Pojdimo na pot spoznavanja morskih skrivnosti

Kategorija

S ciljem ohranjanja ter zaščite pomorske dediščine so se v projektu Mala barka 2 povezale slovenske in hrvaške obmorske destinacije severnega Jadrana. Skupaj so za obiskovalce pripravile različna popotovanja, skozi katera boste spoznavali zgodbe morske, pomorske in ladjedelniške tradicije. Delček poti bomo skupaj prehodili v spodnjem zapisu. Pa odrinimo …  

O morskih zgodbah v Izoli

Pot nas najprej odpelje v Izolo – kraljestvo ribe, ki skriva prav zanimivo zgodbo. Na območju nekdanje obalne ceste, ki mesto povezuje s Koprom, je namreč nasedel Rex – najhitrejša in najmodernejša čezoceanska potniška ladja iz obdobja začetka devetnajstega stoletja. Visoka je bila 40 metrov, imela je 12 nadstropij, sprejela pa je lahko kar 2.032 potnikov. Pred Izolo je torej med 2. svetovno vojno pod nemško zastavo nasedla, po zavezniškem letalskem bombardiranju pa zgorela. Njeni ostanki so bili kasneje izropani in razrezani za staro železo.

Še več zanimivih, predvsem ribiških zgodb o Izoli, pa lahko odkrijete v Izolani – hiši morja, kjer je skozi serijo dokumentarnih fotografij, video posnetkov in različnih eksponatov, prikazan izolski morski in obmorski značaj. Ribištvo je že v srednjem veku postalo ena najpomembnejših gospodarskih panog, ki je mestu pustila močen pečat, ki ga čutimo še danes. V Izolani ne bo dolgčas tudi najmlajšim, ki se lahko učijo lovljenja rib z ribičem Bepijem ali pa pravih mornarskih vozlov. Obiskovalci lahko Izolo raziskujejo tudi v virtualni resničnosti ali pa se podučijo o zgodovinskih dejstvih skozi video posnetke.

Na sprehod po ulicah Pirana

Iz Izole ni daleč do Pirana  – slovenskega obmorskega biserja ali mesta, ki je zraslo na soli. Piranske ulice skrivajo veliko zgodb, prepovedali pa vam jih bodo tudi v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran. Ne daleč od starega mesta, vas bo navdušilo tudi nekdanje skladišče soli Monfort na poti proti Portorožu, kjer je skozi projekt Mala barka 2 nastal nov info center. V prostorih nekdanjih skladišč soli se nahaja replika ribiškega plovila topo. Topo je bilo nekdaj tradicionalno istrsko plovilo, ki pa so ga izrinila plastična, zato se nanj spominjamo le še na starih razglednicah Kopra, Izole ter Pirana. 

Ena je zgodba o Jadranskem morju, a prijateljstva, ki jih ta sklepa s kopnim, so nešteta.

Reka – simbol pomorstva

Iz slovenske Istre ni daleč do Kvarnerja. Odpravimo se na izlet na Reko, ki bo navdušila vse ljubitelje pomorske dediščine. Tu prisluhnite zgodbi o reški jadrnici Stefan, ki je leta 1876 doživela brodolom v Avstraliji. Podrobnosti o tem dogodku so še danes ohranjene v ladijskem dnevniku, ki ga hranijo v Pomorskem in zgodovinskem muzeju hrvaškega primorja Reka. Na sprehodu po mestu pa ne spustite še ogleda reškega pristanišča, ladjedelnice, pomorske šole Bakar in Pomorske fakultete. Ljubitelji morskih okusov pa gotovo ne boste ostali ravnodušni ob obisku reške ribarnice.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov