Z mladimi o lepoti in svobodi ribiškega poklica

20/05/22
Kategorija

Tretje delavnice projekta Zgodbe o ribištvu, ki se je odvila 17. maja, se je tokrat udeležila precej mešana skupina mladih, in sicer četrtošolci Osnovne šole Sečovlje, petošolci italijanske šole SE Vincenzo e Diego de Castro Pirano in srednješolci italijanske gimnazije Antonio Sema Pirano. Druženje ob ribiških prigodah se je pričelo v telovadnici SE Vincenzo e Diego de Castro Pirano, kjer je navzoče najprej nagovorila vodja projekta dr. Lucija Čok in mladim predstavila nekaj splošnih informacij o projektu in njegovemu pomenu. Arhivske fotografije kraja, ko so ribiči na pomolu šivali mreže in »mušoleri« s svojimi dobrotami razveseljevali mimoidoče, je mlade popeljala v čas njihovih prednikov. Z raziskovalko dr. Tino Čok so namreč razpravljali o njihovem kraju nekoč in danes.

Tako kot o nekdanjem življenju z morjem pričajo fotografije, o njih govori tudi jezik, ki je živa struktura družbe in se kot taka tudi nenehno spreminja. Prav zato mu je v Zgodbah o ribištvu namenjena posebna aktivnost in sicer izdelava rastočega dvojezičnega slovarja ribiških izrazov. Nekaj zbranih terminov je bilo predstavljenih že včeraj, da pa bo slovar uspešno zastavljen, sledi še nekaj raziskovalnega dela učencev projekt vključenih šol, ki bodo izraze in z njimi povezane navade pridobivale od svojih bližnjih. V pomoč jim bo strokovna podpora Anne Marie Grego in dr. Irine Moire Cavaion.

Ribištvo iz prve roke je predstavil Dušan Kmetec, sicer rojen Mariborčan, kateremu je morje že takoj ob selitvi v Piran pustilo neizbrisen pečat. Kljub temu, da ni znal italijanskega jezika, ga je s srčnostjo italijanskih ribičev Goga, Sergia in Giusta hitro osvojil. Z njimi se je priučil tudi prvih ribiških spretnosti, ki pa jih je s pridom pričel uporabljati šele po zaključenem študiju, ko se je začel z ribištvom profesionalno ukvarjati. Kot eno izmed zanimivosti je izpostavil, da ima barko, s katero je začel svojo ribiško pot – več kot 50 let staro pasaro, ki je bila izdelana pri praktičnem pouku na Pomorski šoli –še danes.

 Po dragocenih pripovedih ribiča, se je prilegla ribja malica, za katero je ponovno poskrbel Alen Pušpan iz izolske gostilne Bujol. Medtem ko je ena skupina malicala okusen domač bakala in ocvrte fileje, je druga nadaljevala z ribičem na njegovi barki, kjer je učencem demonstriral izdelavo ribiških mrež in pripovedoval o svobodi, ki jo začuti na in ob morju. Dušan tako pravi da »Ribištvo zahteva težko delo, vendar si svoboden človek.« In nedvomno je to tudi osrednja misel včerajšnje delavnice. O njegovi inspiraciji in čutenju pa pričajo tudi njegove impresionistične slike – Dušan je namreč tudi ljubiteljski slikar.

Obe skupini sta si ogledali tudi nekaj vsebin Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, kjer sta učence sprejela kustos dr. Flavio Bonin in direktor muzeja Franco Juri ter jih popeljala skozi starejšo zgodovino pomorstva. Organizatorji se za vodenje iskreno zahvaljujejo.

Projekt je zasnoval Inštitut za jezikovne študije ZRS Koper, pri izvedbi pa skupaj s partnerstvom projekta sodeluje tudi ZRS Inštitut za zgodovinske študije.

Več o projektu si preberite na: www.zgodbeoribistvu.si 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov