Tradicionalne izolske prireditve so tesno povezane z okusi morja in zaledja. Gostoljubni domačini namreč obiskovalcem radi pokažejo, kakšne so šege in navade njihovih istrskih prednikov in kakšen je okus svežih morskih jedi. Ostanki izolske kulturne dediščine vas tako spremljajo na vsakem koraku, s kulturo pa mesto še tesneje diha, ko ga med mednarodnim filmskim festivalom obiščejo navdušenci nad sedmo umetnostjo. Sicer vam v poletnem času nikoli ne bo dolgčas: manjši parki in trgi so namreč prizorišča različnega dogajanja skozi tople mesece.

Izolani so znani tudi kot odlični športniki, saj je v Izolo romala marsikatera olimpijska medalja. Zaradi ugodne mediteranske klime pa so izolske prireditve, tako na morju kot na kopnem, pogosto povezane tudi s športom.

Vsako leto v Izoli

Refuscus Mundi

V Izoli se na Manziolijevem trgu ter v Manziolijevi palači vsako leto odvije mednarodni festival vin Refuscus Mundi – Svet refoška, ki je posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Festival predstavlja pomembno stičišče vinarjev, da lahko svoji pobliki pokažejo vse potenciale refoška. Svoja vina predstavljajo predvsem vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Kras, poleg njih pa tudi kolegi iz Italije in Hrvaške. 

 

21. 3. 2021

Velika nagrada slovenske Istre

Začetki dirke segajo v leto 2014. Do leta 2016 se je imenovala Velika nagrada Izole. Cilj je bilo povezati vse štiri obalne občine Izolo, Koper, Piran in Ankaran. Z rastjo blagovne znamke Slovenska Istra, je dirka je dobila novo ime, Velika nagrada slovenske Istre.

Dirka vsako leto napove začetek kolesarske sezone in še dodatno popestri zimsko počitniško vzdušje v slovenski Istri.

Istrski maraton

Ena največjih slovenskih tekaških prireditev – Istrski maraton povezuje ​štiri istrska mesta​: Koper, Izolo, Piran​ in Ankaran​. Je predvsem športni dogodek, a hkrati tudi turistično in trajnostno obarvan, saj promovira zdrav način življenja in preživljanja prostega časa v čistem in zdravem okolju, kar Istra nedvomno je. Tekači se lahko udeležijo maratona (42 km), polmaratona (21 km) ali rekreativnega teka (10 km).​ Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest.

Spletno mesto maratona.

1. 4. 2021

Izola Spring Cup

Regata Izola Spring Cup - že dobro desetletje najmočnejša regata za olimpijske in druge jadralne razrede v vzhodnem Sredozemlju in ena močnejših spomladanskih regat v Evropi - bo v letu 2020 organizirana že triintridesetič.  Zahvala za priljubljenost naše spomladanske regate gre ugodnim pogojem za jadranje, dostopnosti slovenske obale ter odprtosti naših meja z Evropo. Največ zaslug, da se je Izola Spring Cup dobro uveljavila, pa gre pripisati članom jadralnega kluba Burja, ki že trideset let vztrajajo ter vlagajo čas, izkušnje in delo v ta dogodek.

Po poteh vodnih virov izolskega podeželja

Vabljeni na vsakoletni pohod po poteh vodnih virov izolskega podeželja, ki se predvidoma odvije v mesecu aprilu. Start in cilj pohoda sta v Kortah, pred zadružnim domom. 

S pohodom po poteh vodnih virov po izolskem podeželju organizatorji – Turistično društvo Šparžin Korte – opozarjajo na pomen vodnih virov za naše zdravje in za sonaravno življenje. Hkrati pa z ozaveščanjem ljudi poskušajo ohraniti to pomembno naravno bogastvo in spomin na njeno umeščenost v kulturo izolskega podeželja.

Mednarodni Festival oranžnih vin

Oranžna vina? Da, oranžna vina. Gre za predelavo belih vin po postopku za rdeča, pravzaprav pa za tradicionalni pristop, saj so tudi bela vina nekoč dalj časa puščali v stiku z jagodnimi kožicami, zaradi česar so vina globljih barv, barv starega zlata ali jantarja.

Orange Wine Festival (OWF) predstavlja prikaz pridelave belih vin s postopkom podaljšane maceracije. Festival se v Izoli odvije vsako leto na zadnji petek v aprilu in v mesto privabi ljubitelje vin. Izola je s festivalom postala eno najpomembnejših izložbenih oken za sonaravno pridelavo vin iz regije in zlasti za predstavitev vse širše družine vinarjev, ki pridelujejo oranžna vina. Festival se v novembru odvije tudi na sosednjem Dunaju.

Prvomajska budnica

Vsako leto nas v Izoli za 1.maj prebuja Pihalni orkester Izola, ki potuje po mestu in okoliških vasicah ter nas s svojimi nastopi popelje v praznik dela.

Beer Fest

Hangar bar vsako leto v sodelovanju s Hotelom Delfin organizira tradicionalni Beer Fest. Na parkirišču hotela Delfin, pred vstopom v Hangar bar - po novem v času zabavnih velikonočnih praznikov - lahko okušate pestro ponudbo piv ob dobri glasbi.

 

Praznik oljk, vina in rib

V poletno turistično sezono v Izoli vstopamo s prireditvijo, ki je poznana predvsem med ljubitelji mediteranske kulinarike. V ozkih ulicah mestnega jedra se sredi junija predstavijo lokalni pridelovalci: na posameznih stojnicah lahko poizkusite ali kupite domače vino, olivno olje in druge kulinarične posebnosti slovenske Istre, seveda pa ne smete izpustiti degustacije odličnih svežih rib iz Jadranskega morja. Dvodnevno prireditev spremljajo tudi manjši koncerti na različnih prizoriščih mestnega jedra. Praznik oljk, vina in rib se v Izoli predvidoma odvije proti koncu maja.

25.-29. 8. 2021

Mednarodni Filmski Festival “Kino Otok – Isola Cinema”

Obmorska Izola pred začetkom glavne poletne sezone vsako leto znova zaživi kot pravi filmski otok. Mediteranski karakter festivala Kino Otok se kaže v ravnovesju med sproščenostjo in temperamentom, ki učinkuje kot čarobna otoška formula – kdor ga je kdaj koli obiskal, se želi vedno znova vračati. Festival je vse od leta 2004 festival v pravem pomenu besede: živo srečanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, z odličnim izborom filmov in s prepoznavnimi gosti z vsega sveta. 

Spletno mesto festivala.

Občinski praznik

v Izoli 11. julija slavimo občinski praznik, ki ga spremlja slavnostna podelitev občinskih priznanj in nagrad ter pester glasbeni in kulturni program.

Ribiški večeri

Izola bo v poletnih mesecih zadišala po vonju rib, njene ulice in trgi pa bodo polni glasbe. Tako ne bo manjkalo nastopov znanih glasbenikov, obujanja starih običajev, športnih dogodkov ipd. Obiskovalce na vsakem koraku čaka nekaj novega: krst veslačev, regata starih bark, predstavitev ribiških del in opreme. Obilo zabave, začinjene s tipičnim istrskim humorjem, in seveda poln krožnik rib je recept, ki v Izolo že desetletja privablja turiste z vseh koncev sveta.

Istrski kolesarski maraton

Istrski kolesarski maraton je največji rekreativni kolesarski dogodek v Istri. Navdušuje z edinstvenim okoljem, razgibanimi trasami za vse okuse in stopnje pripravljenosti, lepimi panoramami in pestrim spremljevalnim programom. Štart in cilj je vsako leto v enem od istrskih mest. Dogodek se predvidoma odvije na prvi oktobrski vikend. 

V letu 2020 bo potekal 3. in 4. oktobra.

Praznovanje izolske legende

Spomin na daljni 23. oktober leta 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje,  v Izoli vsako leto obudimo s praznovanjem izolske legende.

Kot pravi legenda, so se na ta dan nemočni meščani zatekli k molitvi v cerkev, bela golobica pa je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje. Sv. Maver je Izolo prekril s čudežnim meglenim oblakom, da bi jo zaščitil, Genovežani pa so v prepričanju, da se bližajo kopnemu, sledili golobici, ki pa jih je v resnici vodila daleč na odprto morje. Golobica se je vrnila na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Od takrat predstavlja golobica z oljčno vejico v kljunu izolski občinski grb.

Med mesti, ki so spadala pod Serenissimo oz. Beneško republiko, so organizirane razne igre s poudarkom na veslaških regatah, in sicer z namenom vzdrževanja prijateljstva med mesti severnega Jadrana.

Izolski okusi

Vsako leto iniciativo Kilometer nič začnemo z akcijo Dnevi domačih pedočev, ki povezuje lokalne gostince in se predvidoma odvije v začetku junija. Čez poletje nam zorijo domači paradižniki, ki jih lahko kupite na tržnici Ruba sz moje njive, kjer lokalni kmetje prodajajo viške svojih pridelkov. Ko paradižniki dozorijo, se v Ljubljanski ulici odvije Šalšijada – tekmovanje v kuhanju prave domače istrske »šalše«. Izolsko mestno jedro zadiši po »šalši« vsako prvo soboto v avgustu. K paradižnikom se poda tudi bazilika, a ta je rdeča nit drugega kulinaričnega dogodka – Bazilikijade, ki z vonji drugih istrskih zelišč v mestno jedro vabi na zadnjo soboto v avgustu. Na predzadnjo septembrsko soboto pa Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

Opozarjamo vas, da so zaradi uvajanja novih ukrepov možne spremembe programa ali odpovedi prireditev. Turistično združenje Izola nastopa zgolj kot posrednik informacij in ne prevzema odgovornosti za točnost navedenih podatkov ter njihovo izvedbo s strani organizatorjev.

Prihajajoči dogodki

01/04 - 30/04
Virtualni Istrski Maraton 2021
Zemljevid
Artboard 1

Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov