Rimski okusi
pod zvezdami

Rimljani so vedeli, kako najbolje razvajati telo in duha … Na idilični lokaciji v San Simonu, kjer je nekdaj stala rimska obmorska vila, so najraje prirejali ekskluzivne večerje in svojim gostom postregli s sladkim izborom rimskih jedi. Na popolnoma hedonistično popotovanje v začetek drugega stoletja se zdaj lahko odpravite tudi vi.

Kulinarično doživetje v Izoli


Veste kaj so rimski klineji? Kdo je vilikus? Komu se nazdravlja s prvo zdravico in kaj pomeni »salvete«? Vse to, in še več, bo jasno, ko se boste prepustili rimskim okusom in za en večer postali prava rimska gospoda. Na lokaciji, kjer je nekdaj stala rimska vila, danes pa k ogledu vabi arheološki park, vas čaka pravo rimsko kulinarično razvajanje.

Rimljani so si vedno znali postlati tako, da jim je bilo najbolj udobno.

Prepričani smo, da bo več kot udobno tudi vam, ko se boste prelevili v Rimljane. Vse bo točno tako kot je 2.000 let nazaj bilo. Najprej se boste oblekli v rimske tunike, se zleknili na ležišče v trikliniju (t. i. rimski obedovalnici) in se prepustili vilikusu oziroma oskrbniku vile. Spoznavanje uživaštva rimskega življenja se bo nadaljevalo z degustacijo rimskih jedi. Tudi te boste preizkusili kot pravi Rimljani – to pomeni, brez pribora. Rimske okuse boste tako spoznavali z vsemi čutili, česar danes nismo več najbolj vajeni. Vilikus bo z vami preživel ves večer: pripovedoval vam bo neprecenljive zgodbe in poskrbel za kulturno-umetniški program, pridružila se mu bo tudi umetnica iz Akvileje. Pri tem mu bosta pomagala puella (rimska sužnja) in strežaj. Za konec vam bodo pripravili še posebno »prepovedano« presenečenje.

Rimska kulinarika – kraljica večera v San Simonu


Poleg burnih zgodb in zabavnih točk bo osrednja kraljica večera rimska kulinarika. Čaka vas trihodni rimski meni: ob vsakem hodu boste lahko preizkusili različne kulinarične mojstrovine tistega časa. Naj se vam pri jedi nikamor ne mudi, rimska pojedina je vendarle družabni dogodek! Zato obedovanje vedno spremlja klepet, spoznavanja novih znancev, pa celo kakšen posel se lahko hitro sklene v tako prijetnem vzdušju.

Kako poteka doživetje?

Kulinarično doživetje Rimski okusi pod zvezdami poteka na prostem, na idilični lokaciji izolskega arheološkega parka, v zalivu San Simon. Večerje se lahko udeleži največ 9 oseb. Zbrane goste sprejme vilikus (oskrbnik rimske vile) in jih dobesedno popelje nazaj v čas. Osrednja nit večera je degustacija rimskih jedi, ki jo spremlja kulturno-umetniški program.

Komu je namenjeno?

Kulinarično doživetje je namenjeno odraslim osebam in vsem gurmanskim dušam, ki rade preizkušajo vedno nove okuse in drugačne, eksotične jedi. Pomembno je, da jedo meso in/ali ribe. Všeč bo tudi vsem ljubiteljem zgodb in kulturne dediščine ter vsem družabnikom, ki se bodo zlahka prelevili v rimsko gospodo.

Kdaj se ga lahko udeležimo?

Za obisk doživetja Rimski okusi pod zvezdami je potrebno spremljati razpisane termine v naši spletni trgovini. Obvezna je predhodna rezervacija oz. nakup. Celotno doživetje traja približno 2 uri, dolžina trajanja se lahko minimalno podaljša, v kolikor skupina izkaže interes. Večerja se v primeru grdega vremena prestavi na drug termin.


Rezervirajte svoje rimsko razvajanje ob morju


Rimski okusi pod zvezdami se v poletnem času predvidoma odvijejo dvakrat tedensko. Obvezna je predhodna rezervacija termina oz. opravljen nakup. Večerja in program sta načeloma zastavljena za večjo skupino ljudi, do največ 9 oseb. Zaradi same zasnove večera je zaželeno, da je skupina večja.

Zagotovo bi se je z veseljem udeležil tudi kdo od vaših prijateljev, kajne?

Možna je tudi prilagoditev programa za zaključene skupine, prav tako pa je možna izvedba v angleškem jeziku. Za več informacij nam pišite prek spletnega obrazca.  • 99 €  / OSEBO (za polno skupino)»Vrhunsko doživetje, prav gotovo pridem še«


Rimskim okusom so se prvič prepuščali povabljeni gostje iz slovenskega sveta kulinarike in glamurja. Takoj so bili očarani nad prekrasno kuliso, vzdušje pa se je še dodatno razvnelo, ko so se oblekli v rimske tunike, se zleknili na rimska ležišča in se pobližje spoznali z vilikusom – oskrbnikom rimske vile, ki jih je navduševal s svojimi neverjetnimi zgodbami in jih popeljal v barviti svet rimske kulinarike. Povratek 2.000 let nazaj v čas je bilo nepozabno doživetje: polno raznovrstnih rimskih okusov, še posebej pa zgodb in malih presenečenj, ki so poskrbela za čarobno atmosfero. Gostje so se v vlogi Rimljanov dobro znašli. Hedonizmu se očitno radi prepuščamo tudi danes. V spodnjem videu preverite, kako so uživali!Dve uri sta minili kot hip. In že je ob okušanju sladko-pikantnih rimskih datljev nebo obarval čaroben sončni zahod. Z zavedanjem, da je življenje minljivo in da je prav, da ga uživamo prav vsak trenutek, so gostje sklenili večer in se počasi vrnili nazaj v sedanjost.»Čudovita izkušnja. Vedel sem, da imam v sebi nekaj rimskega. Z današnjim večerom sem si to samo še potrdil … Da izhajam iz rimskih časov.«


Kaj so o doživetju povedali naši gostje?
Kljub temu, da je od časa Rimljanov pa do danes minilo veliko let, še vedno najdemo kar nekaj vzporednic s sodobnostjo. Resda je tehnologija napredovala, da imamo občutek, da se svet vrti hitreje … A v svoji biti ljudje ostajamo zelo podobni in si delimo sorodne vrednote z Rimljani. Še vedno se zelo radi družimo, pogovarjamo, uživamo dobro in kvalitetno hrano, celo posle še zmeraj sklepamo prav ob obedovanju, skratka, radi uživamo življenje.Izkušnja je res edinstvena in je na tak način ne moreš doživeti prav nikjer drugje. Spoznavanje temeljev izolske zgodovine, zgodovine istrskega prostora na tako zanimiv in enkraten način je že samo po sebi 5-zvezdično doživetje. Izola verjetno ne bi bila to, kar je, če je pred več kot 2.000 ne bi naselili Rimljani. In posledično tudi mi brez rimskih korenin ne bi bili to, kar smo.»Vrhunsko doživetje, prav zagotovo pridem še«Kontaktirajte nas za več informacij

TIC turistično informacijski center

+386 5 640 10 50
tic.izola@izola.si
Sončno nabrežje 4
Prepusti se okusom

REZERVACIJA TERMINA
TIC Izola +386 5 640 10 50 tic.izola@izola.si
Sledi nam

Prijava na e-novice


Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


© Visit Izola 2024 Pravno obvestilo

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov