Iz Izole s kolesom po Slovenski Istri

Kategorija

Po slovenski Istri se razprostirajo številne kolesarske poti različnih težavnosti. Sami ali pa s celo družino se lahko podate na izlet po asfaltiranih poteh. Če so vam bližje zahtevnejše in adrenalinske ture, pa priporočamo makadamske poti in gozdne ceste. Označene in neoznačene kolesarske poti vam bodo zagotovo ostale v spominu po čudovitih razgledih, prelepi naravi in kulturnih zanimivostih okoliških krajev.

Pot zdravja in prijateljstva

Najbolj znana in urejena kolesarska steza je zagotovo razgibana in dokaj nezahtevna Pot zdravja in prijateljstva – Parenzana. To je 130 kilometrov dolga urejena kolesarska pot, ki poteka po trasi opuščene železniške proge med Trstom in Porečem. Ta kolesarska tura je primerna za vse ljubitelje kolesarjenja: za rekreativne športnike, mlade družine, starejše in vse vmes. V Izoli se ji lahko pridružite na križišču med Leninovo in Prešernovo ulico, kjer pot nadaljujete proti gričevju po označeni kolesarski stezi. Od tu vas bo cesta vodila vse do Sečovelj in po želji še dlje, na sosednjo Hrvaško. Na poti so postavljene tudi telovadne postaje.

Nekdanja obalna cesta med Izolo in Koprom

Del poti zdravja in prijateljstva predstavlja tudi obalna pot med Izolo in Koprom, ki postaja vedno bolj priljubljena rekreativna točka, saj ponuja nezahteven kolesarski izlet s čudovitim pogledom na odprto morje. Ravno na tej poti je med drugo svetovno vojno potonil Rex – takrat največja italijanska čezoceanska potniška ladja. Iz Izole se kolesarski stezi pridružite, če pri priključku Ruda (v bližini Merkurja), zvijete na Pristaniško ulico. Poiščite rdečo skalo in se zazrite v morje – prav tam je bila namreč potopljena ta veličastna barka.

Izlet po izolskem podeželju

Ljubitelji zahtevnejših tur se lahko podate na kolesarski izlet po izolskem podeželju, ki vas bo očaralo z neokrnjeno naravo, okusno kulinariko in res zanimivimi (pa tudi zahtevnimi) vzponi. Iz Izole se trasi na podeželje lahko pridružite med Južno cesto in Livadami, v smeri proti Šaredu. Priporočamo, da se ustavite tudi v Kortah, prelepi istrski vasici, kjer se nahaja kolesarjem prijazna nastanitev – gostišče Stara šola Korte.

To je le nekaj idej, kam na kolesarski izlet iz Izole. Več jih lahko najdete na tukaj ter v TIC Izola

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov