Prepustite se izolskim morskim užitkom

Kategorija

Skupaj z domačini

Dovolite nam, da vas popeljemo na potovanje po Izoli – očarljivem obmorskem kraju Slovenske Istre, kjer boste spoznali številne zanimivosti in morske užitke, predvsem pa toplo gostoljubje domačinov. Pripravite se na raziskovanje skritih kotičkov, odkrivanje bogate dediščine ter uživanje v pristni istrski kulturi in okusni kulinariki. Ste pripravljeni na nepozabno doživetje in spoznavanje tega slikovitega ribiškega mesteca skozi nasvete domačinov? Prepričani smo, da bo pristen izolski duh v vas vzbudil posebno ljubezen do tega koščka Slovenske Istre.

Na kavico na ulico umetnikov

Dan spoznavanja Izole začnite na Ljubljanski ulici, ki ji pravimo tudi ulica umetnikov, in kjer je druženje z domačini zagotovljeno. Sprehodite se po tej barviti ulici, obiščite katerega od galerij in ateljejev, občudujte umetnost in popijte kavo v priljubljenem Bifeju pri Kralju. Uživajte v sproščenem vzdušju, prisluhnite kramljanju domačinov, povonjajte meto, baziliko in druga zelišča, ki so doma na tej ulici, ter obdani z ustvarjalnostjo in živahnostjo tega idiličnega kotička srknite svoj prvi jutranji espresso.

Bife pri Kralju se nahaja na trgu, ki mu domačini pravimo »Pri Špini«. Prav tu so v poletnem času vsak četrtek glasbeni dogodki, enkrat letno pa tudi kulinarični festivali – šalšijada, bazilikijada, čilijada in drugi.

Odkrivanje modro-zelenih lepot na električnem kolesu

Najhitrejši način, da v enem dopoldnevu odkrijete čim več modro-zelenih lepot Izole in njene okolice je, da skočite na električno kolo. Priporočamo vam raziskovanje naravnega bisera – Krajinskega parka Strunjan ali pa izlet do sosednjega Kopra oz. Pirana. Na poti boste lahko občudovali plaže, klife, soline, oljčnike, vinograde, se spoznali s Parenzano – progo nekdanje železnice in na sploh uživali v istrski naravi. In kar je najbolje: z električnim kolesom ne boste porabili vse energije, tako je bo dovolj še za vsa ostala doživetja, ki vas čakajo …

Na kolesarski izlet se lahko odpravite tudi vodeno s Hangar Adventures ali pa Bora Experience. Z obojimi se vam obeta nepozaben dan in odkrivanje ne le mesta, temveč predvsem podeželja, kjer bo dišalo po istrskih dobrotah in žlahtni kapljici. Pa ne pozabimo tudi na druženje z domačini, ki pride v paketu!

Bi želeli na kolesu preživeti več kot eno samo dopoldne? Preverite, katere so top izolske kolesarske poti.

Ali ste vedeli, da v Izoli sobivata dve kulturi?

V Izoli se prepletata dva jezika, saj tukaj sobivata dva naroda oz. dve kulturi: slovenska in italijanska. Po ulicah boste zato gotovo kdaj slišali kakšne morda nekoliko nerazumljive besede, saj se oba jezika mešata v izolskem dialektu. V prečudoviti palači na Manziolijevem trgu domuje Italijanska narodna samoupravna skupnost, kjer skrbijo za ohranjanje jezika, vzgojo in izobraževanje v italijanskem jeziku, prav tako pa tudi za kulturne dejavnosti; v palači in na trgu so namreč vsak teden različni kulturni dogodki. Tako trg kot palača sta definitivno vredna obiska!

V stavbi se nahaja tudi vinski bar – Wine bar Manzioli, ki ga vodi družina Zaro z dolgoletno vinogradniško tradicijo. Privoščite si kozarec kakovostnega vina ali pa kar celo degustacijo in uživajte v aromah različnih vrst refoška in malvazije, ki vas bodo popeljale v svet vrhunskih vin Slovenske Istre.

Aprila v palači in na Manziolijevem trgu vsako leto poteka Orange wine festival – eden bolj prepoznavnih vinskih dogodkov v Sloveniji. Ste se ga že udeležili?

Sveže kosilo dnevnega lokalnega ulova

V Izoli spodbujamo načelo KM nič: sveže iz morja oz. njive direkt na krožnik. Pomembna nam je tudi dediščina, zato radi obujamo stare recepte, ki izhajajo predvsem iz izolske ribiške tradicije. Vse to se odraža v kulinariki izolskih gostincev. Če ste ljubitelji sadov morja in imate radi jedi pripravljene na tradicionalen način, vam svetujemo obisk Gostilne Sidro – družinske gostilne, kjer diši predvsem po morskih dobrotah. Priporočamo sveže pripravljene ribe, školjke, kalamare ali rakce, kivas bodo popeljali na pravo izolsko kulinarično popotovanje.

V Izoli smo ponosni na veliko število kakovostnih gostiln in restavracij. Spoznajte njihove zgodbe, oglejte si recepte in jih, ko boste pri nas, čim več tudi obiščite!

Izolana – izolski vir morskih skrivnosti

Če želite pobližje spoznati in razumeti kulturo našega kraja, nikakor ne izpustite obiska izolskega muzeja! Izolana vas bo popeljala v zgodbe bogate dediščine morja. Izvedeli boste vse o modelarstvu, ribištvu, ladjedelništvu ter življenju na morju in ob njem. Poleg razstav in eksponatov vas čakajo tudi interaktivne vsebine, preko katerih se boste lahko seznanili z nekdanjo otoško Izolo, se odpeljali po Parenzani, lovili ribe z Bepijem, stopili v ribiško kabino … Smo vas že prepričali?

Izolana je tudi začetna točka posebne pustolovske igre Pozabljena izolska skrivnost, preko katere lahko mestno jedro odkrijete na povsem edinstven način s posebnim digitalnim vodnikom.

Sprehod po izolskih barvitih uličicah

Izolsko mestno jedro lahko odkrivate tudi sami: izolske tlakovane ulice so ozke in slikovite, kar ustvarja pristno mediteransko vzdušje. Hiše s pisanimi fasadami kar kličejo k sprehajanju in uživanju v raznolikih arhitekturnih posebnostih. Prepustite se jim in se za trenutek izgubite; tako boste zagotovo odkrili kakšno posebno zgodovinsko znamenitost. Pa brez skrbi: mestno jedro je majhno inhitro boste na kateri od znanih točk. Obvezno  se odpravite do Besenghijeve palače  – ene izmed najlepših baročnih palač Slovenske Istre,  se sprehodite po Sončnem nabrežju do mandrača in skočite do cerkve sv. Mavra.

Izola – kraj, kjer se prepletajo vonj po morju, barvite fasade, toplina sonca in prijaznost domačinov.

Od vište do vište

Ko ste pri Cerkvi sv. Mavra, se obvezno ustavite na enkratni višti – razgledni točki – na izolskem zvoniku, do katerega vas vodi 99 stopnic in od koder lahko občudujete tako mesto kot podeželje. V Izoli je kar nekaj dih jemajočih razglednih točk, ki privabljajo prav v vseh letnih časih. Spoznajte izolske vište!

Izlet z barko za zaključek dneva ali pričetek novega

Izlet z barko je nekaj, kar v obmorskem mestecu, kot je Izola, enostavno morate doživeti! Lahko se odpravite na nekaj urni, enodnevni ali pa celo večdnevni izlet odkrivanja Jadranske obale. Le kaj je lepšega od občudovanja sončnega zahoda ob zibanju na valovih, med tem, ko se prepuščate čarom življenja na morju? No, gotovo je lepše, če vse to spremlja še okusna morska večerja, za kar bo v Izoli v vsakem primeru poskrbljeno!

Odpravite se na jadranje ob sončnem zahodu ali na daljši izlet z jadrnico, ki ga organizirajo Alice in Waterland. Lahko si najamete tudi svoje plovilo ali se odpravite na panoramsko vožnjo z barko Jež.

Izolo sta skupaj z domačini odkrivala Francesca in Filippo iz Italije

Vse ideje, ki smo jih zbrali za vas, sta na lastni koži doživela tudi nagrajenca natečaja Dan z domačinom: Francesca in Filippo. Del njune izkušnje lahko spoznate z nakupom katerega od doživetij v spletni trgovini Visit Izola, kjer so na voljo kolesarski izleti, izleti z jadrnico ali barko, vstopnice za Izolano, Pozabljena izolska skrivnost in še marsikaj, tudi sicer pa ste lepo vabljeni k raziskovanju bogate dediščine mesta Izole in neposredne okolice.

Filippo: »Dan je bil zares poseben. Pričakoval sem veliko morja in rib, doživel pa sem dosti več kot to. Veliko smo tudi nazdravljali. Kadar človek veliko nazdravlja, pomeni, da je srečen. In tu sva srečna.«

Kako je potekal Francescin in Filippov dan, kaj vse sta izvedela, koga spoznala in kako začutila Izolo, si oglejte v kratkem dokumentarnem videu:

Prijava na e-novice

Vpišite email naslov, da boste vedno na tekočem o novostih in dogajanju v Izoli.


Naša spletna stran uporablja piškotke

Sprejmi in nadaljuj Več o uporabi piškotkov