Spoznajte Arheološki park Simonov zaliv

Kategorija

V 2. stoletju pred našim štetjem so Rimljani začeli naseljevati Istro. Ostanki njihove poselitve so bili odkriti tudi v Izoli, v Simonovem zalivu. Tam so zgradili obmorsko vilo s pristaniščem – največjim tistega časa v severni Istri. Danes si lahko njene ostaline ogledate v arheološkem parku, ki stoji tik ob plaži Simonovega zaliva. 

Najlepša rimska vila na naši obali  

Obmorska vila, ki jo je tu dal postaviti rimski aristokrat, predstavlja območje z največjimi površinami rimskega mozaika v Sloveniji. Villa Maritima je imela okoli 3.000 kvadratnih metrov stanovanjskih površin in približno 600 kvadratnih metrov talnih mozaikov. Šlo je za resnično zelo razkošno vilo, eno najlepših v vsej Istri. 

Odkrite mozaike si danes lahko ogledate v arheološkem parku, torej prav tam, kjer so bili pred dva tisoč leti položeni, kar vam bo pomagalo občutiti izjemno lego in premišljeno zasnovo te poletne rezidence.  V parku pa lahko obiščete tudi dva paviljona centra za obiskovalce ter se pobliže seznanite z navadami Rimljanov in življenjem v vili v tistem času.  

Poskus rekonstrukcije rimske vile si lahko ogledate v spodnjem videu. 

(Že) Rimljani so radi dobro pili in jedli 

Rimljani še danes slovijo po tem, da so bili pravi uživači in jedci. Njihove pojedine so ponujale obilo raznolikih in nenavadnih jedi. Vendar so v teh uživali le pripadniki višjega sloja, jedi preprostih ljudi pa so bile precej bolj vsakdanje. Zanimivo je, da so tudi premožni Rimljani in cesarji čez dan jedli zelo malo, saj je bil njihov glavni obed večerja. 

Ali veste, kaj je triklinij? Gre za poseben prostor, svečano jedilnico, v kateri so bili trije »klineji«, nekakšni jedilni divani/ležišča, razpostavljeni v obliki črke U okoli ene mize.

Rimljani so namreč obedovali zleknjeni. Gostitelj in povabljenci so med večerno pojedino torej na pol ležali ter uživali v hrani, pijači, zabavi in dobri družbi.  

Več o rimskih kulinaričnih užitkih in še čem boste zvedeli v centru za obiskovalce. 

Rimski okusi pod zvezdami – gurmansko doživetje v arheološkem parku

Rimske jedi boste lahko okušali tudi vi. In ne le to, odpravili se boste lahko na popotovanje nazaj v čas. Še pred sončnim zahodom vas bo v pravi rimski triklinij (prostor za obede) povabil oskrbnik razkošne antične počitniške rezidence. Razvajal vas bo z okusno kulinariko, neprecenljivimi zgodbami tistega časa in z enkratnimi presenečenji. Vse bo prav tako, kot je 2.000 let nazaj bilo.

Spoznajte dediščino Rimljanov

Na okušanje rimskih jedi in spoznavanje zanimivosti življenja v nekdanji rimski vili se lahko podate tudi v večji skupini. Pripravimo vam doživetje za skupino med 20 – 50 oseb, ki vključuje degustacijo rimskega menija, ogled parka in spremljevalni program.

Doživetje je primerno za teambulding, popestritev izleta ali za obogatitev priložnostnega dogodka.

Ostanki pristanišča pod vodo 

Ob arheološkem parku si je tudi pod vodo mogoče ogledati antične ostaline. Še danes lahko opazujemo potopljene dele impresivnega in za privatno vilo neobičajno velikega pristanišča. Oklepala sta ga 55 m dolg in več kot 5 m širok pomol, ter kar 110 m dolg valobran, zgrajen iz velikih kamnitih blokov.  V njem so lahko pristajale tudi do 30 m dolge ladje.  

Danes je zaradi postopnega pogrezanja obale celotnega Tržaškega zaliva in dviga morske gladine pod vodo, lahko pa si ga ogledate z vodenim potopom ali kar s potapljanjem na dah.

 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov