V Manjado na istrsko kosilo

Kategorija

Gostilna Manjada je odlična destinacija za vse pridne mravljice, v času kosila, saj jih tu pričaka hitro pripravljen in kvaliteten obrok. Za obiskovalce med sezono pa so odlična izbira, kadar si zaželijo okusiti tipične istrske in mediteranske jedi. Od leta 2013 gostilna Manjada poskrbi tako za domačine kot za turiste, z vedno svežo, vendar preprosto mediteransko in istrsko kulinarično ponudbo. Na naša vprašanja je odgovarjal lastnik gostilne, Aljoša Tomšič.

Bi mi opisali vaše začetke, kako ste se odločili, da začnete z ”Manjado”?

Vse skupaj se je zgodilo zelo spontano. Med delom v enem od koprskih lokalov, je v meni vedno bolj rasla želja po odprtju svoje lastne restavracije, ki sem jo sicer gojil že od nekdaj. Ta priložnost pa se mi je realno ponudila leta 2013 in od takrat dalje obstaja Manjada, kakršno jo poznamo še danes.

Prihajate iz Izole, ste začutili potrebo po odprtju nove restavracije prav v tem majhnem mestu?

Menim, da je Izola zelo specifičen trg. V poletnem času je tukaj veliko tujih obiskovalcev in veliko ponudbe prilagojene njim. Želel sem si odpreti nekaj, kar je bližje lokalnim ljudem. Restavracijo, v kateri domačim ljudem postrežemo dobro hrano in zanje poskrbimo med delovnim časom.

So vaši gostje večinoma domači ali tuji obiskovalci?

Večinoma so naši gostje domačini. Večje število tujih obiskovalcev opazimo v času poletne sezone, saj obiščejo Izolo, kot turistično destinacijo in želijo okusiti tipično, domačo, istrsko hrano.

Katera jed je za vašo gostilno najbolj značilna?

Najbolj značilna jed so ”fuži Manjada”, gre za naše najbolj znane testenine, katerih recepturo smo sestavili sami. Testeninam ”fuži” dodamo omako iz bučk, repkov gamberov, pesta iz rukole, paradižnikov in parmezana.

Ali pri vas gostje rajše posežejo po mediteranski kuhinji ali po mesnih jedeh?

Pri nas gostje raje posežejo po mediteranski kuhinji, saj smo si skozi čas pridobili zaupanje naših gostov z okusno in kvalitetno hrano. Sam aktivno sodelujem tudi z lokalnimi ribiči, tako da gostom zagotavljam dnevno sveže ribe. Tudi v zimskem času ljudje raje posežejo po morski hrani, kot pa po mesni.

Prisegate na kakšne posebne istrske začimbe?

Pri nas prisegamo na pripravo enostavnih, klasičnih receptov in jedi, kot smo jih jedli nekoč. Seveda se pri tem poslužujemo domačih začimb kot so žajbelj, timijan, bazilika in origano.

Zelo močni ste na področju catering-a- kje najpogosteje delujete: na rojstnih dnevih, poslovnih zabavah ali kakšnih drugih dogodkih?

Catering je novost v naši ponudbi, vendar ga izvajamo kot sekundarno dejavnost. Prednost ima seveda restavracija, saj imamo le eno kuhinjo, v kateri želimo vedno pripravljati kvalitetno hrano; torej se za catering dogovorimo samo, če nam čas in prostor to dopuščata.

Omenili ste, da veliko ljudi k vam zahaja na kosila. Čemu pripisujete večji obisk v času kosil?

V času kosil imamo dnevno svežo ponudbo. Vsak dan, na podlagi vseh sestavin, ki so nam na razpolago, sestavimo jedilnik. Ta pa mora biti takšen, da zadovolji prav vse okuse. Dnevno ponujamo svežo enolončnico, mesni in ribji meni ter meni s testeninami. Tako lahko prav vsakdo za dobro ceno izbere svežo jed po svojem okusu.

Fuži Manjada 

SESTAVINE
(za eno osebo)

Fuži
10 -12 dag istrskih fužev
6 - 8 dag očiščenih repkov gamberov
2 dcl ribje osnove
2 žlici (paradižnikovih) pelatov
2 žlici čebule
1 žlica česnovega olja
sesekljan peteršilj
1 dcl belega vina
bučke (narezane na palčke)
žlica masla
olivno olje, sol, poper

Pesto iz rukole 
pest oprane rukole
žlica naribanega parmezama
½ dcl olivnega olja
sol

Vse zgoraj omenjene sestavine zmiksamo v mikserju.

PRIPRAVA

Na olivnem olju rjavo prepražimo repke gamberov, dodamo česnovo olje, čebulo in pelate. Zalijemo z ribjo osnovo in belim vinom ter pokuhamo približno 5 minut na zmernem ognju. Dodamo na palčke narezane bučke in kuhamo toliko, da bučke ostanejo hrustljave. V slanem kropu skuhamo fuže al dente. Fuže odcedimo in jih vmešamo v omako. Vse skupaj malenkost pokuhamo in dodamo maslo. Po potrebi solimo in popopramo. Fuže serviramo na globokem krožniku. Potresemo jih s pestom iz rukole in naribanim parmezanom. Dober tek.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov