Izolana – zakladnica morskih skrivnosti

Kategorija

Ste pripravljeni na potovanje po zgodovini Izole? Sledite markacijam vse do ulice Alme Vivoda, kjer vas bo sprejela modra Izolana - hiša morja

V njej boste na sodoben način spoznali pestro zgodovino Izole, vse od časa, ko je ta bila še otok, pa do obdobja ribištva in ribje predelovalne industrije. Prepustite se pripovedim prek foto in video materialov, spoznajte ladijske modele, oglejte si 3D maketo, ki priča o Izoli danes in nekoč, interaktivni zemljevid Parenzane, zaplujte v morje kot pravi ribiči, se naučite ribiških vozlov in se preizkusite v digitalnem lovljenju rib.

Ali ste vedeli, da je bila Izola nekoč otok?

Izola je bila nekdaj otok, ki je bil do zgodnjega srednjega veka nenaseljen. Kasneje je zaradi naseljevanja in razvoja podvržen mnogim spremembam. V času beneške republike se vzpostavi pristanišče, gradijo se palače. Pod avstrijsko vladavino se prične razcvet ribje predelovalne industrije, ki mesto močno zaznamuje, dokončno se zasuje tudi preliv med otokom in kopnim. 

V izolsko preteklost vas popelje projekcija Izola – digitalni otok. Oglejte si maketo starega mestnega jedra, kjer se preko privlačnih avdio-vizualnih elementov predvaja digitalna pripoved, ki vas pospremi skozi glavna zgodovinska obdobja razvoja Izole, pokukali pa boste tudi v prihodnost.

Ohranjanje tradicije prek modelarstva

Dandanes pravih starodobnih plovil ni več, pomembno ohranjanje te tradicije pa predstavlja ladijsko modelarstvo – spretnost, ki terja raziskovalni duh, potrpežljivost, natančnost in vztrajnost. V hiši morja vas čaka preko petintrideset razstavljenih ladijskih modelov lesenih jadrnic in drugih plovil, ki so plula ob obalah jadranskega morja, predvsem Izole, Pirana in Kopra. Med vrhunskimi deli modelarjev, med njimi tudi Izolana Marcel Blažina in Mihael Huszer, pa boste našli tudi ladje svetovnega kova, kot je na primer Kolumbova Santa Maria.

Preden se povzpnete v prvo nadstropje, se na dvorišču spomnite, da so še pred par desetletji ljudje iz vasi v mesta potovali na oslih ter občudujte Izolane, ki so nekoč v izolskem mandraču šivali ribiške mreže.

O pomorskih dejavnostih Istrijanov pričajo že zapisi o predrimskih prebivalcih Istre, Histrih in Liburnih - spretnih plenilcev ladji, ki so zašle v najsevernejši del Sredozemskega morja.

Na ogled  znamenitega zemljevida Istre Pietra Coppa

Takoj ob vhodu ste vabljeni v spominsko sobo posvečeno kartografu in morjeplovcu Pietru Coppu, enemu najpomembnejših kartografov svojega časa, čigar večina svetovno znanih del je nastala prav v Izoli.

Njegovo pomembnost dokazuje eden najlepših izolskih parkov, ki nosi prav njegovo ime.

Hodnik, ki vodi mimo sobe Pietra Coppa, je posvečen njuspešnejšim izolskim športnikom, ki jih naštejemo zavidljivo število.

Slovita Parenzana že od nekdaj povezuje

Spoznajte nekdanjo železniško progo Parenzano, ki je na začetku 20. st. povezala prebivalce iz notranjosti Istre s centrom v Trstu in drugimi obmorskimi mesti. Omogočila je razvoj kmetijstva, solinarstva in industrije, ljudem pa je približala nova delovna mesta ter jim ponudila možnost turističnih potovanj. Interaktivna mapa vam bo Parenzano vtisnila v spomin ter vas morda spodbudila na kolesarsko odpravo po Poti zdravja in prijateljstva, kakor danes imenujemo obnovljeno traso te znamenite železniške proge. 

Izolo je najbolj zaznamovalo ribištvo

Izolo je najbolj od vsega zaznamovalo prav ribištvo in pa ribje predelovalna industrija. V preteklosti morje Izolanom ni predstavljalo le vira bogastva, ampak predvsem vir preživetja. Tudi vi se lahko v muzeju preizkusite kot ribiči, ki krmilite po morju v pravi ribiški kabini ter nato preko interaktivne igre »Lovimo z Bepijem« ulovite kakšno »sardelco«. 

V drugi polovici 19. stoletja sta tovarni Ampelea in Arrigoni s predelavo male plave ribe in vsaka s svojo ribiško floto ter ladjedelnico, ribištvo ponesli na povsem drugo raven. Pazite, da ne postanete preveč nostalgični ob ogledu zastarelih konzerv in dokumentarnih fotografij pridnih delavk.

Do zakladov preteklosti tudi po izolskih uličicah

Bi želeli zgodovino Izole še bolj spoznati?

Odpravite se na pustolovščino po izolskih mestnih ulicah in odkrijte Pozabljeno izolsko skrivnost! Da bo še bolj zabavno, vam lahko organiziramo tudi tekmovanje.  

V preteklost lahko odpotujete tudi s spletno aplikacijo izolski kanočal

S kanočalom si lahko ogledate tudi čudovite 360-stopinjske fotografije direktno iz atraktivnih izolskih lokacij.

Poiščite svojo najljubšo višto in ob obisku tam ustvarite svoj virtualni foto spominček! 


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov