V Izoli se začenjajo Dnevi domačih pedočev

16/05/23
Kategorija

V petek, 19. maja, se v izolskih gostilnah in restavracijah začnejo Dnevi domačih pedočev. Tematski dnevi, ki bodo trajali do 4. junija, so eden od načinov promoviranja lokalne kulinarike in tipičnih surovin iz neposrednega okolja.

 

Pedoči veljajo za najbolj priljubljene

Kulinarični dnevi v Izoli na pobudo Turističnega združenja potekajo že vrsto let - prve so organizirali že leta 2011 in to prav na temo priljubljenih školjk, ki nosijo veliko različnih imen. In ker v slovenski Istri največkrat slišijo na ime pedoči, so tako nastali Dnevi domačih pedočev, ki vsako leto združujejo številne izolske gostinske ponudnike – letos kar 20. Po njihovih besedah so prav Dnevi domačih pedočev pri domačinih in obiskovalcih najbolj priljubljeni in po jedeh z njimi največ sprašujejo. Od klasičnih na buzaro ali na rdeče, do pedočev na žaru, testenin ali rižot s pedoči… Pomembno vodilo izolskih kulinaričnih dni je tudi Kilometer nič in prav zato imata v Dnevih domačih pedočev pomembno vlogo tudi lokalna dobavitelja školjk - podjetji Prosub in Mytilus.

 

Skrb Turističnega združenja je povezovanje

Kulinarična domišljija izolskih chefov ima prosto pot, prav tako ponudniki sami oblikujejo cene. Ideja povezovanja pa prihaja s strani TZ Izola, ki poskrbi za izvedbo, promocijo in oglaševanje kulinaričnih dni. Sodelujoče gostilne in restavracije so objavljene na spletni strani Visit Izola, predstavljene pa so tudi v brošuri Izolski okusi 2023, ki jo v fizični obliki obiskovalci in obiskovalke lahko prevzamejo v izolskem TIC-u (Sončno nabrežje 4). Trenutno na TZ Izola pripravljajo tudi nove kulinarične zgodbe; predstavitve izolskih chefov in receptov nekaterih jedi, ki jih pripravljajo v sklopu kulinaričnih dni. Vse vključujejo načelo povezovanja lokalnih ponudnikov, kmetov in ribičev ter promovirajo pomen surovin iz neposrednega okolja. Prav te dni so objavili tretjo video zgodbo pospremljeno z intervjujem (iz sklopa desetih), s katero napoveduje prihajajoče Dneve domačih pedočev. Prvi dve zgodbi sta bili namenjeni Dnevom divjih špargljev in predstavitvi edine izolske vegetarijanske okrepčevalnice ter restavraciji, ki na domiseln način sledi tradiciji in trajnostnim načelom.

Prva izolska restavracija s trajnostnim certifikatom

Prav restavracija Hotela Marina, ki je bila leta 2021 prvič nagrajena z Michelinovim priporočilom za inovativno in trajnostno gastronomijo, se ponaša tudi z nagrado Gault&Millau, je ta mesec prejela trajnostni znak Green Key. S prejemom znaka Green Key, ki je vodilni okoljski certifikat za turistične obrate, je postala prva restavracija v Izoli nagrajena za okoljska prizadevanja. S strogimi merili ločevanja odpadkov, uporabe okolju prijaznejših čistil, zmanjševanja porabe energentov in vode, vlaganju v izobraževanje kadrov in socialni razvoj le-teh, sledijo strogim kriterijem cerifikacijske sheme, obenem pa utrjujejo Izolo kot destinacijo odgovorno do okolja in ljudi, ki nosi zlati znak Slovenia Green.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov