Izola - digitalni otok

Kategorija

Projekt »Izola – digitalni otok« je sofinanciran s strani MGRT in ESRR. Kot že samo ime nakazuje, se osredotoča predvsem na digitalizacijo izolske kulturne dediščine. S projektom želi MGRT na nacionalni ravni ustvariti digitalno zbirko / digitalni popis kulturne dediščine, za destinacije pa je to priložnost, da dediščino na inovativen način približajo javnosti. Sploh v časih, ki jih kroji koronavirus, je to zelo dobrodošlo, saj so potovanja zaenkrat precej omejena. Tako lahko korak k zajemu dediščine v sodoben medij novodobne tehnologije razumemo tudi kot virtualno povabilo k dejanskemu obisku destinacije, ko se sprostijo omejevalni ukrepi.

Izbrani izvajalec digitalnega zajema in kreativnih rešitev Arctur d.o.o. je z dronskimi in foto posnetki zajel dva pomembna objekta izolske dediščine in sicer arheološko najdišče Simonov zaliv in Besenghijevo palačo. Arheološki park, kjer je nekdaj stala razkošna rimska počitniška rezidenca, je območje z največjimi površinami rimskega mozaika v Sloveniji. 

Oba videa sta dostopna na naših kanalih, vključena pa sta tudi v spletno aplikacijo "Izolski kanočal", kjer je na podlagi 360 fotografij predstavljen koncept Izola nekoč in danes. Uporabnik tako s pomočjo kanočala pokuka v pomembnejša obdobja izolske zgodovine. Aplikacija je nadgradnja projekcije, ki si jo obiskovalci lahko ogledajo na fizični maketi Izole, ki je postavljena v Izolani. Projekcija s privlačnimi avdiovizualnimi efekti pripoveduje zgodbo o razvoju Izole iz prvih poselitev na otoku do razvoja polotoka.

Maketa predstavlja pomembno dodano vrednost obisku Izolane, kjer je že sedaj na raznolike načine predstavljena zgodovina mesta, je pa tudi odličen element doživetja »Pozabljena izolska skrivnost«.



Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov