Na izlet po izolskem zaledju

Kategorija

Sveži sončni dnevi so kot nalašč za raziskovanje slikovitega zaledja. Za vas smo pripravili itinerarije, ki vam omogočajo, da raziščete Slovensko Istro. Prihranite si čas s planiranjem in sledite našim predlogom, kako preživeti dan v zaledju Slovenske Istre.

Korte – čarobna vasica izolskega zaledja

Izlet pričnite v Kortah, prikupni vasici v osrčju izolskega zaledja. Le nekaj kilometrov iz mesta in že ste v povsem umirjenem, naravnem ambientu. Prikupna istrska vasica Korte predstavlja pravi biser izolskega podeželja. Odlična lokalna kulinarika, čudoviti razgledi in toplina domačinov je tisto, kar dela Korte res vredne obiska. Vas zanima, kaj vse še ponujajo?

Oglejte si obnovljen vodni vir Frata, ki je eden izmed vodnih virov izolskega zaledja, kateri so nekdaj služili kot edini vir oskrbe z vodo. Do vodnega vira dostopate peš, levo od Gostilne Korte tik pod glavno cesto, parkirate pa na parkirišču v bližini.

Če bi želeli spoznati še ostale vodne vire, vas vabimo, da se pridružite pohodu Po poteh vodnih virov, ki ga vsako pomlad organizira kulturno društvo Šparžin. Poleg vodnih virov, ki se nahajajo na 14 km dolgi poti, zgodb domačinov in prikaza nekdanjega življenja v vasi, boste na pohodu imeli priložnost preizkusiti tudi lokalne dobrote.

Povzpnite se do prazgodovinskega gradišča Kaštelir, kjer je v času poznega neolitika in vse do rimske dobe (torej vsaj 5000) dobe stalo utrjeno naselje. Za ogled kaštelirja priporočamo najem lokalne vodnice, ki vam z doživeto pripovedjo pričara vtise življenja naših prazgodovinskih prednikov.

Vodenje po kaštelirju je del čudovitega doživetja Dan z domačinom. Preverite, kaj vse vas čaka.

Kort pa ne smete zapustiti brez, da bi jih ujeli v objektiv. Obiščite eno izmed izolskih razglednih točk in se naužijte razgleda na vasico Korte, ki ga ponuja Istrska višta. Posnemite fotografijo, ki naj vam bo ljub spomin na izlet ali pa pomoč za miselni pobeg v zeleno zaledje, tudi ko boste vpeti v napet vsakdan.

Korte navdušujejo tudi z odlično kulinariko, ki je zaznamovana s tradicionalnimi okusi Istre.

Preverite na našem kulinaričnem zemljevidu!

Ankaran – zeleni istrski dragulj

Pot nadaljujte do Ankarana, kjer se vam razkrije zeleni istrski dragulj, ki je prava paša za fotografski objektiv. Prepustite se čarobnosti narave -  sprehodite se čez pokopališče školjk, se podajte na raziskovanje kraljestva rastlinskih in živalskih vrst slanega sredozemskega travnika…ali pa zgolj spočijte oko na čudoviti zeleni pokrajini Krajinskega parka Debeli rtič

Ste vedeli, da se na pot do Ankarana lahko odpravite tudi po morju? Naložite si aplikacijo Wayv in izberite svoj morski prevoz.

Na enem mestu zbranih še veliko idej za izlete po Istri

Predstavili smo vam itinerarij, ki povezuje Izolo in Ankaran. Preostale namige za odkrivanje istrske naravne in kulturne dediščine najdete na spletni strani www.butmuz.com. Oglejte si pripravljene itinerarije in prihranite čas s planiranjem ali pa se zgolj podajte na virtualno potovanje po skritih kotičkih slovenske Istre. Ne pozabite idej zabeležiti za čas, ko nas obiščete!

Naložite spletni letak predstavljenega itinerarija. 

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov