Predlogi za preživljanje jesenskih dni v slovenski Istri

17/10/20
Kategorija

Jesenski čas ponuja veliko možnosti za sproščanje na svežem morskem zraku, krompirjeve počitnice pa so tudi odlična priložnost za aktivno izkoriščanje časa z družino in odkrivanje skritih istrskih kotičkov ter zanimivih doživetij.

Aktiven oddih na zdravilnem morskem zraku

Prijetne temperature in pisana narava vabita, da dneve preživite na svežem istrskem zraku. Podajte se po poteh Krajinskega parka Debeli rtič in raziskujte njegove posebnosti. Med odkrivanjem naravnih lepot lahko veliko naredite tudi za svoje telo in splošno dobro počutje. V parku so tri različno dolge rekreativne poti, ki se razlikujejo tudi po težavnosti. Na spletni strani Visit Ankaran si lahko ogledate zemljevide poti, posnetke vaj za moč, ki jih lahko izvedete med hojo, in s kalkulatorjem izračunate, koliko kilokalorij ste porabili.

Jesenski meseci so idealni tudi za kolesarjenje ob morju. V LifeClassovem Act-ION Hotelu Neptun so to jesen že tako pestro ponudbo storitev za športnike dodatno oplemenitili z novostmi za kolesarje in za to prejeli prestižno kategorizacijo 5 koles. Gre za prvi hotel s tovrstno kategorizacijo v slovenski Istri, ki predstavlja odlično izbiro za ljubiteljske, rekreativne in profesionalne kolesarje. Med drugim se ponaša s sodobno opremljeno kolesarnico ter pralnico in sušilnico koles, namestili pa so tudi nova zunanja stojala za kolesa.

V Izoli se lahko podate na raziskovanje zelenih oaz sredi mesta, ribiško mestece se namreč ponaša s številnimi urejenimi parki, ki so v vsakem letnem času prava paša za oči. Eden izmed najbolj zanimivih je zagotovo Park Pietro Coppo, ki je tudi eno od glavnih prireditvenih prizorišč v Izoli. Ob sprehodu skozi park lahko med zelenjem poiščete tudi kamnito reprodukcijo prvega zemljevida istrskega polotoka, ki ga je leta 1525 izdelal kartograf in raziskovalec, Izolan Pietro Coppo, po katerem je park dobil ime.

Vse, ki bi slovensko Istro radi občudovali z višine, pa vabimo na 54-metrski koprski Zvonik, od koder se razprostira čudovit razgled na morje in okoliške kraje. Zvon sv. Nazarija, ki se nahaja v Zvoniku, pa velja za najstarejši delujoči zvon v Sloveniji. Ulit je bil v Benetkah daljnega leta 1333.

 

Počitniške pustolovščine za otroke in odrasle

Če si želite svoj obisk slovenske Istre še dodatno popestriti, se lahko preizkusite v escape pustolovščini Izginotje Tartinijeve violine, ki je odlična igra za vso družino, s pomočjo katere lahko na zabaven način odkrivate Piran. Gre za interaktivno igro, ki na ulicah mesta združuje elemente sobe pobega in oživlja 3D avatarje obogatene resničnosti, na preizkus pa postavi vašo miselno spretnost, iznajdljivost ter medsebojno sodelovanje.

Zelo zanimivo je tudi spoznavanje piranskih legend preko brezplačne aplikacije Nexto, ki na igriv način, preko kvizov, izzivov in nalog skozi obogateno resničnost ustvarja novo izkušnjo vodenja po mestu. Brezplačna mobilna aplikacija vas bo vodila po ključnih znamenitostih Pirana. Skozi aktivno raziskovanje lahko spoznate zgodovinske like, rešujete uganke, odklepate virtualne spominke, 3D artefakte in se s pomočjo obogatene resničnosti zazrete v preteklost.

Tudi otroci med 6. in 12. letom starosti bodo obalna mesta lahko odkrivali na svojevrsten način. Zanje bodo med 26. in 30. oktobrom organizirane tematske dogodivščine, ki jih bodo popeljale v svet domišljije. Na delavnici Zaživi kot solinar na solinah bodo skozi igro in zabavo doživeli tradicijo solin, prelevili se bodo lahko v kapitane in raziskovali Koper, v Piranu bodo postali hrabri vitezi, v Izoli bodo na zabaven način spoznavali tradicijo Rimljanov in ribičev, v Strunjanu pa se bodo srečali z morsko deklico.   

Vsi zabave željni pa ste ob koncih tedna vabljeni v dvorano Sv. Frančiška v Kopru, kjer se ob četrtkih, petkih in sobotah odvija cikel družabnih večerov Šelestenja. Več o programu akustičnih koncertov priznanih slovenskih glasbenikov, stand up večerov in drugih zabavnih dogodkov na www.visitkoper.si.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov