Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in zaledja. Gostoljubni domačini namreč obiskovalcem radi pokažejo, kakšne so šege in navade njihovih istrskih prednikov in kakšen je okus svežih morskih jedi. Ostanki izolske kulturne dediščine vas tako spremljajo na vsakem koraku, s kulturo pa mesto še tesneje diha, ko ga med mednarodnim filmskim festivalom obiščejo navdušenci nad sedmo umetnostjo. Sicer vam v poletnem času nikoli ne bo dolgčas: manjši parki in trgi so namreč prizorišča različnega dogajanja skozi tople mesece.

Prihajajoči dogodki

01/09 - 30/09
Aktivnosti medgeneracijskega centra Izola
01/09 - 30/09
Razstava: "Stara tehnična oprema"
01/09 - 30/09
Slikarska razstava "Skriti zakladi"
02/09 - 25/09
Izolski okusi: Dnevi kraljice sardele
06/09 - 05/10
Razstava: Fraktalne formacije Eugen Borkovsky
24/09
Filmska delavnica za pedagoške in kulturne delavce
24/09
Stand-Up Večer // Admir Baltić & The Eldar
24/09
Koncert: Komorni orkester Furlanije - Julijske krajine
27/09
Delavnica dihalne telovadbe in predstavitev knjige: Vdihni življenje s polnimi pljuči
28/09
Srečanje bralnega kluba Kira knjiga
29/09
101. Srečanje z zanimivimi Izolani: Branislava Lipar
30/09
Ustvarjalna delavnica: izdelaj svoj kamišibaj
30/09 - 23/10
Izolski okusi: Dnevi kalamarov
01/10 - 09/10
Barcolana 54
01/10
Pomol okusov IIII
07/10
Stand-up komedija: Mali otroci, veliki problemi
08/10
Čiliada 2022 - festival čilija in čokolade
15/10 - 16/10
Istrski kolesarski maraton
15/10
Beerfest 2022
29/10 - 20/11
Izolski okusi: Dnevi bakalaja
04/11 - 06/11
Obala Ultra – Trail
05/11
Pomol okusov V
18/11 - 22/01
Ledeni otok

Vsako leto v Izoli

04. - 11. 2022

Pomol okusov

Kulinarično dogajanje v stilu "street fooda" na carinskem pomolu je zaznamovano z odlično enogastronomsko ponudbo Izole z okolico. 

Na Pomolu okusov imate možnost na enem mestu preizkusiti istrske okuse.

Oglejte si, kako smo se imeli na enem izmed dogodkov TUKAJ.

 

Pomol okusov se odvije na soboto večkrat v letu v sklopu že tradicionalnih izolskih kulinaričnih akcij kot so:

Dnevi divjih špargljev

Dnevi domačih pedočev,

Dnevi kraljice sardele,

Dnevi kalamarov

Dnevi bakalaja.

04. - 11. 2022

Izolski okusi

Izolski gostinci se združujejo v kulinaričnih akcijah, kjer pod skupnim kulinaričnim imenovalcem v svojih gostilnah in restavracijah promovirajo tipične lokalne sestavine, ki jih predstavljajo v inovativnih ali tradicionalnih jedeh. V Izoli vsako leto organiziramo pet kulinaričnih akcij, ki običajno trajajo tri tedne.

Kulinarično leto pričnemo z akcijo posvečeno zdravim divjim poganjkom in sicer z Dnevi divjih špargljev. Poletje na Dnevih domačih pedočevpozdravimo z okusnimi školjkami, v jesen vstopimo z kulinarično akcijo, ki je posvečena plavi ribi po kateri je znana Izola in sicer z Dnevi kraljice sardele.

Jesen pa je zaznamovana z 

Dnevi kalamarov in Dnevi bakalaja.

Vključeni gostinci sestavijo privlačne menije, ki jih objavimo tudi na naši spletni strani. Vsaka kulinarična akcija se prične z napovedjo na

Pomolu okusov, kjer imate priložnost na enem mestu okusiti lokalne dobrote.

20. 3. 2022

Velika nagrada slovenske Istre

Začetki dirke segajo v leto 2014. Do leta 2016 se je imenovala Velika nagrada Izole. Cilj je bilo povezati vse štiri obalne občine Izolo, Koper, Piran in Ankaran. Z rastjo blagovne znamke slovenska Istra, je dirka je dobila novo ime, Velika nagrada slovenske Istre.

Dirka vsako leto napove začetek kolesarske sezone in še dodatno popestri zimsko počitniško vzdušje v slovenski Istri.

9. 4. -10. 4. 2022

Istrski maraton

Ena največjih slovenskih tekaških prireditev – Istrski maraton povezuje ​štiri istrska mesta​: Koper, Izolo, Piran​ in Ankaran​. Je predvsem športni dogodek, a hkrati tudi turistično in trajnostno obarvan, saj promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je.

Tekači se lahko udeležijo maratona (42 km), polmaratona (21 km) ali rekreativnega teka (10 km).​ Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. 

Spletno mesto maratona.

15. - 17. 4. 2022

Izola Spring Cup

Regata Izola Spring Cup je že dobro desetletje najmočnejša regata za olimpijske in druge jadralne razrede v vzhodnem Sredozemlju, in ena močnejših spomladanskih regat v Evropi.

Zahvala za priljubljenost naše spomladanske regate gre ugodnim pogojem za jadranje, dostopnosti slovenske obale ter odprtosti naših meja z Evropo. Največ zaslug, da se je Izola Spring Cup dobro uveljavila, pa gre pripisati članom jadralnega kluba Burja, ki že trideset let vztrajajo ter vlagajo čas, izkušnje in delo v ta dogodek.

29. 4. 2022

Mednarodni Festival oranžnih vin

Oranžna vina? Da, oranžna vina. Gre za predelavo belih vin po postopku za rdeča, pravzaprav pa za tradicionalni pristop, saj so tudi bela vina nekoč dalj časa puščali v stiku z jagodnimi kožicami, zaradi česar so vina globljih barv, barv starega zlata ali jantarja.

Orange Wine Festival (OWF) predstavlja prikaz pridelave belih vin s postopkom podaljšane maceracije. Festival se v Izoli odvije vsako leto na zadnji petek v aprilu in v mesto privabi ljubitelje vin. Izola je s festivalom postala eno najpomembnejših izložbenih oken za sonaravno pridelavo vin iz regije in zlasti za predstavitev vse širše družine vinarjev, ki pridelujejo oranžna vina. Festival se v novembru odvije tudi na sosednjem Dunaju.

 

Več: https://orangewinefestival.si/

1. - 5. 6. 2022

Mednarodni Filmski Festival “Kino Otok – Isola Cinema”

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. 

PROGRAM: 

https://kinootok.org/urnik-dogodkov/ 

10., 11. 06. 2022

Praznik oljk, vina in rib

V poletno turistično sezono v Izoli vstopamo s prireditvijo, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se sredi junija predstavijo lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poizkusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda pa ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja.

Dvodnevno prireditev spremljajo tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra. Praznik oljk, vina in rib se v Izoli predvidoma odvije proti koncu maja.

11. 7. 2022

Občinski praznik

V Izoli 11. julija slavimo občinski praznik, ki ga spremlja slavnostna podelitev občinskih priznanj in nagrad ter pester glasbeni in kulturni program.

19., 20. 08. 2022

Ribiški praznik

Izola bo v poletnih mesecih zadišala po vonju rib, njene ulice in trgi pa bodo polni glasbe. Tako ne bo manjkalo nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd. Obiskovalce na vsakem koraku čaka nekaj novega: krst veslačev, regata starih bark, predstavitev ribiških del in opreme. Obilo zabave, začinjene s tipičnim istrskim humorjem, in seveda poln krožnik rib je recept, ki v Izolo že desetletja privablja turiste z vseh koncev sveta.

Oglejte si video letošnjega praznika.

15., 16.10. 2022

Istrski kolesarski maraton

Istrski kolesarski maraton je največji rekreativni kolesarski dogodek v Istri. Navdušuje z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami za vse okuse in stopnje pripravljenosti, lepimi panoramami in pestrim spremljevalnim programom. Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. Dogodek se predvidoma odvije na prvi oktobrski vikend. 

10. 2022

Praznovanje izolske legende

Spomin na daljni 23. oktober leta 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje,  v Izoli vsako leto obudimo s praznovanjem izolske legende.

Kot pravi legenda, so se na ta dan nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev, bela golobica pa je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje. Sv. Maver je Izolo prekril s čudežnim meglenim oblakom, da bi jo zaščitil, Genovežani pa so v prepričanju, da se bližajo kopnemu, sledili golobici, ki pa jih je v resnici vodila daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Od takrat predstavlja golobica z oljčno vejico v kljunu izolski občinski grb.

Med mesti, ki so spadala pod Serenissimo oz. Beneško republiko, so organizirane razne igre s poudarkom na veslaških regatah, in sicer z namenom vzdrževanja prijateljstva med mesti severnega Jadrana.

Turistično združenje Izola nastopa zgolj kot posrednik informacij in ne prevzema odgovornosti za točnost navedenih podatkov ter njihovo izvedbo s strani organizatorjev.

Zemljevid
Artboard 1

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov