Parenzana – pot zdravja in prijateljstva

Kategorija

Trasa nekdanje ozkotirne železnice, ki je povezovala Trst in Poreč, je danes urejena kolesarska oziroma sprehajalna pot. Ker poteka skozi Izolo, je nekdanje ribiško mesto obvezen postanek na vaši poti ali pa odlično izhodišče za kolesarjenje proti Kopru ali Portorožu. Več o Parenzani lahko izveste tudi v Izolani – hiši morja.

Razgibana kolesarska pot prečka tudi Izolo

Danes je ozkotirna železnica Parenzana preurejena v Pot zdravja in prijateljstva, ki ostaja pomemben del turistične ponudbe in povezovanja med sosednjimi državami. Pot je srednje zahtevna (3/5) in zaradi pretežno gozdnih poti in makadama primerna za gorsko kolesarjenje. Ko se odpravite na pot, spremljajte oznake D6 oziroma D8. Del od Škofij do Portoroža je v celoti asfaltiran in nezahteven, primeren tudi za družine z otroki. Najnižja točka je na 2 m nadmorske višine (Koper, Izola, Poreč), najvišja pa na 310 m (Grožnjan).

Celotna pot poteka po trasi: Trst–Rabujez–Škofije–Bertoki–Koper–Izola –Strunjan–Portorož–Sečovlje–Markovac–Kaldanija–Buje–Grožnjan –Livade–Motovun–Vižinada–Višnjan –Nova vas–Poreč

Iz Izole proti Kopru ali Portorožu

Če se nahajate v Izoli, spremljajte oznake D6. Podate se lahko proti izhodišču nekdanje železnice po obalni cesti do Kopra, kjer vas spremlja čudovit razgled na morje, lahko pa izberete smer proti Poreču in se odpravite proti Portorožu, kjer se zapeljete skozi dva predora in občudujete slikovito Strunjansko dolino.

Če kolesarski izlet pričnete pred TIC Izola, pojdite po kolesarski stezi skozi Cankarjev drevored do Rude, kjer se priključite na obalno cesto. Pot do Kopra je popolnoma nezahtevna, urejena in v celoti razsvetljena, ponuja pa tudi klopice za počitek in avtomat s prigrizki ali pijačo. Če se na poti odločite za skok v morje, so na delu obalne ceste proti Kopru na voljo tudi tuši. Iz Kopra nadaljujete pot mimo Škocjanskega zatoka preko Škofij vse do italijanske strani.

Ustavite se na obalni višti in posnemite svojo razglednico Izole!

Če se odločite za smer proti Portorožu, se na Parenzano priključite v Jagodju. Iz centra mesta se odpravite proti Kajuhovi ulici, kjer križišče zapustite na drugem izvozu. Tam se prične kolesarska steza D6, ki vas vodi skozi Jagodje. Po dobrem kilometru vas bodo namesto hiš na poti začele spremljati zelenice, njive in gozdiček. Obvezen postanek je na višti Parenzana, kjer se vam odpre pogled na mesto. Takoj po razgledni točki, kjer posnamete svojo razglednico Izole, sledi predor Šalet, ki je eden izmed ohranjenih predorov Parenzane. Na poti vaš čaka še čudovit razgled na Strunjansko dolino, ki seže do cerkve sv. Jurija v Piranu. Pot vas nato pelje še skozi predor Valeta, ki povezuje Strunjan in Portorož, sledi kolesarjenje po Portorožu, do Lucije čez Sečoveljske soline. V Krajinskem parku Sečoveljske soline lahko prečkate mejo in odkolesarite še po hrvaškem delu Istre.

Oglejte si celoten zemljevid poti in načrtujte svoje postanke.

Parenzana nekdaj

Parenzana oziroma Porečanka je kot ozkotirna železnica delovala med letoma 1902 in 1935. Speljana je bila od Trsta do Poreča in je na svojih 123 km povezovala 33 istrskih krajev. Imela je 35 postajališč, eno izmed njih tudi v Izoli. Zaradi številnih vzponov in ovinkov je bila povprečna hitrost vlaka le 25 km/h; najvišja hitrost pa 31 km/h. Pot je tako z vsemi postanki trajala kar 7 ur.

Celotna proga je imela 8 predorov, med katerimi se dva nahajata v Sloveniji. Skozi predor Šalet, ki je dolg 244 m, se zapeljete na poti med Izolo in Strunjanom, Strunjan in Portorož pa povezuje predor Valeta.

Parenzana je bila pomembna povezava istrskega podeželja z obmorskimi kraji in je kot taka pomembno prispevala k razvoju turizma in gospodarstva Istre. Vlak je poleg potnikov vsakodnevno prevažal tudi raznolik tovor: npr. sol iz Pirana in Sečovelj, oljčno olje, sadje, zelenjavo, ribe in ribje proizvode, istrski kamen, apno, les, moko in vino.

Obiščite Izolano in spoznajte nekdanjo Parenzano

Ali ste vedeli, da lahko več o Parenzani izveste tudi v Izolani - hiši morja? Ob vstopu v zgornje nadstropje boste zagledali sliko tunela, poleg pa se nahaja soba posvečena Parenzani, kjer si na interaktivnem zemljevidu lahko ogledate potek proge, označeni pa so tudi tuneli, viadukti in postaje.

Izolana - hiša morja je obvezna postojanka za vse, ki želite izvedeti več o ribiškem značaju Izole in njeni preteklosti. Spoznajte zanimive vsebine, ki so primerne tako za otroke kot odrasle, s pomočjo privlačne projekcije opazujte razvoj Izole iz otoka v polotok in se spoznajte s 35 ladijskimi modeli ter čisto pravo ribiško barko.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov