posebnih priložnostih. Ena od teh je, če se odpravite na lov za Pozabljeno izolsko skrivnostjo, druga pa od vas terja malce več resnosti. Palača je namreč tudi protokolarni objekt, kjer lahko dahnete večni »da«.

No, Klemen ni bil ravno resen, ko je želel svojo ljubezen do Mojce s ključavnico za večno ovekovečiti na pročelju palače Besenghi degli Ughi … »Na delu« ga je dobila matičarka in kmalu je … Ja, najboljše, da si njegovo usodo ogledate kar v spodnjem videu!


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov