Dnevi domačih pedočev

Kategorija

Klapavice oziroma pedoči so najbolj znani in obenem dosegljivi morski sadeži. Največkrat jih pripravimo »na buzaro« in kot taki predstavljajo najbolj preprosto jed s školjkami. Na Dnevih domačih pedočev boste poleg običajno pripravljenih pedočev okušali tudi druge jedi s temi školjkami in tako spoznavali kulinarično domišljijo izolskih chefov. 

Že razmišljate, kam vas bo poneslo vaše kulinarično raziskovanje? 

Zaradi pomanjkanja domačih pedočev, letos (2024) Dnevov domačih pedočev ne bo. 

Priprava školjk je enostavna

Pri nabavi in pripravi školjk je potrebno slediti le nekaj usmeritvam. Kupujemo žive školjke, ki imajo celo lupino in so še vedno zaprte. Na njih ne sme biti blata ali peska, medtem ko lupinice rakcev in podobnih manjših organizmov ni moteča. Pri gojenih klapavicah je na vidnem mestu označen kraj gojenja, gojitelj, veterinarska številka in datum proizvodnje. Naše gostince, ki sodelujejo na Dnevih domačih pedočev, oskrbujeta lokalna dobavitelja Mytilus in Prosub, ki zagotavljata, da se v kuhinjah vedno nahajajo le sveže in najbolj okusne školjke.

Gojišča se nahajajo na območjih Krajinskih parkov Sečoveljske soline, Strunjan in Debeli rtič.

Priprava školjk je primerna tudi za popolne kuharske začetnike. Za pedoče na buzaro potrebujete le nekaj kvalitetnih sestavin. Namige, kako skuhati okusen obrok, pa nam je zaupal chef Dušan in znane izolske gostilne Sonja.

Oglejte si recept in nekaj namigov.

Ste vedeli, da školjk med kuhanjem ne mešamo, ampak posodo, v kateri jih pripravljamo, le potresamo? Če jih mešamo s kuhalnico, meso pogosto pade iz lupin.

Sveže in lokalno

Gostinci, vključeni v kulinarične dneve, so tudi del pobude Kilometer nič, ki se osredotoča na promocijo pridelkov iz neposrednega okolja. Pobuda jih zavezuje, da v svojih kuhinjah zagotavljajo vsaj 80% vhodnih surovin iz bližnje okolice in le-te nabavljajo neposredno pri ponudnikih.

Tak način dobave sledi vodilu »Iz morja oziroma njive na krožnik« in je poleg zagotovila, da se na izolskih krožnikih znajdejo sveže in polnovredne jedi, tudi pomemben doprinos k podpori lokalnih ponudnikov.

Ena izmed možnosti za nakup okusnih plodov istrske zemlje je tudi lokalna tržnica Ruba sz moje njive.

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov