Pomol okusov V

Kategorija
14/10/23

Lokacija: severni pomol

Ura: 11:00 - 21:00

Vstopnine ni

Še zadnje kulinarično druženje leta 2023 in prav zato računamo tudi na vašo družbo!

Ponovno boste lahko preizkusili okuse Istre na enem mestu - od morja do istrskih gričkov, kjer so poleg pristne kulinarike doma tudi izjemna vina. Pomol je mesto tudi za vse sladkosnede in ostale "jede", saj se čisto za vsakega nekaj najde. In vse to v ambientu s pogledom na izolski svetilnik, Bele skale in s čudovitim sončnim zahodom nekje vmes.

Več informacij

Posadka V. Pomola okusov tokrat v sestavi:

Altroké

Pri njih Altrokè diši! Na Pomolu okusov jih boste že na daleč prepoznali po veliki ponvi iz katere omamno diši po pedočih. Iz prve roke vam povemo, da se oglasite čim prej, ker so res »vroča roba« in hitro poidejo. »Ta mesni« lahko na Altrokè stojnici poskusite tudi boškarinov burger (boškarin = istrsko govedo) ali torteline none Lidije, ki se, preden pridejo na vaš krožnik, v ogromnem kolutu parmezana odenejo v sirno omako.

Batasta - gostujoča stojnica

Kdo so Batasta? Batata in Pasta = Batasta! Zgodba testenin iz sladkega krompirja, ki je svoje mesto našel na štajerskih njivah, se je začela, ko sta Jan in Martina razmišljala, kam s krompirjem, ki ni bil »primernih« oblik ali velikosti za trgovine. Spoznali smo ju v oddaji Štartaj Slovenija, kjer sta za inovativno prakso in trajnostne usmeritve pri pridelavi testenin iz sladkega krompirja prejela naziv Hit produkt leta 2021. Njune Batasta testenine so navihanih oblik in barv, brez glutena in pridelane iz slovenskega sladkega krompirja, ki je ročno pobran.

Biradiski

Pod imenom Biradiski najdemo skupino ljubiteljev craft piva in dobre glasbe. Craft daje prednost kvaliteti nad kvantiteto, govori o izdelanih hmeljnih zvarkih in ne proizvedenih, z osebno noto pivovarja, ki neodvisno deluje predvsem v lokalnem okolju. In ker vse to sovpada tudi z našo filozofijo, so Biradiski na Pomolu okusov stalnica. Njihova ljubezen do piva je tesno povezana tudi z glasbo, zato jih najdete na mnogih dogodkih in festivalih s kančkom drugačnosti odmaknjenih od »mainstreama«.

De Grassi aperitivo bar

Bar, ki se nahaja v istoimenskem hotelu v centru Izole, vas razvaja z bogato vinsko karto, naborom koktejlov, spritzev in žganih pijač ter sproščenim in prefinjenim ambientom, v katerem si lahko privoščite tudi odlično kavo ali sproščen zajtrk. Na Pomol okusov De grassi prinaša eleganco in svežino, ki si se skriva v kozarcu Chandon garden spritza; mešanici vrhunskega penečega vina Chandon, grenkega likerja z izvlečkom pomarančne lupinice in dišavnic. Ker se poleg kozarčka prileže tudi grižljaj, poskrbijo tudi za to!

Di Kappa tartufi

Kakovostno meso in izvrstna tuna sta v družbi lističev tartufov zmagovalna gurmanska kombinacija! Za brezmesne jedce pa se na njihovi stojnici vedno najde tudi kakšna paštica s tartufato in izdelki iz tartufov, za vse, ki bi te aromatične gomolje vključili v svojo kuhinjo. Zgodba Di Kappa tartufov se je razvila iz 30-letne ljubezni do tartufov; Dejan je bil pri svojih 17. letih namreč najmlajši lovec na tartufe, leta 2019 pa je svoje znanje in izkušnje združili v družinsko podjetje. 

Gostilna Bujol

Ko na pomol pride Gostilna Bujol, Alen s seboj pripelje celo ekipo pomočnikov in okrog njihovega žara nastane dogodek v malem. Bujol je pojem tradicionalne izolske kulinarike, kjer krono nosi sardela, mesto na krožniku pa najdejo tudi druge enostavne morske jedi. Njegova ponudba je vedno presenečenje, pospremljena pa z veliko dobre volje. Obisk stojnice kot tudi gostilne na Manziolijevem trgu, je doživetje, ki vam ponudni enostavnost in pristnost lokalne kulinarike z vonjem po morju.

Gostilna pri Tinetu

Gostilna Pri Tinetu na koprskem Gortanovem trgu dnevno ponuja kosila, ob priložnostih kot je Pomol okusov pa svojo kuhinjo predstavi tudi širši publiki. In če Tineta in Damjano poiščete na našem dogodku, boste zagotovo izkusili lokalno kulinariko, ki je drugačna; moderna in samosvoja. Njihova stojnica s kančkom retro pridiha nudi vsaj eno mesno specialiteto iz »zelenega žar jajca« (Green egg žar), ki običajno pristane v gurmanskem sendviču, zadiši pa tudi po morju in domačih testeninah.

Fogy tartufi

Verjetno niste vedeli, da je med stalnimi »pomolčani« tudi Guinessov rekorder. To je z najtežjim belim tartufom leta 2015 uspelo Miranu, ki uspešno kreira zgodbo Fogy tartufi. Na Pomolu okusov pojdite za »nosom«, ki vas bo pripeljal do velike posode, v kateri se pripravljajo omamne testenine z zajetno dozo tartufov. Z navdušenjem vam pripoveduje o svoji strasti in mimogrede boste s seboj odnesli tudi kakšno specialiteto s tartufi za domačo kuhinjo.  

Limoni Šik

»Pit-stop« na najbolj pisani stojnici dogodka vas bo navdušil s ponudbo domačih likerjev, med katerimi je prvak Limoni Šik iz neškropljenih limon sončne obale Amalfija, družbo pa mu delajo še Oranži, Meloni in Lubi. Iz začetne ljubezni do limoninega likerja je nastala družinska butična proizvodnja s prvim v Sloveniji registriranim limoncellom. Z veseljem bosta z vami poklepetala Kristina In Luka, če boste imeli srečo pa boste spoznali tudi skrivnostno Madam Limonino…

Kulturno in turistično društvo Šparžin

Kulturno in turistično društvo Šparžin iz Kort je skupaj z Rozano pojem za najboljše fritle po katerih diši po celi Istri. Porciji hrustljavih in toplih istrskih sladic se je res težko upreti! KTD na Pomolu okusov za vse željne spoznavanja pristnih istrskih okusov pripravljajo tudi ostale domače jedi; krepke, enostavne, a tako zelo okusne. Če Šparžin obiščete v Kortah, vas z veseljem pospremijo tudi na kaštelir, kjer so nekdaj domovali Histri, danes pa se sredi neokrnjene narave nahaja arheološki park.

Kavarna Zvon

Kavarna Zvon je med vašim obiskom zagotovo najslajši postanek, kjer na vse sladkosnede čakajo živobarvni macaronsi, prefinjene sladice, pripravljene pod vtisom letnega časa, osvežite pa se lahko tudi z limonado ali igrivimi »bubble tea«. Vedno imajo na zalogi sladke pakete, ki bodo nedvomno razveselili vaše bližnje. Obiščete jih lahko tudi v kavarni, ki se nahaja v bližini Simonovega zaliva; postregli vam bodo z odlično kavo in ostalimi napitki, z veseljem pa bodo spekli tudi torto po naročilu.

Kulturno društvo Malija

Za tradicijo in domače vzdušje na Pomolu okusov z dobrotami izolskega podeželja skrbi Kulturno društvo Malija. Navdušijo z jedmi na žlico; bobiči, koromačevo mineštro ali kakšno drugo enolončnico. Sladice iz domače kuhinje so nuja, prav tako pa so njihova specialiteta tudi pite, kjer vedno najde mesto kakšna divja rastlina iz neokrnjene narave istrskih vasi. Poleg tipičnih jedi se spogledujejo tudi z morjem in velikokrat presenetijo z odličnimi sardelami ali brodetom.

Memon prosciutto e vino cf 

Memon prosciutto e vino cf na enem mestu združuje ljubezen do vrhunskih pršutov in vin. Zoran pravi, da je njegovo poslanstvo promocija in povezovanje pršutov z geografskim poreklom, kar uspešno udejanja s profesionalnim rezanjem pršutov. Z nožem v roki in širokim nasmehom vam pokaže, da je v eni »fetki« pršuta pravo bogastvo okusov in dediščine. Srečate ga na dogodkih, kot je Pomol okusov, z veseljem pa s svojo spretnostjo popestri tudi razna srečanja in zabave.

Nori sushi 

Nori sushi je za drzne! Sushi dvojec, Paolina in Marinka, na Pomol okusov prinaša svežino, divje kombinacije okusov in sestavin. Presenetile so nas že z istrskim sushijem z brancinom, in šparglji, in nikoli ne vemo, kaj bo izpod njunih rok nastalo naslednjič. Sta pravi sushi mojstrici; njuna stojnica pa je idealna postojanka za tiste, ki bi samo malo »piknili«, prav tako pa se lahko na njiju obrnete, ko si malce eksotike zaželite doma.

Santomas

Posestvo Santomas se nahaja v vasi Šmarje nad Koprom. Na 25 hektarov, ki se raztezajo na različnih legah v Slovenski Istri, zori predvsem sorta istrska malvazija in refošk, med internacionalnimi sortami pa naštejejo še merlot, cabernet sauvignon in syrah. Njihova vina redno prejemajo nagrade med katerimi je tudi Decanter. O spoštovanju istrske arhitekture in ljubezen do okolja priča tudi sodobna vinska klet z degustacijskim prostorom in oljarna, ki se naravno sklada z okoljem, v katerem je postavljena.

Vina Brič

Posestvo Vina Brič leži tik ob slovensko hrvaški meji nad krajinskim parkom Dragonja in se ukvarja z ekološkim vinogradništvom in vinarstvom. Njihova vinska klet je zgrajena po projektu arhitekta Borisa Podrecce in spada med 100 najlepših kleti na svetu. Na Pomolu vas bo sprejel nasmejani Karlo in vas z veseljem popeljal v njihovo vinsko zgodbo.

Sparkling oysters

Poslovno idejo so zasnovali trije prijatelji, ki se na dogodkih pojavljajo pod imenom Sparkling oysters. Prepričali vas bodo s prefinjeno kombinacijo ostrig z različnimi omakami in vam pomagali izbrati pravo penino za vaš okus. So pravi naslov, kjer vas čaka nekaj svež in drugačen okus po morju, kot smo ga običajno vajeni v Izoli.

Vina Božič

Tradicija Vin Božič sega že v daljno leto 1902. Danes družina Božič spretno uporablja podedovano znanje svojih prednikov in na 10.000 hektarjih na sonaraven način vzgaja 30.000 trt; predvsem refošk in malvazijo, poleg avtohtonih sort pa tudi sivi pinot, merlot, cabernet sauvignon in staro istrsko sorto maločrn. V njihovi butični trgovinici v središču Izole vam na degustaciji ali za nakup pristnih daril nudijo mnoge domače dobrote, kot so olja, namazi, vložne oljke …

Vina Markovič 

Vina Markovič so, kot pravijo sami, vina z razgledom, mi pa dodajamo: tudi z nasmehom! Družinski vinogradi se nahajajo na sončni strani hriba in iz čudovite lokacije gledajo na Izolo. Če jih obiščete doma, kjer vas sprejmejo na ogled kleti in degustacijo oljčnega olja in domačih suhih mesnin, vam ponudijo malvazijo, refošk, chardonnay in rumeni muškat. Njihova stojnica na Pomolu okusov pa poleg vinskega postanka nudi še pravi »good mood«.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov