Vila Raineri, picerija z močno tradicijo

Kategorija

Picerija in kantina Vila Raineri se nahaja v vili s prav posebno zgodovino. Konec 19. stoletja je bila dom grofov Renner von Szatmary, ki so se v času Mussolinijeve vlade preimenovali v Raineri. V 20. stoletju je postala ena prvih picerij v slovenski Istri, skupaj s hotelom, ki se nahaja v prvem nadstropju. Picerija in kantina Vila Raineri se nahaja samo dvesto metrov od morja, vzdolž hotela Delfin, in je odprta skozi celo leto. V sklopu hotela je gostom poleg picerije na voljo tudi restavracija Pergola. Vila je bila pred tremi leti obnovljena in sedaj tudi v slabem vremenu ponuja sedišča na prijetni terasi. Več o delovanju picerije in kantine nam je zaupala Daša Ždrnja, vodja prodaje Hotela Delfin.

Kaj nam lahko poveste o zgodovini Vile Raineri?

Sprva je bila vila last družine Raineri, pred sedemintridesetimi leti se je prenovila v picerijo s hotelom, v naši lasti pa je približno dvajset let. Vila Raineri je bila od vedno tradicionalna picerija, vendar so ljudje sčasoma, ob obilici novih picerij in restavracij, na njeno tradicijo malce pozabili in danes jo poskušamo ponovno obuditi. Predvsem v času praznikov in drugih tematsko obarvanih dni privabljamo goste tudi izven sezone ter jih seznanjamo z našo pestro tradicijo.

Prostore naše picerije danes krasijo stare fotografije, ki obiskovalcem na slikovit način prikazujejo njeno pestro zgodovino.

Kateri gostje najraje obiščejo vašo picerijo in restavracijo?

Gostje našega hotela niso najbolj pogosti obiskovalci naše picerije in restavracije, Vilo Raineri in Pergolo zelo radi obiščejo predvsem zunanji gostje pa tudi Izolani. V poletnem času smo izbira tistih, ki pridejo na plažo hotela Delfin in se pri nas okrepčajo. Gre predvsem za starejše osebe na enodnevnih izletih, pride pa tudi veliko družin. Med letom nas vedno pogosteje obiskujejo študentje.

Kakšno ponudbo jedi lahko pričakujemo v Vili Raineri, prisegate na klasiko ali poskušate zadovoljiti tudi bolj ekstravagantne okuse?

Na meniju imamo več kot dvajset vrst pic, pri čemer so na razpolago štiri različne veličine, kar je gostom zelo po godu. Vsako leto se na meniju znajde tudi kakšna nova receptura, saj poskušamo ponudbo približati vsem okusom. Ravno pred kratkim smo naredili promocijo pice z limono, saj smo zaznali tovrstno povpraševanje. Na krožnikih se velikokrat znajde tudi pica z omako za žar, saj se trudimo vpeljati unikatno ponudbo, hkrati pa moram reči, da večina naših gostov prisega na tradicionalne recepture - kalamare, pedoče in testenine. Še posebej v času akcije pedočev, v kateri smo sodelovali v juniju, so bili gostje več kot navdušeni nad našimi meniji.

Na morju pač paše klasična, seveda pa tudi kvalitetna morska hrana.

Kje vaši kuharji poiščejo inspiracijo za pripravo okusnih jedi?

Naši kuharji se pogosto udeležujejo izobraževanj, še posebej kuharji iz picerije, da lahko izboljšujejo samo pripravo jedi ter dopolnjujejo nabor sestavin. Klasika seveda ostaja ravno tako pomembna in skrbimo, da ostane vrhunska. Zanimiva so predvsem izobraževanja na področju priprave sladic, ki vedno znova porodijo kakšno novo specialiteto na našem meniju.

Kakšnih sestavin se poslužujete pri pripravi jedi, ali morda sodelujete tudi z lokalnimi pridelovalci?

Pri nas dajemo velik poudarek na sestavine lokalnega izvora, od domačih pridelovalcev nabavljamo svežo zelenjavo, jajca in druge surovine. Danes se ljudje močno zavedamo pomena izkoriščanja lastne zemlje, saj vsi radi vemo od kod prihaja hrana, ki jo zaužijemo. Sestavine venomer nabavljamo tako, da zagotavljamo kvaliteto tako v piceriji, kot tudi v restavraciji.

Ali lahko v vili pričakujemo kakšno posebno ponudbo pijač, se lahko tudi tukaj s čim pohvalite?

Da, smo eni redkih v Izoli, ki ponujamo slovensko pivo Varuh. Predvsem v piceriji gostje radi naročajo piva in Varuh se pogosto znajde na mizi. Prav s takšnimi malenkostmi skušamo pokazati, da nam je mar za podporo slovenskih in lokalnih proizvajalcev.

Ste velik in uspešen kolektiv, ali bi rekli, da potrjujete rek, da je v slogi moč?

Da, res nas je veliko. V Vili Raineri je v hotelu, restavraciji in piceriji sedemdeset zaposlenih, samo v kuhinji pa dvajset. V poletnem času se poslužujemo tudi sezonske pomoči, vendar pa je v piceriji stalna ekipa, z vrhunskimi kuharji, ki se redno izpopolnjujejo na izobraževanjih ter skrbijo za kvalitetno pripravo jedi in odlično organizacijo dela. Vila Raineri je picerija in restavracija s tradicijo, ki jo ohranjajo ravno marljivi, vestni, predani in ustvarjalni sodelavci.

Katero jed bi priporočali vašim bodočim obiskovalcem?

Jedi, ki so pri nas najbolj cenjene so seveda dobre pice, najbolj zaželeni sta morska in pa kmečka, na sam vrh pa bi postavila tudi kalamare.

Pica Lemon

SESTAVINE

Testo za pico (štirje hlebčki)
0,80 dag moka
0,4 dcl voda 
0,5 dci olivno olje
3 g suhi kvas
3 g sol
1 ščepec sladkorja 

Nadev za pico
4 tanke rezine bio limon
0,10 dag mocarele
0,08 dag tune v olju
4 tanke rezine bresaole (suhe govedine)
1 pest rukole
0,05 dag češnjevega paradižnika 
0,02 dag parmezana                    

PRIPRAVA

V mešalniku zamesimo vodo, moko, kvas, sladkor, sol in olivno olje, oblikujemo štiri hlebčke ter pustimo vzhajati v hladilniku čez noč. Naslednji dan razvlečemo testo, nanj položimo tanke rezine limone, mocarelo in tuno. Pico postavimo v pečico, predhodno segreto na 250 stopinj celzija. Po peki pico obložimo še z bresaolo, rukolo, češnjevim paradižnikom in parmezanom.


Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov