Zeleni dan na Belvederju obiskan nad pričakovanji

20/02/23
Kategorija

V četrtek, 16. februarja, je dogodek Zeleni dan na Belvederju združil preko 40 deležnikov iz področja turizma in gostinstva, kar dokazuje da je v Izoli zanimanje za trajnostne prakse iz leta v leto večje.

V uvodnem pozdravu je direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič poudaril pomen odgovornega turizma za destinacijo, ki je leta 2021 prejela zlati znak Slovenia Green Destination.

Dobri kazalniki, ki jih je Izola dosegla v preteklem letu, po njegovih besedah niso samoumevni, temveč so rezultat povezovanja in vzajemnega truda pri promociji Izole. Prav tako ni samoumeven niti zlati znak, ki ga je potrebno vzdrževati. Na TZ Izola so to v preteklem letu počeli preko raznolikih aktivnosti, ki jih je predstavila Tjaša Likar. Tako so ustvarili trajnostno zasnovano kampanjo Male zelene skrivnosti, preko Dneva z domačinom sporočali o naravnih in kulturnih danostih v mestu in na podeželju, organizirali dogodke Pomol okusov, kjer se predstavi enogastronosmka ponudba Slovenske Istre, izobraževali deležnike, razširili ponudbo trajnostnih doživetij v spletni trgovini …

Udeležene je nagovorila tudi podžupanja Nataša Čerin, ki je mnenja, da ima doseganje ciljev na področju trajnostnega delovanja z združevanjem in izmenjavo dobrih praks bistveno večji potencial kot v primeru individualnega delovanja deležnikov.

Prva gostja je bila Astrid Prašnikar iz ROS TURIST – Inštituta za odgovorni turizem, ki je predstavila Zeleno shemo slovenskega turizma in pogoje, katerim mora ponudnik zadostiti, da se lahko vključi v nacionalno certifikacijsko shemo. Aktivno je sodelovala pri pridobivanju izolskega trajnostnega destinacijskega znaka Slovenia Green Destination, sicer pa je ekipa inštituta svetovala  oz. sodelovala s preko 50 destinacijami in 100 ponudniki pri pridobivanju trajnostnih znakov  oz. v drugih trajnostnih projektih. Poudarila je, da je na poti v zeleno prihodnost, ki bo ohranila naravne vire tudi za poznejše generacije bistveno, da razmišljamo širše; torej kot del družbe in izven lastnih okvirov delovanja. V dvorani je razstavila tudi »iskrice«, primere trajnostnih sporočil, ki jih ponudniki kot način ozaveščanja gostov izpostavijo v svojih enotah.

Okrogla miza, ki je sledila, je gostila gorenjsko-istrsko navezo; sogovornike, ki so že neločljivo vpeti v okolju prijazne modele poslovanja. Spregovorila je Lea Sevšek Buterin, direktorica resorta Belveder, katerega del je tudi Hotel Cliff, ki je eden izmed petih 4* hotelov v Izoli in edina nastanitev v Občini, ki nosi trajnostni znak (Green Accommodation in Green Key). Gostili smo tudi Jasno Dolžan Lesjak, vodjo marketinga v Hotel Bohinj – Alpinia Group. Bohinj je kot destinacija izjemen primer dobre prakse, saj nosi veliko priznanj s področja trajnostnega delovanja, med katerimi je tudi Slovenia Green Platinum. Je destinacija na kateri se prepletata tradicionalen in sodoben način življenja, kar je izrazito tudi pri Hotelu Bohinj, ki razpolaga z zeleno marjetico – eco label in znakom Slovenia Green Accommodation.

Trajnostne modele delovanja sta s kulinaričnega vidika predstavila chef Filip Matjaž iz portoroške restavracije COB, ki je od lani ponosna lastnica Michelinove zvezdice – prve v Slovenski Istri, nahaja se tudi v prestižnem kulinaričnem vodiku Gault Millau, od trajnostnih znakov pa si lasti zeleni ključ in Green Cousine, ter chef Ivica Evačič – Ivek iz Restavracije hotela Marina. Slednja sledi načelu »KM nič« že več kot desetletje, nagrajena pa je tudi z Michelinovim priporočilom. Trenutno je v procesu pridobivanja znaka Green Cuisine in deluje po trajnostnih priporočilih.

Vsem sogovornikom je bilo nedvomno skupno to, da je bila vključitev v Zeleno shemo slovenskega turizma le logična posledica njihovega delovanja, ki je bilo že pred prejetjem znaka usmerjeno v varovanje okolja. Izpostavili so tudi večjo prepoznavnost s strani obiskovalcev in seveda ekonomski doprinos, ki se izkaže tekom vzpostavitve trajnostnih praks.

Za vse, ki bi svoje poslovanje nadgradili z vključitvijo v Zeleno shemo slovenskega turizma, bo predvidoma v marcu objavljen razpis, ki bo kril stroške pridobivanja trajnostnih znakov in svetovalnih storitev. O razpisu vas bomo obvestili tudi preko naših kanalov.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov