Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in zaledja. Gostoljubni domačini namreč obiskovalcem radi pokažejo, kakšne so šege in navade njihovih istrskih prednikov in kakšen je okus svežih morskih jedi. Ostanki izolske kulturne dediščine vas tako spremljajo na vsakem koraku, s kulturo pa mesto še tesneje diha, ko ga med mednarodnim filmskim festivalom obiščejo navdušenci nad sedmo umetnostjo. Sicer vam v poletnem času nikoli ne bo dolgčas: manjši parki in trgi so namreč prizorišča različnega dogajanja skozi tople mesece.

Izolani so znani tudi kot odlični športniki, saj je v Izolo romala marsikatera olimpijska medalja. Zaradi ugodne mediteranske klime pa so izolske prireditve, tako na morju kot na kopnem, pogosto povezane tudi s športom.

Vsako leto v Izoli

Refuscus Mundi

V Izoli se na Manziolijevem trgu ter v Manziolijevi palači vsako leto odvije mednarodni festival vin Refuscus Mundi – Svet refoška, ki je posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Festival predstavlja pomembno stičišče vinarjev, da lahko svoji pobliki pokažejo vse potenciale refoška. Svoja vina predstavljajo predvsem vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Kras, poleg njih pa tudi kolegi iz Italije in Hrvaške. 

 

Velika nagrada slovenske Istre

Začetki dirke segajo v leto 2014. Do leta 2016 se je imenovala Velika nagrada Izole. Cilj je bilo povezati vse štiri obalne občine Izolo, Koper, Piran in Ankaran. Z rastjo blagovne znamke Slovenska Istra, je dirka je dobila novo ime, Velika nagrada slovenske Istre.

Dirka vsako leto napove začetek kolesarske sezone in še dodatno popestri zimsko počitniško vzdušje v slovenski Istri.

Istrski maraton

Ena največjih slovenskih tekaških prireditev – Istrski maraton povezuje ​štiri istrska mesta​: Koper, Izolo, Piran​ in Ankaran​. Je predvsem športni dogodek, a hkrati tudi turistično in trajnostno obarvan, saj promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je. Tekači se lahko udeležijo maratona (42 km), polmaratona (21 km) ali rekreativnega teka (10 km).​ Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest.

Spletno mesto maratona.

Praznik oljk, vina in rib

V poletno turistično sezono v Izoli vstopamo s prireditvijo, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se sredi junija predstavijo lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poizkusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda pa ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja. Dvodnevno prireditev spremljajo tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra. Praznik oljk, vina in rib se v Izoli predvidoma odvije proti koncu maja.

25.-29. 8. 2021

Mednarodni Filmski Festival “Kino Otok – Isola Cinema”

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. 

Spletno mesto festivala.

Občinski praznik

v Izoli 11. julija slavimo občinski praznik, ki ga spremlja slavnostna podelitev občinskih priznanj in nagrad ter pester glasbeni in kulturni program.

I feel Slovenia Ironman 70.3 - Slovenian Istria

19. september 2021

Na slovenski obali v septembru odvije izziv za vse, ki se ne bojijo premikati svojih meja. I feel Slovenia Ironman 70.3 - plavalna, tekaška in kolesarska preizkušnja za vsakega športnika, poseben športni program pa je namenjen tudi najmlajšim!

Zahtevna proga skozi stara mesta, slikovite vasi in naravo s čudovitim razgledom. Štiri prekrasna obalna mesta, Koper, Izola, Piran in Ankaran, bodo gostila športnike in njihove navijače ter jim ponudila posebno sredozemsko izkušnjo, vsako s svojimi edinstvenimi znamenitostmi in čari. 

Istrski kolesarski maraton

Istrski kolesarski maraton je največji rekreativni kolesarski dogodek v Istri. Navdušuje z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami za vse okuse in stopnje pripravljenosti, lepimi panoramami in pestrim spremljevalnim programom. Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. Dogodek se predvidoma odvije na prvi oktobrski vikend. 

V letu 2021 bo potekal 2. in 3. oktobra.

Praznovanje izolske legende

Spomin na daljni 23. oktober leta 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje,  v Izoli vsako leto obudimo s praznovanjem izolske legende.

Kot pravi legenda, so se na ta dan nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev, bela golobica pa je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje. Sv. Maver je Izolo prekril s čudežnim meglenim oblakom, da bi jo zaščitil, Genovežani pa so v prepričanju, da se bližajo kopnemu, sledili golobici, ki pa jih je v resnici vodila daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Od takrat predstavlja golobica z oljčno vejico v kljunu izolski občinski grb.

Med mesti, ki so spadala pod Serenissimo oz. Beneško republiko, so organizirane razne igre s poudarkom na veslaških regatah, in sicer z namenom vzdrževanja prijateljstva med mesti severnega Jadrana.

Opozarjamo vas, da so zaradi uvajanja novih ukrepov možne spremembe programa ali odpovedi prireditev. Turistično združenje Izola nastopa zgolj kot posrednik informacij in ne prevzema odgovornosti za točnost navedenih podatkov ter njihovo izvedbo s strani organizatorjev.

Prihajajoči dogodki

24/09 - 25/09
Ples s kipi - otroška plesna ustvarjalnica
25/09 - 25/09
Koncert – ŽENSKI PEVSKI ZBOR MIRTA
25/09 - 25/09
Filmska projekcija - OČE
25/09 - 25/09
Koncert - POVEZANI
26/09 - 26/09
Filmska projekcija – ISKALCI TARTUFOV
27/09 - 27/09
Filmska projekcija – LUCIO DALLA IN NJEGOVA PESEM ITALIJE
30/09 - 30/09
Večer z Emilijo Pavlič
30/09 - 30/09
Potopisno potovanje – UZBEKISTAN
02/10
Pomol okusov: Dnevi istrskih bobičev
08/10 - 24/10
Dnevi bobičev
06/11
Pomol okusov: Dnevi kraljestva ribe
12/11 - 28/11
Dnevi kraljestva ribe
Zemljevid
Artboard 1

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov