Štiri barve vina: Refošk

Kategorija

Vino se odlično poda k različnim jedem, dviga razpoloženje in naj bi v zmernih količinah tudi pripomoglo k zdravju srca in ožilja. Cenjeno je že od pradavnine, večkrat pa slišimo tudi rek, da sta zgodovina človeka in vinske trte prepletena in neločljiva.

V Sloveniji poznamo in pridelujemo kar štiri različne barve vina: rdeče, belo, rosé in oranžno. Tokrat bo beseda tekla o rdeči sorti vinske trte, iz katere pridobivamo vino temne rubinaste barve – refošk. Refošk je stara sorta, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran. Iz refoška pridelujejo tudi vina drugih slogov: rose in rdeče penine, mirno vino rose ter desertna vina z ostankom sladkorja.

Refošk se s svojo posebno aromo odlično prilega istrskim jedem. Vrhunski degustatorji pravijo, da je v njem mogoče zaznati okus morja ter laporne zemlje.

Povpraševanje po rdečih vinih se je sicer povečalo prav na račun številnih zdravilnih lastnosti. Zdravilne sestavine, ki se nahajajo v trdih delih grozdja in v peškah refoška, naj bi pomagale pri preprečevanju ateroskleroze in vsebovale salicilno kislino, ki je tudi sestavina aspirina. Refošk vsebuje tudi manjši odstotek alkohola in nežnejšo mlečno kislino, ki ima odločilno vlogo pri prebavi.


V Izoli se vsako leto v začetku februarja, odvije festival Refuscus Mundi – Svet refoška, kjer se s svojimi vini predstavijo pridelovalci vin sorte refoška, ki uspeva v več vinorodnih okoliših v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov