Z domačinom po izolskem podeželju

Bi tudi vi radi spoznali skrivnosti izolskega podeželja, se družili s prijaznimi domačini, odkrili šege ter navade in se sprehodili skozi različna zgodovinska obdobja? Kot si boste ogledali v spodnjem videu, je Tomaž to že izkusil, mi pa vas vabimo, da se na potep z domačini odpravite tudi sami.

Dan z Rozano

Na Turističnem združenju Izola smo izpeljali nagradni natečaj Dan z domačinom, katerega glavna nagrada je bil dan preživet z domačini – lokalnimi prebivalci, ki se preizkusijo v vlogi vodnikov. Nepozaben dan poln pristnih stikov, lokalnih okusov, kmečkih opravil in mnogih drugih presenečenj, sta Tomaž in njegova prijateljica Mateja doživela skupaj z Rozano, njeno družino in drugimi prijatelji iz podeželja.

Oglejte si spodnji video.

 

Doživite svoj dan z domačini tudi vi!

Kako vam je bil všeč dan, ki sta ga Tomaž in Mateja preživela z Rozano na izolskem podeželju? 

Če vas je videno navdušilo in si tudi vi želite doživeti nekaj podobnega, imamo za vas posebno doživetje Z domačinom po izolskem podeželju. Željni pristne in avtentične izkušnje, ki nudi spoznavanje izolske vasi Korte z domačinko in druženje z ostalimi Kortežani, ni le običajno vodenje po podeželju.

Domačini vas bodo z veseljem sprejeli in vam razkazali lepote podeželja, predvsem pa boste preko njihovih pripovedi kmalu ugotovili, zakaj imajo Izolo tako zelo radi in jo zagotovo vzljubili tudi sami.

Pridružite se domačinom pri raziskovanju izolskega podeželja in rezervirajte doživetje na naši spletni strani!

Dobrodošlica s hroštolami

Dan sta Tomaž in Mateja pričela v Stari šoli Korte, butični nastanitvi v neokrnjeni naravi z odličnimi izhodišči za kolesarjenje in pohodništvo. Po razvajanju, ki sta ga bila deležna ob zajtrku polnem lokalnih dobrot, sta se odpravila na raziskovanje izolskega podeželja, sproščanje ob hotelskem bazenu pa sta si prihranila za večer. No, vsaj mislila sta, da bo temu tako, dokler ju Rozana ni presenetila. Kako? Berite dalje!

Nasmejana Rozana je gosta pričakala s polno košaro hroštol. Poznate to tipično istrsko sladico? Gostoma je bila takoj všeč! Ko so se malce okrepčali, pa so se hitro odpravili na pot. Najprej skozi vas Korte – največje naselje izolskega zaledja s prelepimi pogledi na okoliške vasi in Šavrinsko gričevje, nato pa kar 5.000 let nazaj v čas.  

Vas zanima, od kod izhaja ime Stara šola Korte? Davnega leta 1819 je bila v njenih prostorih prva slovenska šola, pouk v njej pa je potekal neprekinjeno polni dve stoletji.

Po poti Histrov, vse do najlepšega razgleda

Na kaštelir, vzpetino kjer so tisočletja nazaj zgradili domovanje naši prazgodovinski sorodniki Histri, se je skupinica odpravila z Rozanino prijateljico Slavico. Slavica, ki je sicer tudi vodnica po omenjenem arheološkem parku, je zanje pripravila pravo dogodivščino. Galgo, Lucilijo in Avika, kot jih je po histrsko poimenovala, je v pravi opravi tistih časov, in s pripovedmi o nekdanjem življenju na kaštelirju, popeljala nazaj v čas, ko so ljudje živeli tesno povezani z naravo.

Da je bila prazgodovinska izkušnja popolna, sta se Tomaž in Mateja kasneje srečala še z eno Rozanino prijateljico, Mileno, s katero sta iz gline izdelala prazgodovinsko skledo: prav iz takšne sklede so namreč nekoč jedli Histri. Danes lahko ob obisku kaštelirja v njej preizkusite okusno prazgodovinsko jed tudi vi. Ste radovedni, kaj vse se skriva v njej? Skrivnost vam lahko izda le Rozana!

Kaštelir poleg izjemnega razgleda na Sečoveljske soline in nepozabnih sončnih zahodov nudi tudi doživetje za družine ali skupine.

Obvladate naglavno nošnjo žehte?

Tomaž je že pred svojim prihodom izrazil zanimanje nad kulturo okoliških krajev in tako je bil naravnost navdušen, ko se je na vodnem viru Frata skupaj z Matejo preizkusil v pranju perila in nošenju žehte – tradicionalnem običaju naših non. Vodni viri so na podeželju v preteklosti predstavljali edini vir oskrbe z vodo. Domačini so prav zaradi tega z vodo ravnali še posebej skrbno in spoštljivo, saj ni bila na dosegu roke ves čas tako kot nam je danes.

Bi si želeli tudi vi spoznati vodne vire in njihovo tradicijo? Udeležite se pohoda Po poteh vodnih virov, ki ga vsako leto dvakrat (običajno spomladi in jeseni) organizira Kulturno in turistično društvo Šparžin. Zaradi lokacij na zasebnih zemljiščih, so mnogi ob samostojnem obisku Kort nedosegljivi, zato priporočamo, da se udeležite organiziranega pohoda.

Spremljajte dogodke na naši spletni strani in si zabeležite naslednji termin!

Okušanje lokalnih dobrot v senci oljčnika

Zaselek Baredi nad Izolo je čudovita lokacija za sprehode in kolesarjenje, saj med prostranimi vinogradi in oljčniki razveseljujejo slikoviti razgledi na Izolo, pogled od tod pa sega vse do Belih skal. Na posestvu Ronkaldo, kjer Miran Adamič s svojo družino prideluje ekološko oljčno olje, je bila druščina deležna degustacije oljčnih olj pridelanih na sonaravni način.

Obisk izolskega podeželja ne more biti popoln, če se ne ustavite v eni izmed lokalnih gostiln oziroma restavracij. Gosta sta se z Rozano razvajala ob dobrotah pripravljeni v tradicionalni Gostilni Korte. Tokrat so sicer za lokacijo izbrali kar oljčnik na posestvu Rinkaldo.

Bi tudi vi okušali domače oljčno olje, ki je prejelo več nagrad in priznanj? Ob nakupu izolske košarice, poleg ostalih lokalih dobrot, prejmete tudi stekleničko olja Ronkaldo.

Pa vi, bi upali prijeti za motiko?

Rozana je z dogodivščinami, srečanji s prijatelji in svojo neustavljivo energijo resnično napolnila Tomažev in Matejin dan. Pri prijateljici Mileni, kjer sta gosta ustvarila svojo kaštelirsko skodelico, ju je podučila o zeliščih in skrivnostih priprave domačega žganja, odpeljala pa ju je celo na svoj vrt. Tu si je gostiteljica malce odpočila, saj sta gosta pridno vrtela motiko in poskrbela za Rozanine paradižnike. Po njenih navodilih seveda – vsakemu svojo porcijo vode, tako kot je bila v preteklosti odmerjena domačinom iz vodnega vira.

Naj nas Rozanin odnos do narave vzpodbudi k skrbnemu ravnanju z okoljem. Nekaj zelenih usmeritev najdete tudi med zelenimi skrivnostmi domačinov.

Kulinarično presenečenje pod zvezdami

Dan se je zaključil v čarobnem ambientu arheološkega parka Simonov zaliv. Presenečenje, ki ga je Rozana pripravila skupaj z delom ekipe Turističnega združenja Izola, je gosta neizmerno navdušilo. Na idilični lokaciji parka tik ob morju jih je pričakala miza polna dobrot in še eno popotovanje v čas, tokrat le 2.000 let nazaj. Naša Izola je res privabljala v vseh obdobjih zgodovine. Tudi Rimljani so namreč tu našli svoj dom, o čemer pričajo tudi ostanki mogočne obmorske vile.

Torej, arheološki ostanki, potovanje v preteklost in rimski okusi? Gostje so se z veseljem predali razkošni večerji, ki jo je zanje pripravil villicus (oskrbnik rimske vile) in se ob sončnem zahodu prepustili zgodbam rimskega časa. Za piko na i jim je zaplesala tudi plesalka iz Akvileje. Mislimo, da ni potrebno posebej poudarjati, kako zelo so gostje uživali v tem zelo posebnem doživetju …

Rezervirajte svoje butično doživetje Rimski okusi pod zvezdami, ki v dramaturško zasnovano zgodbo združuje kulinariko in zgodbe preteklosti.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov