Dnevi bakalaja

Kategorija

Brez bakalaja si obiska istrskih restavracij skoraj ne znamo predstavljati. Bakala namreč velja kot nepogrešljiva predjed, na Dnevih bakalaja pa boste spoznali, da je lahko veliko več kot to. Izberite eno izmed izolskih gostilnic ali restavracij in se prepustite prepletu nevsakdanjih okusov in kombinacij. Če pa ste pristaš tradicionalnega, pa pograbite košček dišečega kruha in si bakala privoščite na običajen način.

Dneve bakalaja v svoj koledarček zabeležite med 18. oktobrom in 3. novembrom! Dobrodošli v Izoli.

Nepogrešljive sestavine za odličen bakala

Postopek priprave bakalaja je dolg in običajno se prične že nekje v morjih severnega Atlantika, kjer se lovi riba po imenu trska. Ribo nato posušijo in nasolijo. Sušena trska se imenuje polenovka in je glavna sestavina bakalaja. Za dober bakala je potrebno le nekaj kvalitetnih sestavin, katere izolski gostinci pridobijo iz neposrednega okolja. Z malo spretnosti lahko tudi vi sami pripravite okusen namaz iz polenovke.

Recept in skrivnosti priprave so nam bile zaupane iz zakladnice tradicionalnih istrskih receptur in sicer iz gostilne Bujol.

Alen Pušpan iz avtentične gostilne Bujol pravi:

»Ribe ne gre pripraviti brez oljčnega olja, pa tudi ne brez dobre malvazije. Zraven spada še sol iz naših piranskih solin. Vse te sestavine so med seboj izredno povezane.«

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov